• Dansk
 • Norsk
 • Dansk
 • Norsk
 • +47 21 939 727
 • 10:00-16:00
  (alle hverdage)

Gjestene sier:

5. april 2018

Hei Ditte!

Ja vi har hatt en fantastisk reise! – og det er svaret på ditt første spørsmål.

Inntrykk av Cuba: spennende. Interessant. Annerledes naturligvis. Hyggelige mennesker. Store kontraster, både i byene (spesielt Havanna) og mellom byene.  Både fattigdom og forhold som var langt bedre enn det.

Mange gode restauranter, mye musikk!

Servicen: vi er meget tilfreds med servicen. Vi fikk utmerket service før vi reiste.

Opplegget på reisen var  prikkfritt! Alt fungerte. Vi vil sterkt anbefale en slik «semi-pakkereise» - en perfekt blanding av tilretteleggeing fra deres side og vår «uavhengighet» på den andre.

Bostandarden var god, transporten gikk punktlig.

Altså: topp score fra oss! Intet negativt. Så, ja, dere er absolutt kvalifisert til å arrangere en(evt) ny reise!

Vennlig hilsen

Bjørn T

På vegne av oss tre


19. mars 2018

Vi har hatt en helt fantastisk Cubatur, og dette er blitt et minne for livet! Jeg tok mange bilder disse dagene, og det er ikke få ganger jeg har sett gjennom disse etter at jeg kom hjem.

Jeg vil ta det hele fra begynnelsen og si litt om Svanereiser sin service. De to damene jeg reiste sammen med hadde bestilt sin reise, og jeg ble en etteranmeldt. Det var ikke noe problem for Gry, hun ordnet raskt opp og fikset billett og overnatting også til meg – i 3-mannsrom. Og hver gang noen av oss tok kontakt på e-post, kom det raskt svar - det liker jeg! 

Vi fikk god informasjon om turen, hva som var lurt å ha med, litt om kulturen og ellers litt om hva vi kunne vente oss på Cuba - veldig nyttig.

Betalinga skulle skje i to omganger, og linken for betaling som lå ved var grei å bruke. (Andre runde holdt jeg nesten på å «glemme», men fikk ei påminning fra de andre to. Ble litt svett fordi jeg ikke husket hvordan jeg hadde betalt første gangen, men da jeg gikk inn på vår epost-utveksling var det hele gjort på 5 minutter. Puhh!)

Flyreisen og ankomst gikk veldig greit. Vi ble møtt på flyplassen av en hyggelig mann med en plakat med navnet mitt på. Han viste oss først hvor vi kunne ta ut penger, og videre hvor bussen ventet på oss. En ny hyggelig mann kjørte oss til hotellet. Store rom med store senger. Flott frokostbuffet!

Vi hadde bare mottatt vouchere for transport fra flyplassen til Havanna og for første natt på hotell. Dette førte til at vi bestilte taxi fra hotellet til flyplass ved avreise siste dag. Da vi skulle dra dukket det opp to taxier, en som vi bestilte og en som allerede var bestilt...vel, vel ... vi fikset det. Bedre med to enn ingen!

cuba/siri1.jpg

Neste morgen skulle vi møte guiden. Vi møtte opp i resepsjonen der vi ventet ei lita stund. Vi kjente ikke guiden og han kjente ikke oss. Det viste seg at vi hadde feil navn i våre papirer, og han ventet på 3 menn. Vi beklaget at han måtte ha med tre «kvinnfolk» i stedet for menn … han responderte raskt med å si at dette var en bedre løsning. Kontakten var sikret!

Hvilken luksus å ha egen buss, egen guide og egen sjåfør. (Hadde vi kjøpt denne pakken i Norge hadde vi blitt ruinert!) Og så ble det bare oss tre!

cuba/siri2.jpg

Guiden vår var Alien Hernandez Ruiz som gjorde en flott jobb for oss, en rolig og behagelig mann. Sjåføren vår var Roul, lun og hyggelig. Vi følte hele tiden at vi var i trygge hender. Guiden fortalte mye om Cuba, kultur, politikk og ellers samfunnsliv. Vi fikk spørre og han svarte. Ellers ordnet "guttene" opp med transport, tilrigging av sykler, omvisning etter programmet, bespisning der det var planlagt og overnatting. Vi hadde kjøleskap i bussen, og guiden ordnet med vann for oss slik at vi til enhver tid hadde kald drikke. Luksus.

Syklene var i god stand, og guiden og sjåføren rigget disse ut og inn hver dag sykling sto på programmet. Mer luksus.

Lengden på sykkelturene ble vel 30km hver dag, akkurat passelig for oss! Den første dagen droppet vi syklingen etter råd fra guiden (for å unngå stress), og den andre dagen ble turen kuttet noe ned pga dårlige veier. Gode råd som vi fulgte. 

Det var fantastisk å sykle gjennom landsbygda. Vi så bonden på åkeren (uten maskiner), mannen som pumpet vann fra pumpe utenfor huset, hestekjerrer som passerte, blide folk som ropte hola og vi hilste tilbake. 

Interessant å besøke både tobakksfabrikken, kalksteinsgrotta, orkidèhagen, grotta der Che Guevara holdt til, Las Terrazas og gamlebyen i Havanna. 

Turen til Cayo Jutias likte vi godt. Litt mindre sykling enn det sto i programmet, og dermed fikk vi litt lengre tid på den vakre stranda. Lite folk og rolige forhold. En opplevelse å bade i det Karibiske hav!

En dag stoppet vi i Pinar del Rio for å ta ut penger. Dette var ikke enkelt. I den første banken slapp vi ikke inn fordi vi gikk i shorts, heller ikke fikk vi ut penger fra minibanken fordi kortene våre inneholdt chips. Guiden tok oss med til en annen bank der vi, etter litt diskusjon, ble sluppet inn av en dørvakt, og etter mange prosedyrer fikk vi ut penger. (En interessant opplevelse – en del av tidsreisen.) 

cuba/siri3.jpg

Fint at vi fikk tips om å ta med gaver. Bla hadde vi fått tak i tavlekritt fra en barneskole her hjemme - dette fikk vi gitt til en skole langs sykkelveien. Hyggelig å treffe barna og de voksne. 

Vi følte oss trygge hele veien, møtte bare hjelpsomme folk. Passet selvfølgelig godt på verdisakene våre, men opplevde ikke noe negativt i så måte.

Kanskje lurt å lære seg spansk før neste tur ... ikke mange som snakket engelsk.

Passelig lengde på turen. Mange inntrykk hele tiden, og det skal fordøyes.

Stor takk til Svanereiser!

Siri + 2 til.


 

12. mars 2018

Kjære Gry og Cuba Reiser/Svane Reiser

 Først av alt - tusen takk for at du/dere la alt til rette for en strålende og uforglemmelig tur for oss. Vi er veldig glade for at vi valgte å gjøre bestillingen om dere. Vi hadde neppe fått de samme opplevelsene hvis vi hadde reist helt på egenhånd. 

Opplegget var helt supert for oss. Vi følte oss trygge og ivaretatt, samtidig som vi følte frihet til å gjøre egne valg underveis. 

Eldstemann i reisefølget var på forhånd veldig skeptisk til innkvarteringen, men det tok ikke lang tid før han også ble avslappet og vel fornøyd med opplegget. Når det gjelder innkvarteringen, kunne vi ikke vært mer heldige. Alle var svært imøtekommende og koselige. Vi ble servert deilig frokost, og vi spiste også to middager hos vertsfamilien i Cienfuegos.

Forøvrig var vi godt fornøyd med maten vi spiste ute. Før vi reiste hjemmefra, ble vi fra flere hold advart mot maten, men vi ble kun servert god mat, og ingen av oss fikk magetrøbbel. Vi var også veldig godt fornøyd med maten og forholdene ellers på Blau Varadero (nok et godt valg av deg). 

Cuba er et land som må oppleves. Det er vanskelig å beskrive atmosfære, lukt og miljø. Vi sa det flere ganger til hverandre når vi sendte meldinger hjem. Vi skrev stelvfølgelig om de flotte bilene i Havana, om hønene, oksene, grisene og hestedrosjene, men det er noe annet å se og bo i det. Vi var derfor glade for å være flere sammen om opplevelsene. 

Cubanerne opplevde vi som vennlige og hjelpsomme. De virket fornøyde og glade og tydelig stolte. Ungene hoppet og spratt smilende i rene, pene klær. Dårlige boforhold sett med norske øyne og manglende bekvemmeligheter synes ikke bidra til sure miner og dårlig livskvalitet. Kanskje har vi som bor i rike land, mistet noe på veien?

Uansett var dette en tur som setter seg fast i minnet, og som det tar tid å fordøye. Vi er alle glade for å ha fått oppleve Cuba, og vi vil helt klart anbefale Cuba og Cubareiser til andre. 

P.S. Vi må også få berømme Mr. Humberto (vår vert  i Trinidad) for hans innsats med å ettersende Odds vinterjakke til Varadero. Vi takker også kontoret i Havana som ønsket å hjelpe oss.

Som du/dere forstår har vi hatt en flott tur til tross for at vi ble akterutseilt i Helsinki og dermed mistet en dag i  Havana. Også dette løste dere på en flott måte.

Stor takk fra Gunn og Odd. Resten av reisefølget hilser også og takker.

Med vennlig hilsen

Gunn og Odd


 

27. februar 2018

Hei Gry !

Generelt

Turen var fantastisk, på både godt og vondt. Og vi hadde perfekt og fint vær hele tiden. All nøden er svært ille å se, men vi får trøste oss med at pengene vi legger igjen kommer Cubanere til gode. Gunvor ble raus med tips etter hvert, ikke minst fordi Are bommet på kursen og tok ut cash basert på kursen for CUP og ikke CUC. (Resultatet var at vi tok ut rundt 20.000 NOK som vi dro rundt med i kontanter. Heldigvis så fikk vi vekslet det i EUR på flyplassen på vei hjem, og solgt noe til en venn vi møtte.)

Vi lånte den av Ares foreldre og leste boken "Dette er Cuba, alt annet er løgn" (revidert i 2006), og den gir en morsomt og fin gjennomgang av Cuba og cubanere. Mer etter tema enn kronologisk. Vi så på forhånd de 8 stk. times- episodene om Cubas historie på Netflix; "Cuba Libre", som derimot var kronologiske fra Columbus til Raul. Samtidig var vi veldig heldige og kom i kontakt med to cubanere som har bodd i Norge og som snakker norsk. Det gav oss en mer autentisk kontakt direkte inn, og det var lett å spørre om nyanser i opplevelsene våre, når vi kunne gjøre det på Norsk. (Vi snakker ikke spansk.) Vi har derfor følelsen av å ha kommet Cuba litt inn på livet.

Det triste med det er at vi ser et samfunn hvor alle prøver å lure hverandre og hvor den doble økonomien er i fred med å ødelegge folks tillit til hverandre. De snyter hverandre også, ikke bare turister. Dette i følge Jaysi (Om henne, se lenger ned). I alle fall i Havanna. Det vil ta generasjoner etter kommunismen å gjenopprette en tillit, gitt at vi ser på demokrati som det endelige målet.

Tilfeldigvis viste det seg at en av Gunvors venninners datter, Sunniva (30), kom til Cuba dagen etter oss og skulle reise hjem to dager etter oss. Vi var noen dager sammen med henne i Havanna, og hun kom til oss på Varadero på julaften (Kjøpte day-pass til 90 CUC). Hun skulle reist med en venninne, men dro alene da venninnen meldte avbud. Hun snakket spansk, og vi gav hverandre gjensidige tips.

Programmet for reisen

Du hadde lagt opp et veldig fint program, og det fungerte perfekt. Fordelingen mellom dagene i Havanna, Cienfuegos og Varadero var veldig riktig for oss nå. Vi føler at vi fikk opplevd mye i Havanna, men at det begynte å bli nok på slutten. Skulle det vare lenger måtte man angripe byen på en annen og grundigere måte, mye mer detaljert. Gamlebyen er en turistfelle, og den var relativt raskt fordøyd.

Møtet hos Mundi på toppen av Plaza var veldig behagelig, og vi følte at vi hadde et sted å gå om det trengtes. Det trengte vi ikke.

I tillegg til ditt program bestilte vi av Mundi en dagstur til Fincaen til Hemingway, fiskelandsbyen hans, og Hotel Ambos Mundos og hans rom der, og ble avsluttet med at de hadde booket sen lunsj. Vi bestilte dette fordi vi ikke hadde planlagt så mye av hva vi ville se på forhånd. Guiden var veldig hyggelig, kanskje ikke så veldig og detaljert kunnskapsrik. Lunsjstedet var tydeligvis en overraskelse de planla, og den var på Hotel Santa Isabel. Sikkert dyre greier, for det var en dyr tur. Guiden forlot oss der og Lidelay i Mundi møtte oss kort før maten, og var tydelig spent på hva vi syntes. Han hadde jobbet på dette hotellet før sa han.  Dette var nok veldig vel ment, og vi spiste i et vakkert blått rom, men satt helt alene i restauranten, og maten var sånn passe. Men dette var jo et opplegg vi selv hadde kjøpt hos Mundi, etter forslag fra dem. Det er vel også det eneste vi ikke var 100% fornøyd med.

Vi tok en to- timers standard rundtur i åpen bil, men fikset også en spesielle rundtur i områdene Vedado og Miramar, fordi vi ville se litt rundt, og spesifikt på husene fra de to store epokene, begynnelsen av 1900-tallet, og 1950 tallet.

Overnatting

Las Maletas var et fint sted å bo. Vi fikk et lite rom helt øverst, med en liten glugge ut mot en gårdsplass til en nabogård. Helt greit. Hyggelige folk, sentralt og grei mat. En dag vi kom hjem om kvelden hørte vi heftig musikk i området, og gledet oss til å komme hjem og slappe av. Det viste seg at musikken kom fra vårt casa, og de feiret 3 års dag for Las Maletas med hele familien. Skikkelig fest. Som hadde startet midt på dagen, med hel gris osv. Vi orket ikke hive oss med, men det ble stille kokken 11, så vi klager ikke :)

Villa Lagarto var et perfekt sted. Det blåste litt om kvelden vi kom, men neste morgen lå vannet som et speil. Fintg sted å starte å se byen fra. Vi gikk derfra og inn til byen først.

Rommene og badene var veldig fine, og kjempebra service. Gode senger. Det eneste som kan bemerkes er at air-condition på rommene var svært gamle, og bråket skikkelig. De var ikke mulig å bruke på natten uten å vekke alle rommene

cuba/1.jpg

Royalton Hicacos var et veldig bra resort. Alt perfekt, og MEGET god service og oppfølging. Fascinerende å se hotellsjefen som til og med gikk rundt og ryddet i spisesalen. Han var skikkelig PÅ, og fulgte alt mer argus-øyne.. De la stort arbeide i å holde høy standard. Vi ble møtt av en personlig butler som viste oss rundt og som var den vi alltid kunne ta kontakt med. Hotellet er en adskilt internasjonal oase, og hadde selvfølgelig lite med Cuba å gjøre. Det var en aha-opplevelse å komme ut derifra når vi skulle hjem igjen. Men det var jo dette vi ønsket denne gangen. Vi var kun utenfor hotellet en gang, da vi gikk en morgentur på 1,5t før frokost, ut til spissen av Varadero. Vi la merke til at flere av hotellene var stengt og under oppussing. Bla. Paradisus Varadero, i alle fall deler av det. På meg virker det som det er kommet en del hoteller nå, som har løftet standarden slik at de som har vært der lengst nå må ruste opp.

Hotellet hadde et stort sentralt bassengområde med mye musikk/scene og støy, men samtidig to små oaser i endene som var helt stille. Vi var på stranda hver dag, og fikk først sett på det fine treningssenteret, squashhall, spa og tennisbanen siste dagen. Hadde vi vært der lengre ville vi nok hatt tid til dette også

cuba/2.jpgcuba/3.jpg

Transport

Drosjetransporten mellom byene var perfekt arrangert, og kom presis når den skulle. Veldig behagelig med litt nyere taxier med aircondition.

Restauranter

Vi ble på forhånd advart mot maten på Cuba av flere vi kjenner som har vært der. Vi var derfor nøye med å velge restauranter, og ble ikke skuffet. Av en eller annen grunn spiste vi ikke på de som dere hadde skrevet på listen, men det var mer pga. tilfeldigheter.

I Havanna var Paladar La Guarida (Fra filmen Jordbær og sjokolade) en opplevelse, ikke minst for oss som arkitekter.

I Cienfuegos spiste vi på Villa Lagarto som hadde veldig god mat. Der møtte vi også et ungt Norsk par, og spiste dessert med dem. Vi prøvde neste dag restaurant Las Mamparas (på Hjørnet Paseo El Prado/Avenida40), som var veldig bra. Vi hadde tenkt å spise på Dinos Pizza og var innom der. Det så greit ut, men fikk beskjed av den norsktalende Cubaneren vi møtte at den var dårlig og var drevet av staten, og han overtalte oss til å spise på en restaurant en av hans venner drev. Den het noe med Flasken, og hadde et flaske-skilt utenfor. Den var helt OK. Den lå litt lenger opp i D’Clouet gaten enn Dinos Pizza.

På Varadero spiste vi kun på hotellet, som hadde mye god mat. De pyntet frokost/spisesalen fantastisk til jul (alltid buffet med stort utvalg), og det var en fin stemning. De hadde også tre alacart restauranter som hadde grei mat, men smalt utvalg. Italiensk, Tex-mex og Creolsk. De var i litt «kjønnsløse» lokaler, som nok brukes til flere ting på dagtid. Men helt greit

Opplevelser

Vi startet selvfølgelig med biltur. En to-timers guidet greie, hvor vi var på en definert rundtur. Helt ok for å få litt oversikt. Vi var litt «høye» på opplevelsen og hadde det veldig gøy.

cuba/4.jpg

Vi så etterpå fra gaten at det var en takterrasse på toppen av det nye Hotell Manzana – Kempinski Havanna. I prinsippet bare for hotellet gjester, men vi gikk dit to ganger og kom inn begge gangene. Både for en drink og for en pizza. En luksus-oase med basseng og utsikt, men det var den sentrale beliggenheten og utsikten til solnedgangen, Capitol og operaen som var interessant. Vi har hatt venner som var der etter oss, som ikke kom inn/opp der. (Vi så at heis-vakten etter et spørrende blikk, fikk et nikk fra resepsjonen som en godkjenning på at vi slapp inn. Vil mann inn dit må man kle seg som en velstående…)

cuba/5.jpg

cuba/6.jpg

Der oppe på takterrassen, helt tilfeldig, så stopper en ung cubansk pike oss der oppe, og spør på norsk, om vi er norske. Det viser seg at hun heter X og er gift med den norske musiker Y, som også kommer bort til oss. Hun studerer musikk i Kristiansand i Norge, og har jobbet i den Cubanske Opera i 5 år før det (Gran Teatro de La Habana), på tross av sin unge alder på 26 år. Når de hører vi er arkitekter forteller de om at de har kjøpt et hus på Concordia, 15 min gange fra Capitolio, (Litt bortenfor restauranten La Guarida), som de pusser opp, og de lurer på om vi dagen etter vil komme å se det. Vi lovet ikke noe, men endte opp med å besøke byggeplassen deres. Hennes foreldre møtte oss også der, og kunne kun spansk. De var 65 og 79 år gamle. Han var historiker og pensjonert rektor, hun var matematiker og lærer. Y forteller oss at de bor en time utenfor byen men skal flytte in i i huset og drive Casa Particulare med tre rom som har bad, når det er ferdig. Han fortalte også levende om at han kjøpte stekovn til dem før jul i fjor. Det hadde de aldri hatt, og de fikk laget verdens beste kalkun til jul.

Vi endte med å gå innom restauranten La Guarida på vei tilbake mot gamlebyen, for å bestille bord til neste dag. Her var de fire med oss opp, og X forteller om hvor vanskelig det er å være Cubaner, som alene ikke kan komme inn på slike steder. Begge foreldrene var med oss opp. Etter dette endte vi alle 6 på en restaurant i gamlebyen som de anbefalte; El Chancullero.

Dagen etter endte vi på Jazzklubb sammen med X og Y. På Jazz Club La Zorra Y El Cuervo. En fin aften med god musikk.

En av de første kveldene dro vi på. Fabrica de Arte Cubano. http://www.fac.cu/  Det var noe Sunniva hadde fått anbefalt, og var helt fantastisk for oss som liker kunst, film og musikk. Et stort multikulturelt senter, med felere spisealternativer. Vi endte på den beste restauranten, og fikk plass uten å bestille på forhånd. Meget god mat. Så vi kortfilm, konsert og utstilling både før og etterpå. En stor kulturfabrikk. Meget bra kveld, selv om vi ble skikkelig lurt av drosje-sjørene tilbake.

Vi besøkte bla. Castillo de le Real Fuerza (Fordi Are var interessert). Vi var innom den store Christus statuen og hotell National på rundturene med drosjene, men ikke så mye mer av severdigheter. Vi var utenfor Buenavista Sosial Club, men avsto fra å kjøpe show/middag da vi mistenkte dette til å være dyrt og kanskje veldig turistifisert, og vi fikk for så vidt fikk opplyst senere at dette levde mye på fordums prakt, men vi vet jo ikke faktisk hva vi vi glipp av. Vi gikk på en katolsk messe første søndagen.

Vi opplevet jo ikke selve jula annet enn på Varadero.  Og hotellet var vedig pyntet, og det var show på scenen. Vanskelig å vite hvor mye fest/feiring som er vanlig på Cuba ellers. Vi så jo også at det var litt pyntet i butikker og restauranter i Havanna, men ingenting i Cienfuegos.

Internett

Det tok litt tid før vi fant ut av dette, og hvor vi kunne kjøpe kort for dette. Det tok det litt tid å forstå at staten «eide» alle WIFI-sonene, og at samme kort kunne brukes alle steder. Vi gikk en lang runde i Havanna og ble misledet flere steder, men fikk tilslutt kjøpt kort i resepsjonen på hotell Sevilla. Der det også var en WIFI-sone. (Vi fikk aldri kommet oss opp på restauranten i øverste etasje der). Kortet varer en time og kostet 4,0 CUC. På hotellet i Varadero kostet det kun 1 CUC, og det var WIFI-sone i bar og resepsjonsområdene der. Til dels i restauranten også. I Cienfuegos var det WIFI-sone i parken utenfor rådhuset, der en kunne se antennene på taket.

Dette var jo en rask gjennomgang av det jeg kom på fra turen.

Er det spesifikke ting du ønsker svar på, så bare spør.

Med vennlig hilsen

Are


21. februar 2018

Hei, Gry

Ja, nå er vi hjemme igjen, til minusgrader og slaps. Litt av en overgang

Vi er svært fornøyd med turen vi har hatt og opplegget fra Svane-reiser. Både reiser/ transport og oppholdene fungerte veldig bra.

Selv om vi hadde en liten hick-up i Vinales ifm transporten, som vi forøvrig mener skyldes 50% oss og 50% feil info fra Mundi tours guide, gikk overføringene veldig bra.

Rating av byer/ Casa Particulares:

Havanna/ Casa Youlie:

Score: 8,5 (av 10)

Veldig hyggelig vertskap. Hjelpsomme. Rent og pent. Sentralt. God brief fra Mundi Tours på Hotel Plaza første dag. Fantastisk god guide, kunnskapsrik og god tilrettelegger.  Fantastisk guidet tur i amerikansk bil.  Trekker litt for bosted i 6. etg i blokk m heiser til tider var ute av drift.

Ville vi ha bodd der igjen: JA!

Havanna var bare fantastisk og vi storkoste oss i en by med fantastiske mennesker og SJEL..!!!

Vinales/ Casa Dra. Maria Luisa

Score: 9,0 (av 10)

Veldig hyggelig vertskap. Hjelpsomme. Rent og pent. Eget lite hus, svært sentralt. Solnedgangen over Vinales er fantastisk i egen recliner, ute på egen veranda.... Fantastisk god guide og fantastisk guidet tur til grotte og tobakksplantasje. Trekker litt for feil info fra verten rundt hvor vi skulle plukkes opp ved avreise.

Ville vi ha bodd der igjen: JA!

 

Vinales var bare fantastisk og vi storkoste oss. Fantastisk natur og en koselig liten by med veldig hyggelig atmosfære

Cienfuegos/ Casita de Oshun

Alejandra Lopez

Score: 10,0 (av 10)

Alejandra er en utrolig hyggelig dame som for oss skapte en fantastisk stemning. Koblet sammen med fantastisk beliggenhet på La Punta, var dette faktisk for oss turens høydepunkt. Svært hjelpsomt vertskap. Hjalp oss å få tak i bil & sjåfør for tur til El Nicho. Rent og pent. Fantastisk god guide og fantastisk guidet tur rundt i sentrum av Cienfuegos. Ingenting slår frokost i sol-oppgang i bakhagen hos Alejandra! INGENTING å trekke. 

Ville vi ha bodd der igjen: JA!

Vi likte oss svært godt i Cienfuegos. Dette var nok for oss turens høydepunkt

Trinidad/ Hostal Groening

Score: 9,0 (av 10)

Igjen et utrolig hyggelig vertskap, som for oss skapte en fin stemning. Svært hjelpsomme og hjalp oss å ordne transport både ut til stranden og til busstasjonen ved avreise. Rent og pent. Fantastisk god guide og flott guidet tur rundt i sentrum av Trinidad. Trekker litt for at vi store deler av oppholdet var uten strøm (...selv om dette ikke var vertskapets skyld...), og at vi i perioder var uten vann.

 

Varadero/ Hotel Blau Varadero

Score: 9,0 (av 10)

En flott resort med fantastiske fasiliteter og flott strand like ved. Selv om det var all-inclusive var betjeningen veldig hyggelige(!!).

Rene og fine rom. God rengjøring og oppfølging av rengjøringspersonalet. Deilig og avslappende strandliv. Ok mat.

CUBA:

Ikke mye mer å si om dette enn at vi hadde en fantastisk ferie. Et fantastisk land med utrolig hyggelige og imøtekommende mennesker. Til tross for mye fattigdom, er folk blide og hyggelige. Flott natur og mye å se. Maten var det så som så med. Enten var det veldig bra, eller veldig dårlig. Men det var vi forberedt på så det tok ingen glede ut av turen. Det må her understrekes at all mat vi fikk servert dervi bodde igjennom turen, holdt svært god kvalitet.

Vi skal tilbake. Vi har også endel venner som vurderer samme type tur til Cuba og vi har allerede anbefalt Svane-reiser.

Det siste bør vel understreke at vi er fornøyde kunder...?

Takk til deg personlig, også, Gry. Du har kjørt tett oppfølging og levert hele veien. Du er en god representant for Svane-reiser og en del av grunnen til at vi trygt kan anbefale dere videre.  

Keep up with the good work...og så snakkes vi plutselig......når vi skal tilbake.

Mvh

Anette & Tom


20. februar 2017

Hei Gry!

Her for du et kort resyme og et oppdatert bilde av Cuba:

Da vi landet på flyplassen i Havanna, ble vi møtt vi møtt av en smilende fyr med plakat Mr.Paal! Deretter i maxitaxi frem til vår første overnatting hos Laura & Rodney Barrios. Her ble vi møtt  med fine rom og et svært imøtekommende ektepar. Omvisning i huset og lang og hyggelig samtaler før vi køyet. Neste dag var det en fin byvandring og på kvelden hadde vi avtalt å ha middag hjemme hos ekteparet. Også dette var en suksess. Vi pratet mye med henne og en del med ham. Hun var ‘sjefen’, iflg ham. Han kalte henne også Mrs Havanna Wikipedia. Hun visste mye og fortalte mye. Hun viste også interesse for Norge og Norden. Neste dag var vi på sigarfabrikk og rom-museum. Begge deler artig å ha vært med på. Spesielt sigarfabrikken var en artig opplevelse.

Det var mye støy og tett med eksos i hovedgatene i Havanna nå.

Dette ekteparet var fantatastisk å bo hos . Kan anbefales på det sterkeste!

Turbuss til Vinales:

Bussen reiste presist og vi hadde en behagelig tur. Da vi ankom Vinales var dette det eneste stedet hverken verten eller en sendemann dukket opp men vi fant allikevel adressen lett da vi spurte en vi traff. Her overnattet vi på en ok plass. Når jeg bare sier ‘ok’, var dette pga at mannen var 100% uinteressert i oss. Heller ikke sa han hadde bra når vi gikk ut for å spise på kvelden.Mens vi spiste morgenmat eller lunsj hos ham som vi gjorde en gang, stod han i rommet og ventet på at vi skulle bli ferdig. Han virket egentlig som hadde for kort tid siden sluttet i det militæret ( kort og konsis uten spor av humør). Ellers var det et ok opphold hos ham.Sykkeltur til grottene og fjellet med tegningen var veldig artige. Vi hadde en god og veltalende guide.

Cienfuegos:

Igjen prikkfri transport. Hyggelige vetsskap som dog ikke kunne engelsk. Når det ble for vanskelig å forstå hverandre, ringte de til dattera og jeg overtok tlfrøret og snakket med henne på engelsk! Dette gikk fint. Her fikk Turid problemer med magen, og fruen i huset, uten å skjønne engelsk, kom med urtete til Turid. Søtt og hyggelig. Flott byvandring med god guide. Her fant vi også en god restaurant som jeg ønsker å tipse deg om: Brisar del Mar, Calle 35. God mat og flott beliggenhet.

Trinidad:

Igjen prikkfri transport med en kar som møtte oss ved bussen og kjørte oss til vertshuset. Artig og hyggelig vertskap. Flott by med veldig fin byvandring. Bergeventyr med russisk lastebil var den aller flotteste utflukten vi hadde på turen. Anbefales på det varmeste. God og morsom guide !

Playa Larga:

Igjen prikkfri transport med henting ved bussen. Flott og veldig hyggelig vertskap. Ved et uhell låste jeg meg inne på badet. Da ble det oppstandelse hos vertskapet som umiddelbart skaffet en snekker e.l. som kom og fikk meg ut etter ca 15 min. Hun var veldig oppsatt på at dette ikke måtte å ødelegge hennes renomee som utleier. Jeg forsikret meg om at alt var ok. Da vi kom hjem på ettermiddag var hele dørlåsen skiftet med en ny samt at hårtørker var montert på badet. Fine greier. I Playa Larga ble det mye bading og byvandring for vår del.

Varadero:

Etter en flott transport med minitaxi kom vi til hotel Starfish. Flott anlegg men relativt gammel og slitt. Flott strand . Vår nærmeste nabo var et diskotek som holdt på til kl 02. Vi forsøkte å bytte rom men alt var fullt. Ok frokost og lunsj men ikke så god middag. Spiste derfor ute på restaurant 2 av 3 kvelder. Spisesal var svært bråkete ( dårlig akustikk) og til en frokost måtte vi vente litt med å komme inn fordi det var fullt! Vi hadde nok høyest forventninger til hotellet i forhold til den private overnattingen. Når derfor den private overnattingen til de grader imponerer blir jo dette en suksess i forhold til hotellet. Ellers var det artig å se Varadero. Her er mange canadiske turister og det bygges flere hoteller og det var høy aktivitet over hele linjen.

Buss til flyplassen var også her nøyaktig og fin.

Alt i alt:

En flott tur som vi ikke angrer på. Det lille som skuffet er mye mindre enn alt det som imponerte. Det var nok mat ved alle måltider, ja til tider greide vi ikke å spise opp porsjonene. Ingen mat var dårlig og restaurantene var en fryd å oppsøke. Mye spennende og positivt skjer på Cuba nå! Svært mange hadde nå etablert seg med utleiehus ( Casa Particulares), ikke minst i Vinales. Men her manglet tydeligvis en del turister..

Mest imponert ble vi kanskje av alle de avtalene som er inngått for lenge siden av dere mht transport, tidspunkter osv fungerte 100%. Veldig hyggelig. Vi anbefaler alle overnattingstedene vi hadde ,kanskje med unntak av den i Vinales.

Lykke til med salg av turer til Cuba!:)

Mvh

Pål


Tilbakemeldinger etter tur med norsk reiseleder 18. mars 2017 

Takk for sist, både til Gry og Elin!

Ja, det ble en fantastisk reise, helt etter forventningene, og kanskje litt til!

Først direkte svar på spørsmålene:

 1. Helhetlig et godt og variert opplegg. Passelig med egentid og utflukter. Variert med bostandard, som forventet.

 2. Cuba fremstår som et fint reisemål, når man er forberedt på lav hotellstandard. Første hotell (Park View) kanskje litt for dårlig, vi hadde knapt med dusjvann og lite varmt vann, åpent toalett uten noe sete og kaldt rom til tross for  0 grader ute. Hørte om bedre rom hos andre. Servicenivået og vennlighet hos kjøkkenpersonalet kunne også vært bedre.

 3. Vi var strålende fornøyd med vår gruppe, bare hyggelige medreisende som var interesserte og stilte til avtalt tid.

 4. Elin var en kunnskapsrik og god reiseleder. Hun tok tak og ordnet opp når det trengtes, og hun var en god hjelp med sine flotte språkkunnskaper. Hun var åpen for diskusjoner og samarbeidet godt med både guide og sjåfør. Vennlig og imøtekommende, svarte på spørsmål så godt hun kunne, og overlot til guiden når det var naturlig eller best.

 5. Vi er også sikre på at mye av vår positive holdning skyldtes den fantastiske guiden Delvis. Han informerte og forklarte, svarte på spørsmål og deltok i diskusjoner. Han hadde virkelig omsorg for gruppen, og ble som en god venn som vi kunne ha tillit til. All ære til den mannen, han må dere beholde!

 6. Fint å bo i Casa particulare! Den første familien vi hadde (Trinidad) virket ikke helt orientert om sin oppgave, men de sørget for god og rikelig frokost og hilse vennlig. Ellers så vi dem knapt, og vi var visst mest til bry, følte vi. Men rommet var stort og med god standard, air condition og kjøleskap – ikke alle hadde det! Vi låste rommet da gikk, det førte til at ingen kom innom og vasket eller tømte bøtte med dopapir! Måtte si fra til Elin, da ordnet de opp. Andre ble mottatt med kalde forfriskninger og varmt smil hver dag og ble presentert for familie og venner. Vi var innom hos et vennepar og fikk samme gode mottakelse. Vi ble litt misunnelige da, men vi led ingen direkte nød, og vi visste jo ikke hva vi kunne forventet. Neste Casa (Remedios) var helt utmerket, et hyggelig ektepar som var både vennlige og imøtekommende. Flott standard på alt der. Vi velger derfor å la dette bli det inntrykket som sitter igjen.

Takk til Elin for denne flotte opplevelsen, og til dere i Svanereiser som la opp opplegget for oss, Gry! Alt fungerte med fly og booking.

Elin, Lykke til med dine videre planer med musikken og dine venner, samt nye reiselederturer. Hils masse til Delvis fra oss, vi koser oss nå med video og bilder.

Hilsen T & B


Hallo 

Det har vært en flott reise- fantastisk norsk reiseleder Elin og cubansk guide Delvis. Kunne ikke vært bedre. 

Jeg var bland de som reiste fra Bergen og kom tidligere til Havana enn de andre. Vi savnet litt info ved ankomst, og velkomstmiddagen som stod i programmet kom først dagen etterpå. Ikke noe stor krise. 

Et av reisemålene kunne etter min smak godt kuttes ut. Det var reisen til krokodillefarmen og indianerlandsbyen. Eller var det supre dager med mange fine opplevelser.

Oppdater sidene deres i henhold til det som er lurt å ta med til cubanerne- snakk gjerne med Elin , hun har god peiling. 

Det ble en av de første dagene samlet inn 35 Cuc til drinks for guide, sjåfør og resturantbesøk Dette er lurt å informere om på forhånd- det var lurt å gjøre det slik så forsett gjerne med det. 

Mvh A, Fornøyd Cubafarer


Mars 2017

Hei! 

Vi hadde en fantastisk flott uke på og rundt Cuba.

Reisen til og fra gikk fint. Båten var flott, passe stor. Besetningen var smilende og hyggelige. God mat og drikke. Vi var ikke de ivrigste når det gjaldt å delta på fellesarrangementer, men det var vårt valg. De to guidede turene vi var med på, var absolutt bra. Guidende var flinke. 

Cuba er så absolutt annerledes, men folket er hyggelige og hjelpsomme. Litt overrasket over at det var så mange bygninger som bærer preg av dårlig vedlikehold, men de har vel ikke så god økonomi. Det var jo mange flotte bygninger også. Opplevde Cuba som et trygt land å være i, og angrer på at vi ikke tok oss noen dager ekstra før vi reiste hjem. 

Da vi skulle reise hjem, ville vi dra til flyplassen litt tidligere enn annonsert på voucher. Det var ikke noen på kontoret til Cubanacan, men vi tok en taxi. Det gikk helt greit, og jeg fikk kjøre i en gammel amerikaner cabriolet, med en skikkelig James Dean-type av en sjåfør. Morsomt. 

Cruise frister absolutt til gjentakelse og nå har vi fått et Certifjcate på at vi får 10% avslag på en reise innen utgangen av 2018, så hvem vet. Vi kan tenke oss Middelhavet også. 

Alt i alt, en super tur, og takk til deg for all hjelp og god informasjon.

Hilsen S & O


 

Hei Gry!

Her kommer en tilbakemelding på vår Cubareise, en reise tilbake, i kultur og teknologi. Det var en fin og interessant tur i det hele, med noen ”tilpasninger” fra oss.

Dag 1.

Vi ankom om kvelden, litt trøtte og sultne så vi sjekket inn på hotellet og dro for å spise.

En meget tjenestevillig pikkolo hjalp oss til en minibank som ikke fungerte, så vi fikk veksle litt hos portieren tilbake på hotellet. SÅ ble vi fulgt via stinkende bakgater til en liten privat restaurant hvor vi åt en meget god og mektig fiskesuppe til den nette sum av 10 CUC/pers. Det var det billigste der! Da var det ok å vite normalpriser fra infoen deres.

Hotellrommet var så møkkete når vi kom at vi måtte bruke utesko også på badet. Vannglassene var brukt av tidligere kunde til tannbørstglass, og ikke vasket!

Dette fortalte vi Mundi tour dagen etter. Det bedret seg litt for hver dag, noe vi kommenterte til renholderen (+litt tips).

Dag 2.

Koselig info på Mundi tours kontor. Å oppleve at banker ikke har penger og at minibanker muligens fungerer etter 12, er erfaringer å ta med seg når en er vant til vårt velfungerende samfunn. ;-)

Hop on Hop off buss var ikke noen høydepunkt!

Stort sett var det hoteller og statuer som ble kommentert på et språk som ingen forsto

(først spansk, så engelsk uten pause). Dette kan droppes helt.

Dag 3.

Dagen dekket godt opp for gårdagens tur. Meget kunnig og interessert guide som fortalte mye om Cuba, og det å bo på Cuba. Dagligliv og kultur, i tillegg til guiding i Havanna. Flott gammel Chevrolet som tok oss rundt på en utvidet ”hoppofftur” som dekket dag 2´s tur og i tillegg viste oss andre deler av Havanna.

Flott dag!!

Dag 4.

På streif i byen. Godt etter guidingen dag 3. ;-)

3 dager i Havanna hadde imidlertid vært mer enn nok for vår del.

Dag 5.

Transfer til Viñales. Bra busser og helt grei reise.

Godt mottak av vertens sønn og bra fruktsnacs og kaffe.

Lokal ung guide tok oss med opp til Sendero los Acuaticos. Hyggelig gutt som snakket brukbar engelsk.

Vi stakk innom en liten tobakksplantasje på veien. Guiden vår fortalte om produksjon, sammen med bonden på samme alder. Videre gikk vi forbi Prehistoric paintings og ble hentet der.

Dag 6.

Grei dag på hesteryggen. Badet i grotte og sløyfet tobakksplantasjen, da vi hadde sett det dagen før. Fin natur. Gjorde unna turen relativt fort og passerte mange ryttere på veien ;-). Guiden var ikke særlig språkkyndig.

Dag 7.

Fulgte stort sett oppsettet og var i to flotte grotter, både til fots og pr. Båt. Startet dagen en time før oppsatt tid siden dagen ble varm å sykle i etter hvert. Da slapp vi også alle turistkøene. Guiden snakket grei engelsk. Middagen inntogs på uterestaurant med fine glass og hvite duker. Spiste et velsmakende lam, som ga oss magetøbbel resten av turen.

Dag 8.

Transfer til Cienfuegos. Morsomt privathus med eldre dame og brygge rett ut i vannet. Deilig med salt bad etter turen. Kunne ha vært der to dager for å se mer av Cienfuegos.

Dag 9.

Transfer til Trinidad. Etter å ha fått hjelp på Grand hotel fant vi minibank og drosje ut til Club Amigo – all inklusiv-. En nydelig strand med en lagune som var perfekt å sløve i. All- inklusive er kanskje ikke det vi profiterer mest på, men helt flott å få et badested.

Dag 10.

Ekspedisjon til Guanyara! Morsomt, og temmelig ubekvemt med troppetransport biler opp i fjellet.

Fin tur med tysktalende guide. Mye flott flora. Vi var heldigvis ikke flere enn 5 turister på denne turen. (Andre biler var smekkfulle).

Kort vandring i Trinidad før vi dro ut til Club Amigo.

Dag 11.

Bade/soldag. Passe soldis hele dagen, og god trekk i luften. Fin dag!

Dag 12.

Transfer til Havanna. Fremdeles flotte turistbusser.

Hotellet vartet opp med stor suite, med entre´, stort bad og tre store senger! Dette rommet hadde glass i vinduene også ;-). Noen som hadde sagt noe?

Dag 13.

”Transfer” til Gardemoen via Shiphol. Godt å ha 3t på flyplassen i Havanna – det trengtes! Fikk de bakerste setene mellom doene og pantryet i flyet – shit happens når en ikke kan velge selv.

Hjemme igjen med mange fine minner, 5-600 bilder og flere på netthinnen!

Fint opplegg!

Private House var som du sa, de koseligste og beste. Men de beste sengene hadde det første/siste hotellet.

NB! Dere må rette opp infoskrivet om Euro. Euromynter kan ikke brukes som tips da de ikke kan veksles offisielt over til CUC eller peso. Det sto i info at vi burde ha med euro til tips, og at det var vanlig å tipse 1 – 2 euro i ulike sammenhenger. Sedler kan brukes, men det er MYE å gi 5 euro (minste seddel) i tips!

CUC bør man ta ut på flyplassen før man drar til byen.

Det er også svært få steder som tar bankkort- Visa og lignende.

Hilsen og takk!

K & B


 

Hej Gry!

Vi har haft en helt suverän resa med massor av upplevelser samt sol och bad. 

Resplanen var utmärkt, helt som vi hade tänkt oss resan. Havanna var väldigt intressant och spännande. För oss var 4 dagar helt tillräckliga i Havanna, det var en sådan otrolig puls i staden med människor, musik och bilar överallt så att ytterligare dagar där hade gjort oss trötta tror vi, nu blev det perfekt. Trinidad var en väldigt trevlig upplevelse med ett lägre tempo än Havanna. Det fanns mycket att se och enkelt att ta sig över allt till fots. Många trevliga restauranger med terasser där det gick att ta en drink innan och efter maten. När vi kom till Cienfuegos var vi ändå ganska trötta vilket resulterade i att vi inte såg lika mycket av den staden men det vi såg var fint, en väl ordnad stad. Varadero var bra, hotellet var rent och snyggt med en bra all inklusive. 

Intrycken av Cuba är positiva, folket är vänliga, hjälpsamma och nyfikna. Rent och snyggt i Varadero men kanske mer skräpigt i andra delar. Välordnat och enkelt att åka buss mellan städerna. Sen var i och för sig bussresan en uppvisning i tidspillan med onödigt många stopp, tror 25 mil tog 6 timmar men det skrev ju du också :) och vi hade ju semester men man är inte riktigt vann som skandinav av det lugna tempot och inställningen.

Vi är mycket nöjda, ska vi ändå anmärka på nåt så var park view ganska dåligt. Svårt med varmvatten eller vatten överhuvudtaget vilket det verkade vara i hela Havanna i och för sig. Det som var kanske mest utmärkande annars var personalen fullständiga ointresse av service vilket tog bl.a. Intrycket av att nya bestick inte dukades fram vid frukosten etc. Inget problem egentligen för oss då Katarinas Casa låg nära och vi egentligen inte spenderade någon tid där förutom nätter och frukost. De casa vi bodde på var fantastiska med underbara människor.

Vi är super nöjda, stort tack för en jätte bra planering Gry. 

Planerar du bara Kuba? Eller kan vi vända oss till dig igen? Vi brukar inte åka till samma ställe

Mvh Andreas och Cia


 

Februar 2017

Vi hadde en fantastisk reise, vi sitter igjen med mange inntrykk. Vi opplevde landet og folkene som vennlige og utrolig hjelpsomme. Havanna var jo bare så vakkert og hotellet var fantastisk. Cienfuegos var helt utrolig rent og fint og flott Casa particular (kunne nok hatt en dag til her) Trinidad var veldig spesielt og sto i veldig kontrast til de 2 forrige plassene. Vi hadde regn den første natt/ morgen og byen virket skitten og ikke noe koselig når vi gikk ut på sightseeing, men ettersom solen kom frem og vi kom oss oppover i byen fikk vi oppleve det vakre med Trinidad :-) Da lørdagen kom gledet vi oss til å komme til Varadero. Vi hadde slitt med vann i dusjen og varmt vann var der i alle fall ikke. Så det var godt å komme til Varadero da. Blau Varadero var et fantastisk hotell, det var i alle fall ikke behov for å oppsøke andre plasser for å bli underholdt, med så mye aktiviteter og kjekke folk har jeg sjelden opplevd. En dag regnet det og de klarte og ordne slik at alle koste seg og var så flinke. Fikk et rom som var slitt, men med fantastisk utsikt så var dette og helt OK. Alle forhåndsbestilte ting fungerte så bra, alt var timet og til rettelagt på beste måte. KLM var også et flott selskap å reise med, da flyet var forsinket fra Havanna, ordnet de alt med ombookinger og beskjeder. Vi var total sett kjempefornøyd. Det var en gang vi reagerte på folket, det var guiden på bussen fra Cienfiuegous til Trinidad, da bussen kjørte et stykke ut av veien og vi skulle spise lønsj der. dnne lønsjen var fryktelig dyr. Og vi så at guiden på bussen fikk masse penger etterpå. Dette var det eneste på 15 dager vi reagerte på.

Hva synes du om Cuba som destinasjon? Fantastisk land og er så glad for å ha fått oppleve dette landet. Vennlige stolte og hjelpsomme folk, fantastisk bra :-)

 Vår kommentar må være at dette er den beste ferien jeg noen gang har vært på. Så bra tilrettelagt og fantastiske opplevelser. det eneste negative må være regnet. haha... og det kan i jo ikke gjøre noe med :-)

B


 

 

Hej Gry!

Kuba resan var fantastik. Förutom Havanna har vi varit i Varadero, Santa Clara, Trinidad och några andra ställen. Det är ett fattigt land men det har fantastisk natur, Klimat och människor.

Allt är billigt för inhemska men så billigt är det inte för turister. Inte för att lura turister utan pga service nivån och kvaliteten. Annars om du vill äta en extrem varm pizza på en papper bit eller spagetti i en medtagen plasttallrik kan du leva hur billigt som helst.

Turistpriser är ca 60 % av svenska uteliv priser men om du har boende, minst 3 gånger mat och några drinkar om dagen blir det en summa.

Men det är värd att se om man undrar hur ”ett annat system” fungerar. Utöver det att man för värme, vita stränder och turkos hav är bara bra

Vi tackkar för den hjälp som vi fick ifrån dig. Du var jätte snabb och tillmötesgående med att svara våra frågor och funderingar

Alla förberedelses som du har gjort fungerade bra. Bara en liten påpekande. Vi var 2 par och bodde i olika hotell i Varadero. När vi skulle tillbaka från Varadero till Flygplatsen hade vi en enda voucher med 4 namn och en hotell som hämtningsplats så var vi tvungen att ta en liten diskussion med bussföraren för att plocka kompisarna från andra hotellet.

Annars stor tack

C


 

Kjære Gry!

Hva kan jeg si? Vi hadde en helt super tur til Cuba – takket være deg og Svane reiser!

Fly turene gikke bra uten problemer.

Vi ble hentet på Habana flyplass som lovet og levert til Casa David! Stort 3 manns rom, høyt under taket med svær lyskrone! Strøm og vann forsyninger ganske brukbare. Føyeen var noe for seg selg med fontene, skilpadder av varierende størrelse og en baby alligator som vandret inn i mellom stolene og gjestene!! Frokosten var rikelig med noen uvante retter i tillegg til de vanlige! Habana var fascinerende – vi var kun i gamle delen. Salsakurs var helt topp og moro – den unge “læreren”, ‘Ector, var kjempe flink med humorostisk sans. Turen i åpen amerikansk bil sammen med guiden, Marcia, var også hest spesiell (sender bilde!). Guidingen var grundig og lærerik. Har allerede fått spørsmål fra Marcia om hvordan resten av turen forløp! Vi bugner av informasjon (også etter de to etterfølgende guidene)! Vi gikk over tiden på både salsa og guiden!! 

Viñales, hos Villa Isabelita, var også en opplevelse. Isabel var elskverdiheten selv og den siste kvelden hadde hun engasjert sin beste venninner om å vøre med og servere maten – venninnen kunne snakke Engelsk noe Isabel ikke kunne! Venninnen fortalte at hennes far hadde vært en av Fidels 13 rådgivere!! Spaserturen med Julie som guide og som skulle ha vart i 3 timer endte opp med 6 timer, men jeg var glad vi ikke var på hesterygg men hadde valgt egne ben! Det var meget interessant. Vi lærte om sigarlaging, hvordan folk lever, hvor mye de tjener (kr. 160/mnd!!!), rasjoneringen mm.

Cienfuegos – Hostel Amigos de Barceló – Vi ble sluppet av bussen veg La Union hotel – som var ikke navnet vi hadde på voucheren. Det ble litt forvirring og en glemt væske. Alt ordnet seg med hjelp fra Karen, vertskapet på Hostel og bussguide!!! No problem!!!!!

Trinidad – Hostal Ana. Fantastisk hjertevarme fra hele vertsfamilien – Ana, Raoul, og datteren Rosita. God mat! Egentlig 2 rom med bad. Stort med egen balkong. Jeg tror guiden het Sivia eller noe lignende. Hun var også meget flink og viste oss mye av hvordan det var for de rike før Fidel – også meget engasjerende.

St Clara – Hostal D’Cordero. –Che var en “must see” for Ester så vi fant en drosje som kjørte oss til tog museet og etter mye om og men (fordi han skulle danse salsa) og klokken nærmet seg 16.00. Han var i midlertid meget hjelpsom og han rakk dansingen sin!

Varadero -all inclusiv. Vi hadde tenkt luksus her men dessverre måtte vi bytte rom pga fuktskade – mugg i veggene og svarte prikker på sengetepper. Stedet var forfallent i flere områder men det forstår vi så alt for godt. Vi fikk imidlertid et nytt rom på solsiden av hotellet og det var mer enn adekvat for våre behov – som var strand, sol og PARASOLfor mor!!! Det var rikelig med mat og betjeningen var elskverdigheten selv – kysser og klemmer på lange baner – og værelsesdamen het faktisk Ester!!!!!

Denne var litt lang for en e-mail, men allikevel alt for kort til å fortelle hvor kjempe kjekt vi hadde det. Vi lærte mye om Cuba og dens historie, sett for oss selv hvordan Cubanerne har det nå og hørt noe om deres forventninger fremover. Mr Trump var de naturligvis noe skeptisk til!

Vil gjerne takker deg igjen, Gry for at du var meget med å gjøre dette til en “trip of a lifetime”

Takknemlige klemmer fra alle tre

E, E & L


 

Hei Gry :)

beklager jeg er sein med tilbakemelding 

Vi hadde en fantastisk flott Cubaferie - og jeg er veldig takknemlig for alt du gjorde som da var grunnlaget for at det skulle bli så bra!

Derfor må jeg meddele at vi er STORFORNØYDE!

Det er nesten dumt å nevne noe - for da er jeg redd for at det kan høres ut som et stort problem - og det hadde vi ikke!

Likevel noe nevnt

- det var ikke lett å få tak i Karen da vi ønske å gjøre en forandring ift transport -  vi ønsket å utsette reisetidspunktet for avreise fra om morgen til avreise om ettermiddag/kveld fra Trinidad til Cienfuegos, men vi fikk ikke tak i Karen - så vertskapet (hyggelig mennesker) i Trinidad bestilte en taxi for oss-  taxien som kom fikk motorproblem - så vi fikk en annen bil og sjåfør, det virket som at vi ble kjørt av en privatmannn - det var en ubehagelig opplevelse fordi mannen var 'kjempesint' og ropte og gestikulerte mens han snakket i telefon hele turen.  Han var ikke sint på oss men veldig opprørt - hørtes egentlig ut som økonomisk kriminalitet. 

- vi fikk ny Caza da vi kom tilbake til Havana, jeg tror Karen vurderte det første vertskapet som ikke bra nok, hun spurte oss om oppholdet og vi svarte så ærlig som mulig - men jeg har litt dårlig samvittighet for de var jo hyggelige og det var ikke noen store problemer

- vi hadde endel språkproblemer, så hvis det blir en neste gang må vi være mer forberedt - anbefal gjerne folk å laste ned norsk-spansk googletranslate eller ta med ordbok. 

Ellers gikk vi glipp av å oppleve Playa Larga, veldig synd det :( for da vi kom dit ble jeg syk og endte på sykehus i Matanzas - men når det er sagt så så fungerte reiseforsikringen og alt gikk bra - vi mistet de tre dagene i Grisebukta for vi tok taxi tilbake til Havana da jeg kom ut fra sykehuset - Karen ordnet en ekstra natt på et kjempehyggelig Caza i Havanna

Vi er kjempefornøyde med turen til Cuba 

TUSEN TAKK for alt av planlegging og ditt engasjement :)

Jeg tror du har organisert turer for venner av oss også - for når jeg skrøt av opplegget hørtes det ut som flere hadde gode erfaringer med deg og Svanereiser :)

Med vennlig hilsen Kari :)


 

Hej Gry.

Ja tak. Vi har haft den mest fantastiske tur, hvor alt bare klappede fra første dag.

Guiderne var parate til tiden og super engagerede, spændende historier og oplevelser! Alt transport afgik til tiden og uden problemer.

Det eneste hotel, som vi måske ikke synes levede helt op til forventningerne var hotellet Brias i Trinidad. Nyere luksushotel var det bestemt ikke! Det første værelse vi fik anvis, var ubeboelig p.g.a en frygtelig ådselstank. Personalet gav os ret og uden problem fik vi tilbudt et nyt værelse, her var det imidlertid et problem med vand som dryppede fra  loftet på badeværelset, ikke kun små dryp, men virkelig meget. Vi gjorde personalet opmærksom på dette, men først næste dag kunne vi få, den sidste nat i et værelse som fungerede, men super venlig og forstående personale, så ingen problemer. Men vi var dog enige om, at hotellet trænger til en kraftig renovering.

Skulle vi til Cuba igen, ville vi ikke betænke os, Svane Rejser levede til fulde op til vores forventninger, fin service før, under og efter rejsen. Tak for det!

Med venlig hilsen M & E


 

Januar 2017

(Cuba Cruise)

Hei Gry.

Vår reise til Cuba var i utgangspunktet veldig spennende, siden ingen av oss hadde vært der tidligere. Guidingen i Havanna før cruiset var en fin opplevelse.

Cruiset var av over all forventning, det var mange aktiviteter ombord.

Ved ankomst Montego Bay (Jamaica) gikk vi fire på egenhånd og vandret i byen.(  veldig interessant)

 Ved ankomst Santiago de Cuba var vi på en guidet tur i byen, fikk  historien om revolusjonen på Cuba, flink guide.

Ankomst Punta Frances ble kansellert,og for dette fikk vi 50 USD PR. Person som vi kunne handle for i taxfree.

Helhetsinntrykket av seilasen var veldig bra. God mat, god service.

I Havanna ble vi nesten lommekjent og vi brukte de fleste fremkomstmidler, mest bena.

Folk ble veldig glade for småting vi hadde med. 

Håper de får bedre tider etter hvert.

Hotellet lå veldig sentralt til og vi var fornøyd med det.

Vi anbefaler gjerne denne turen.


 

Gry! Tusen takk for alt. Jeg er superfornøyd! Skal anbefale deg til alle mine reisevenner :) alt er ok, jeg vet hva jeg skal og når.... Og det jeg ikke vet, får jeg vite i Havanna ved første møte med de fra byrået. Bilen på flyplassen finner jeg nok og frem til, i en liten bod inne i terminalen.  Hvis du har tips til hva vi kunne hatt med oss av små gaver, tar jeg gjerne imot det. Forrige gang var kulepenner populært. Snakkes. Med vennlig hilsen fra B


 

 Hei

Hadde en fin ferie og de to stedene vi bodde privat var veldig bra. God service, rent både på rom og toalett, god frokost. Begge steder var sentralt og med gangavstand til sentrum. Hotell på Varadero var selvsagt meget bra.

En fin tur med flott vær og bra tempratur. Rideturen i Trinidad var også meget fin og vart ca 7 timer totalt og med ca 3 timer på hesteryggen. Alt i alt en flott tur men det gikk en del mer lommepenger en forventet.

Det som dog var overaskende var at prisene var høye både på mat og drikke. Finner ikke en middag til under 120 kr noe sted og øl/drink mellom 20 og 60 kr. Det var også veldig mange turister, flere en man hadde trodd. Noen påsto at det var en 75 % økning på turister i løpet av de siste 4 måneder og det hadde ikke forundret meg om dette var riktig.  

Ellers var turen flott organisert og vi er meget fornøyde.

MVH Hans og Ina 


 

 Hei Gry!

Reisen var svært vellykket. Alt, nesten uten unntak, var godt organisert. Privat innkvartering fungerte meget godt. Hyggelige og blide mennesker overalt. Guidene som vår lille gruppe hadde, var kunnskapsrike og snakket overraskende godt engelsk. Unntak for guiden på den lille rideturen vi hadde som forøvrig ble ganske forkortet. Det ble sagt at grotten vi skulle besøke var stengt pga vannprøving. På en av transportetappene med buss fortalte guiden som snakket godt engelsk, at bussjåføren ikke snakket et ord engelsk. Alle politiske spørsmål kunne rettes til han.

Vi fikk inntrykk av at ordet vedlikehold ikke eksisterte på Cuba. Men klesvask derimot, hang ute over alt. Så den personlige hygienen virket å være utmerket. Fire dager i Havana kunne vært redusert til tre. Siste kveld var vi på en forestilling med middag og underholdning av eldre cubanske stjerner. Det var alle tiders. Full fart under hele middagen.

Bilparken var spesiell med 1950-talls amerikanere over alt. Mer moderne biler var i mindretall med for oss mest ukjente kinesiske og russiske merker. Bussene vi kjørte på de lengste transportetappene var OK behagelige. På vår jeepsafari hadde vi en russisk jeep fra 1980-tallet som måtte ned på førstegir for den minste motbakke. Men sjåfør og guide var det ikke noe i veien med, hyggelige og blide.

Minibanker var det svært vanskelig å finne i alle byer vi besøkte. I Havana hadde vi inntrykk av at det bare var tre stykker og når det var penger i dem var det lange køer. På noen hoteller var det internett. Der kunne du kjøpe kodekort for en time eller fem om gangen. Ca kr 18 pr time. Problemet var at det var utrolig ustabilt. Du måtte være heldig for å komme på nettet. Shoppingmuligheter på Cuba er som ventet ikke eksisterende. Så der var det mange penger spart.

Hotellet vi hadde i Havana, (Park View) var nedslitt og dårlig. Der kunne vi ønsket oss et bedre alternativ. Hotellet vi bodde på den siste uken var derimot helt topp. Nydelig strand, flott bassengområde og mat og drinker all inclusive.

Alt i alt en interessant og hyggelig, velorganisert tur med imponerende strender og flotte, hyggelige mennesker.

Hilsen

Lars

Her er vi:

cuba/lars.jpg

 


 

Hei Gry!

Vi har hatt en på alle måter vellykket tur til Cuba! Tusen takk for flott opplegg!

For oss var det veldig fint å kunne reise såpass mye på egenhånd. Det gav oss gode muligheter til å spørre guidene om det vi var interessert i, og fokusere på det vi syntes var mest spennende. Alle guider, med ett unntak, var kunnskapsrike, hyggelige og lette å kommunisere med. Guiden i Viñales var hyggelig nok og snakket godt engelsk, men hun var svært ung og uerfaren. Heldigvis hadde hun med seg en sjåfør som var godt orientert, og siden vi snakker en del spansk, fikk vi stor glede av ham. Vi synes vi fikk et variert og godt bilde av Cuba i dag. Selv om vi i utgangspunktet ikke er så begeistret for store “all inclusive”-hoteller, var Blau i Varadero en god opplevelse. Det var fint å kunne slappe av etter hektiske dager med sterke inntrykk.

Vi ble slått av at Cuba må ha gjennomgått en del forandringer i forbindelse med den økte turiststrømmen, og aner at ikke alle får nyte like mye godt av den. Vi møtte flere som var dro gjennom den samme “løypa” som oss, og vi tror det på sikt vil være viktig å kunne tilby noe utenfor allfarveg.

Erfaringene med Casa Particulares var gode. Standarden var bedre enn forventet. De var varierte og spennende. Bare et sted (Trinidad) fikk vi et rom med liten mulighet til ventilasjon og en AC bare 1 m fra senga, slik at det var utelukket å bruke den. Når temperaturen nærmet seg 30 grader, var det ikke spesielt behagelig.

Utflukten i Trinidad var veldig interessant og spennende. Den kommer vi til å huske spesielt. Skulle vi ha droppet en ting, måtte det være oppholdet i Cienfuego. Det hadde vært et ekstra pluss om reiselederne på bussreisene kunne kommet med litt Cubarelatert informasjon (historie, kultur, geografi).

Helhetsinntrykket var topp, og vi anbefaler gjerne Svane Rejser til venner og kjente. Kanskje får vi muligheten til å reise med dere andre steder i verden, før eller senere.

Igjen, tusen takk for flott reise og god service!

Beste hilsen M & T


Januar 2017

Vi er lige kommet hjem fra en 16 dages tur, som vi gerne takke vil takke Gry og Svanerejser for at have arrangeret særdeles godt.

Vi startede med 5 overnatninger på hotel i Havana, derefter 4 overnatninger i et Casa Particular i Trinidad og sluttede så af med 5 overnatninger  på ”all inklusiv” hotel i Varadero. Undervejs var der så busture mellem stederne. Alt på rejsen var velarrangeret af Svanerejser og den lokale repræsentant i Havana Mundi travel, og vi har i planlægningen ligeledes fået kompetent og god hjælp af Gry fra Svanerejser.

Cuba er et særdeles smukt land med et fremragende klima i den danske vintertid. Cuba er et udviklingsland, men med et tilsyneladende højt basisniveau i forhold til andre udviklingslande vi har besøgt og boet i tidligere. Der var ingen åbenlys nød og fattigdom med tiggeri og kriminalitet. Vi har oplevet cubanerne som særdeles søde, smilende, hjælpsomme og venlige. Der var generelt et højt serviceniveau på en positiv måde. Prisniveauet var middel, hvor en øl kostede fra 15 til 20 kr. Et måltid mad med drikkevarer for to personer kunne fås fra ca. 300 kr. og selvfølgelig dyrere. En drink kostede fra 20 kr. Generelt var Cuba dog ikke den store kulinariske oplevelse, selv om der var positive overraskelser. Deres fisk, rejer  og hummere kan dog anbefales.

Vi boede på Hotel Park View i Havana, som ligger godt placeret og tjente sit formål som udgangspunkt for ture rundt i byen. Værelset på vores Casa Particular i Trinidad var fremragende med en lille veranda og særdeles søde værter. På Varadero boede vi på Hotel Blau, med ca. 700 andre turister og en fremragende strand og pool og nogle enorme buffet serveringer. Alt i alt en pragtfuld tur.

L & N


Hej Gry 

Cuba var fantastisk...!

Vi har haft en dejlig rejse og har fået en oplevelse for livet. Cuba og cubanerne er noget helt specielt som jeg ikke umiddelbart kan sammenligne med noget jeg tidligere har oplevet. Vi boede ved de sødeste og mest gæstfrie folk og havde kun gode oplevelser med de lokale. Næste gang (hvis muligheden skulle byde sig) ville jeg dog fravælge Varadero all inklusive til fordel for particulares. 

Efter at amerikanerbil-hysteriet og røgen havde lagt sig i Havana, nød vi at gå rundt i byen og observere livet. Hotellet var nogenlunde, men vi var der kun om natten. Vi fik set det vi skulle og skulle jo videre til Playa Larga.

Vi synes alle at Playa Larga var helt unik og faldt hurtigt til hos vores familier. Stranden var lægger og vi boede jo LIGE ned til "havnen" med små joller og mangrove, SKØNT. Hvis jeg var dig ville jeg sende alle derned.  

Trinidad var en stor oplevelse. Jeg havde et par eftermiddage hvor jeg gik nogle LANGE ture alene rundt i byen og sugede til mig at livet for de lokale. Jeg gik væk fra bymidten og ud i yderkanten af byen. Det var imponerende at komme lidt ind bag "kulisserne" i de små gårdhaver. Jeg elsker det sted og vil gerne tilbage.

Varadero var ikke noget specielt. Vi manglede et toiletbræt de første 2 dage og der var rigtig mange fulde canadiere og russere. Men stranden og vandet var HELT fantastisk. Vi havde to dage med supervejr i Varadero hvor vi virkelig var på skøn badeferie med drinks og cigarer. De resterende dage var vejret desværre ikke så godt (regn og blæst to hele dage), men sådan er det jo.

Alt i alt en rigtig god og inspirerende tur som jeg kun vil anbefale andre at tage på. Sikke en fantastisk kultur og holdning til  livet og tilværelsen. Langt hen af vejen misunder jeg dem den stressfrie dagligdag:o)   

De bedste hilsner her fra.


 

Hei Gry

Vi lovet deg en tilbakemelding om Hotel Mar del Sur i Varadero.

Først vil vi bare si at vi har hatt et fantastisk opphold og minnerik reise i Cuba. Sterke inntrykk og spennende opplevelser. Totalt sett har alt fungert til vår tilfredshet.  Vi er svært tilfreds med Svanerejser og samarbeidspartner Mundi Tours. Vi ble imidlertid litt usikre ved ankomsten når vi kontaktet Cubaturs på Varadero flyplass slik det sto på voucheren. Vi skjønte at "vi ikke var ventet".  Men etter en snau time og etter at Cubatur hadde snakket fram og tilbake med Mundi Tours, ble vi kjørt i taxi helt til Hotel Habana 612. Så det ble en meget god start likevel...  Etter dette opplevde vi å være ventet alle andre steder og  ved alle transporter.

Vi vil også framheve vår kunnskapsrike og hyggelige guide (Milena) på byrundturen i Havana. Det var også et stort pluss at hun var med på kjøreturen med bilen. Det ga oss mye mer enn "bare" en biltur.

Overnattingene i casa particulares var mer positive enn vi hadde trodd på forhånd. Vi vil spesielt nevne Esther og Armando (i Cienfuegos) som var svært hyggelige og hjertelige.

Så til Hotel Mar del Sur. For det første lå hotellet kun 500-600 m fra Viazuls busstasjon. For oss  var uproblematisk å gå til hotellet derfra.  Den deilige stranda var kun 300 m unna. Hotellstandarden var slik vi hadde forventet. Totalt sett framsto hotellet og fellesområdene som noe nedslitt. Det skal nevnes at deler av lobbyområdet var under oppussing. Vannet i det store bassenget virket rent. Vi hadde et stort og greit rom. Renholdet var OK. Restauranten og maten var også tilfredsstillende. Betjeningen var hyggelige. Og vi bodde i sentrum. Hotel Mar del Sur passet oss og vi ble ikke skuffet. Det kan gjerne anbefales for andre som har de samme preferanser som oss.  (Vi kjørte Hop on Hop off buss utover  Varaderohalvøya og forbi Hotel Blau Varadero. Vi er veldig glad for at vi ikke bodde "så langt utenfor byen"....)

Imidlertid vil vi nevne at dersom vi skal tilbake til Varadero, ville vi ha prøvd Hotel Los Delfines. Vi tror det er et tre stjernes hotell og mindre enn Hotel Mar del Sur. Hotel Los Delfines ligger også i byen og har direkte tilgang til stranda. Det framsto som mer intimt og fint og med en bedre plassering. Vi antar at det er noe dyrere enn Hotel Mar del Sur, men gir kanskje valuta for merkostnaden?

Vennlig hilsen Lillian og Sverre


 

Hej!

Vi är mycket nöjda med resan som helhet liksom detta spännande land! 

Musik, människor, bad , stadsmiljöer och naturen har verkligen drabbat oss! 

Allt har flutit bra o fungerat såsom transfer, bokningar m.m.

Hotellen var jättefina och servicen och utbudet av aktiviteter, musik och faciliteter mycket bra.

Vi är mycket nöjda mer er som resebolag och kontakten, informationen och bokningarna genom er har varit mycket professionell. 

Vi tackar för denna gång och är förstås sugna på att återvända till Cuba någon gång i framtiden även om vi tror att det är nu man ska åka.

U & E

Få et spesialtilbud i innboksen din
Ikke gå glipp av det beste tilbudet!
Tilmeld deg nyhetsbrevet vårt og motta gode tilbud direkte på mail!