Penger på Cuba – Hvordan fungerer det?

Penger på Cuba – Hvordan fungerer det?

Slik gjør du det

Denne bloggen er en guide for deg som snart skal reise til Cuba og ønsker å lære litt mer om valutasystemet i dette vakre ferielandet – eller hvis du bare er interessert i å vite hvordan det kubanske pengesystemet er koblet sammen.

Uansett, vi har svarene til deg her!

cuba/cuba-cuc-sedler-og-moenter.jpg

Man behøver ikke ha lest eller hørt mye om Cuba før man oppfatter at det er et land med komplisert og fascinerende historie som stadig preger landet siden de første conquistadores satte foten ned på kubansk jord. Og som med så mye annet på Cuba som ikke gjøres på samme måte som vi er vant til som europeere, er Cubas pengesystem også veldig annerledes og litt forvirrende for oss.

Men denne bloggen gjør deg forhåpentligvis litt klokere.

Hva du skal gjøre med penger før du reiser til Cuba - og rett etter ankomst?

Du kan ikke gå i banken eller til vekslingskontoret for å kjøpe kubansk valuta før du reiser til Cuba. Cubansk valuta kan ikke utføres, så den er kun tilgjengelig på Cuba.

I utgangspunktet har du to alternativer når det gjelder penger på Cuba:

1.
Du kan veksle til euro (EUR) her hjemme, helst små sedler, som du tar med på turen til Cuba. Vi anbefaler euro da den har best kurs. Men vi anbefaler mest at du tar ut penger på debet kortet ditt når du ankommer Cuba.

Kontanter er billigere å bruke da cubanere legger 3% ekstra på kjøpesummen hvis du bruker debetkortet ditt i en bar, restaurant eller forretning. Men det er langt mellom bruken, ettersom det generelt er veldig få steder du kan betale med kort som vanligvis kun kan benyttes ved kjøp større enn 25 CUC.

Unngå å veksle til amerikanske dollar (USD) hjemmefra. Du får veldig dårlig kurs for dem når du veksler til kubanske penger, og i tillegg tar byttekontorer og banker et gebyr på 10% for å veksle amerikanske dollar til den kubanske valutaen CUC - så det er lite lønnsomt for deg som turist.

2.
Du kan ta ut penger med minibankkortet ditt etter ankomst til Cuba. I forhold til debetkort er Visa-kortet det beste å bruke på Cuba. Det er også mange reisende til Cuba som benytter seg av det. Vær oppmerksom på at du skal åpne regions sperren på kortet ditt før avreise.

cuba/visa-3.jpg

Hvis du velger å ta med kontanter hjemmefra, kan du veksle dem til den lokale turist valuta CUC etter du er ankommet Cuba. Dette kan du gjøre allerede på flyplassen, hvor det ligger et vekslingskontor - CADECA - hvis du ønsker det. Men det kan være en dårlig idé, ettersom det vanligvis er veldig lang kø på flyplassen fordi mange andre er ute i samme ærend. Så hvis du kan vente med å veksle til du har sjekket inn på hotellet eller casaet ditt, sparer du mye tid. Når du har sjekket inn på hotellet, finner du alltid et vekslekontor (CADECA) hvor du kan veksle pengene dine i nærheten av hotellet.

Hvis du IKKE har tatt med kontanter hjemmefra, vil du i stedet finne en minibank på gaten eller en bank hvor du enkelt og raskt kan få tatt ut CUC med bankkortet. Du kan også gå til banken og veksle, men mange banker vil ikke veksle til CUC.

Husk å ta med passet ditt når du skal veksle penger.

Det er også trygt å ta ut penger fra en minibank på gaten så lenge du gjør det litt diskret akkurat som du ville gjort det i Norge.

Hva er The Dual System?

I forrige avsnitt nevnte jeg forskjellige valutakonsept. Du har selvfølgelig hørt om valuta som EUR og USD før hvis du har reist til USA eller resten av Europa.

Men hva med CUC, som er den kubanske turistvalutaen?

Forklaringen følger her - og nå kan det hende du må skjerpe oppmerksomheten.

Den første man må vite for å kunne forstå hvordan cubanske penger fungerer til daglig, er at det er to forskjellige valutaer i landet.

Systemet heter formelt The Dual System og består av to forskjellige offisielle kubanske valutaer:

  • Originale pesos - la moneda nacional (forkortet CUP)
  • Convertible pesos - el peso cabriolet (forkortet CUC)

Så hva er forklaringen da, spør du sannsynligvis deg selv?

cuba/cuba-cuc-sedler-1.jpg

Historien bak systemet som brukes i dag har selvfølgelig med økonomi på det store plan å gjøre, dvs. Cubas samfunnsøkonomi. På 1990-tallet var Cuba i en økonomisk krise som rammet landet på forskjellige negative måter over en lang årrekke, så det ble raskt klart for økonomer og politikere i landet at noe måtte gjøres for å styrke landets økonomiske ryggrad.

Derfor ble en ny valuta utviklet, som bare skulle brukes av turister og til internasjonal handel med utenlandske handelspartnere. Denne nye valutaen kalte staten Convertible Pesos (CUC).

Den "gamle" valutaen - dvs. de originale pesosene (CUP) – skulle deretter fortsette å bli brukt av Cuba-beboere i det daglige livet i landet når de arbeidet med hverandre i virksomheter, eller når Manuel skulle ha reparert bilen sin eller kona Manuella dro inn til det lokale markedet for å se hva hun kunne kjøpe til middag i kveld akkurat denne dagen. De innfødte cubanerne brukte også CUP for å betale for strøm, transport og medisin osv. (Og det gjør de fortsatt i dag).

Som sagt var det den cubanske statens plan med Convertible Pesos (CUC) at det skulle være en valuta for besøkende på Cuba som turister, men gjennom årene har det gradvis skjedd - som de færreste hadde forventet - at den nye valutaen (CUC) har blitt mer utbredt, slik at befolkningen på Cuba også kan betale med den.

Hvis man jobber som cubaner for staten, får man lønnen utbetalt i CUP, og det gjelder en meget stor del av de cubanske lønnsmottagere. Det har dessverre forårsaket en viss sosial ulikhet i landet, ved at CUP er mindre verdt enn CUC, så de som får betalt av staten er derfor vanskeligere stilte enn cubanerne som kan kreve betaling i CUC, slik som mange av dem du møter i turistnæringen når du reiser på ferie til Cuba.

Men for å si det kort, som turist trenger du bare å forholde deg til konvertible pesos (CUC). Det er rett og slett bare dem du får i hendene uansett hvor du beveger deg.

Imidlertid kan det hende du finner ut at cubanere bare kan gi deg tilbake i CUP i tilfeller hvor du betaler et lite beløp kontanter, selv om du betalte i CUC. Hvis dette skjer er CUP gode til å bruke som drikkepenger i f.eks. restauranter og drosjer, i matboder, i markeder og i lokale butikker.

Du kan også møte på CUP hvis du beveger deg litt utenfor de vanlige turiststedene, for eksempel lenger ute på landet utenfor de større eller mindre byene eller på forskjellige markeder.

Kontanter på Cuba

Når du veksler penger er det noen få ting du må være ekstra oppmerksom på som turist på Cuba. Det jeg beskriver her gjelder på ingen måte spesifikt for Cuba, men forekommer i alle land du reiser til hvor du som turist skal veksle penger: i noen tilfeller vil lokalbefolkningen prøve å tjene penger på deg ved å veksle feil - så vær forsiktig og vær våken når du trenger å veksle! 

  • Beregne på forhånd omtrent hvor mange CUC du forventer å ha i hånden etter vekslingen.
  • Forsikre deg om at sedlene du har byttet hjemmefra er komplette og pene, ellers vil ikke vekslekontorene godta dem når du veksler til CUC.
  • Sørg for å få utbetalt CUC i små sedler, da det er dem du bruker mest når du handler. Og på den måten får du også lettere penger tilbake fra selgere.
  • Forsikre deg om at du får CUC, som er valutaen du bruker som turist på Cuba. CUP har ansikter på sedlene og er derfor lik valutaen du IKKE har lov til å bruke som turist.
  • Utvekslingsforholdet mellom CUC og CUP er omtrent 1:25. Sagt på en annen måte, 1 CUC koster rundt 25 CUP. Så det er en stor forskjell mellom de to valutaene, og du kan bli lurt hvis du ikke er oppmerksom.
  • CUC følger valutakursen på amerikanske dollar (USD).
  • Sjekk alltid seddelbunten med penger som er vekslet før du forlater vekslekontoret eller banken.
  • Sett deg godt inn i hvordan de to valutaene på Cuba ser ut før du reiser. Du kan enkelt gå online og google hvordan alle sedlene i CUC og CUP ser ut. 

Det siste viktige rådet jeg vil gi deg før jeg avslutter og som du må huske FØR du stiger på flyet tilbake til Europa etter ferien på Cuba og faktisk FØR du drar til flyplassen for å fly hjem, er følgende:

Det er forbudt å ta dine gjenværende CUC eller evt. CUP med ut av Cuba etter ferien!

Du kan IKKE veksle de cubanske pengene dine tilbake til noen annen valuta utenfor Cuba - verken CUC eller CUP.

Vær også oppmerksom på at når du skal hjem fra Havanna flyplass, kan du veksle tilbake maksimalt 300 CUC til euro eller annen valuta, og at du bare kan bruke euro eller annen valuta etter innsjekk på flyplassen – IKKE CUC.

Så det har ingen hensikt å ta med overflødig CUC til flyplassen.

Nå er du godt forberedt til å reise til Cuba - gjerne med penger på lommen!

Ha en riktig god ferie på Cuba!

Se vår reise til Cuba her

Leder du efter andre indlæg?

Gå til blog-oversigten

Få et spesialtilbud i innboksen din
Ikke gå glipp av det beste tilbudet!
Tilmeld deg nyhetsbrevet vårt og motta gode tilbud direkte på mail!