Penger på Cuba – Hvordan fungerer det?

Penger på Cuba – Hvordan fungerer det?

Slik gjør du det

Denne bloggen er en guide for deg som snart skal reise til Cuba og ønsker å lære litt mer om valutasystemet i dette vakre ferielandet – eller hvis du bare er interessert i å vite hvordan det kubanske pengesystemet er koblet sammen.

Uansett, vi har svarene til deg her!

cuba/cuba-cuc-sedler-og-moenter.jpg

Man behøver ikke ha lest eller hørt mye om Cuba før man oppfatter at det er et land med komplisert og fascinerende historie som stadig preger landet siden de første conquistadores satte foten ned på kubansk jord. Og som med så mye annet på Cuba som ikke gjøres på samme måte som vi er vant til som europeere, er Cubas pengesystem også annerledes.

Men denne bloggen gjør deg forhåpentligvis litt klokere.

Hva du skal gjøre med penger før du reiser til Cuba - og rett etter ankomst?

Du kan ikke gå i banken eller til vekslingskontoret for å kjøpe kubansk valuta før du reiser til Cuba. Cubansk valuta kan ikke utføres, så den er kun tilgjengelig på Cuba.

I utgangspunktet har du to alternativer når det gjelder penger på Cuba:

1.
Du kan veksle til euro (EUR) her hjemme, helst små sedler, som du tar med på turen til Cuba. Vi anbefaler euro da den har best kurs. Man kan osse ta ut penger på Master og Visa kortet ditt når du ankommer Cuba.

Kontanter er billigere å bruke da cubanere legger 3% ekstra på kjøpesummen hvis du bruker debetkortet ditt i en bar, restaurant eller forretning. Men det er langt mellom bruken, ettersom det generelt kun er stateide restauranter, barer m.m. som mottager kreditkort.

Unngå å veksle til amerikanske dollar (USD) hjemmefra. Du får veldig dårlig kurs for dem når du veksler til kubanske penger, og i tillegg tar byttekontorer og banker et gebyr på 10% for å veksle amerikanske dollar til den kubanske valutaen CUP - så det er lite lønnsomt for deg som turist.

2.
Du kan ta ut penger med minibankkortet ditt etter ankomst til Cuba. I forhold til debetkort er Visa-kortet det beste å bruke på Cuba. Det er også mange reisende til Cuba som benytter seg av det. Vær oppmerksom på at du skal åpne regions sperren på kortet ditt før avreise.

cuba/visa-3.jpg

Hvis du velger å ta med kontanter hjemmefra, kan du veksle dem til den lokale turist valuta CUP etter du er ankommet Cuba. Dette kan du gjøre allerede på flyplassen, hvor det ligger et vekslingskontor - CADECA - hvis du ønsker det. Men det kan være en dårlig idé, ettersom det vanligvis er veldig lang kø på flyplassen fordi mange andre er ute i samme ærend. Så hvis du kan vente med å veksle til du har sjekket inn på hotellet eller casaet ditt, sparer du mye tid. Når du har sjekket inn på hotellet, finner du alltid et vekslekontor (CADECA) hvor du kan veksle pengene dine i nærheten av hotellet.

Hvis du IKKE har tatt med kontanter hjemmefra, vil du i stedet finne en minibank på gaten eller en bank hvor du enkelt og raskt kan få tatt ut CUC med bankkortet. Du kan også gå til banken og veksle, men mange banker vil ikke veksle til CUC.

Husk å ta med passet ditt når du skal veksle penger.

Det er også trygt å ta ut penger fra en minibank på gaten så lenge du gjør det litt diskret akkurat som du ville gjort det i Norge.

 

cuba/cuba-cuc-sedler-1.jpg

Kontanter på Cuba

Når du veksler penger er det noen få ting du må være ekstra oppmerksom på som turist på Cuba. Det jeg beskriver her gjelder på ingen måte spesifikt for Cuba, men forekommer i alle land du reiser til hvor du som turist skal veksle penger: i noen tilfeller vil lokalbefolkningen prøve å tjene penger på deg ved å veksle feil - så vær forsiktig og vær våken når du trenger å veksle! 

  • Beregne på forhånd omtrent hvor mange CUP du forventer å ha i hånden etter vekslingen.
  • Forsikre deg om at sedlene du har byttet hjemmefra er komplette og pene, ellers vil ikke vekslekontorene godta dem når du veksler til CUP.
  • Sørg for å få utbetalt CUP i små sedler, da det er dem du bruker mest når du handler. Og på den måten får du også lettere penger tilbake fra selgere.
  • Sjekk alltid seddelbunten med penger som er vekslet før du forlater vekslekontoret eller banken.
  • Det siste viktige rådet jeg vil gi deg før jeg avslutter og som du må huske FØR du stiger på flyet tilbake til Europa etter ferien på Cuba og faktisk FØR du drar til flyplassen for å fly hjem, er følgende:

Det er forbudt å ta dine gjenværende CUP med ut av Cuba etter ferien!

Vær også oppmerksom på at når du skal hjem fra Havanna flyplass, kan/skal du veksle tilbake til euro eller annen valuta, og at du bare kan bruke euro eller annen valuta etter innsjekk på flyplassen.

Så det har ingen hensikt å ta med overflødig CUP til flyplassen.

Nå er du godt forberedt til å reise til Cuba - gjerne med penger på lommen!

Ha en riktig god ferie på Cuba!

Se vår reise til Cuba her

Leder du efter andre indlæg?

Gå til blog-oversigten

Få et spesialtilbud i innboksen din
Ikke gå glipp av det beste tilbudet!
Tilmeld deg nyhetsbrevet vårt og motta gode tilbud direkte på mail!