Peru

Reiser til Peru

Peru - Perfekt kombinasjon av natur, kultur og historie

Reiser til Peru er en reise til en fjern verden fylt med eventyr og historie. Hvis du ønsker en annerledes ferie, full av opplevelser og inntrykk, er Peru landet for deg. Historier om det gamle Inka-imperiet med godt bevarte ruiner og en befolkning som fortsatt lever som de en gang gjorde. Reis til peru og utforsk Andesfjellene, gå gjennom jungler og bo blant befolkningen. Besøk Machu Picchu, et av verdens syv underverker, ta en båttur på verdens høyest beliggende innsjø, Titicaca, utforsk de gamle, mystiske Nazca tegningene. I Peru vil du finne natur, historie, byliv, strender og en kultur du ikke finner noe annet sted i verden. En ting er sikkert, du kommer til å falle fullstendig for dette eventyraktige fjellandet.

Hvis du ønsker en trygg reise til Peru under tilrettelagte forhold og med god komfort, har Svane Reiser løsningen.

På en reise til Peru er det opplagt å besøke inka-ruinen Machu Picchu

Trekking

Peru er hjemsted for mange av de høyeste fjelltoppene i Andesfjellene og har noen av de beste trekking rutene i verden. I Peru kan man finne trekking ruter med forskjellige vanskelighetsgrader (alt fra lette turer til de helt avanserte) og kun noen få ruter er blitt anerkjente som kommersielle trekking ruter. Under alle omstendigheter er det en uforglemmelig opplevelse å vandre på de magiske Inkastiene i de peruanske Andesfjellene med mer enn 12.000 innsjøer, de dypeste kløftene i verden, isbreer og snødekkede fjell, skoger og fosser, maleriske byer og de mest gjestfrie menneskene. Alt i alt er dette den perfekte kombinasjonen for vandrere på alle nivåer.

Den mest berømte trekking rute i Peru er «Inka stien» til Machu Picchu, som var en del av 23.000 km veier bygget av inkaene i Syd-Amerika. Hvert år kommer ca. 25.000 vandrere fra hele verden for å gå til Machu Picchu – og ikke uten grunn. Den mest populære turen er den klassiske 4 dagers «Inkatrek» som ofte er utsolgt i høysesongen. Turen tar os langs den ekstraordinære 43 km steinbelagte veien bygget av inkaene, som fører til det gjenoppdagede ruinkomplekset Machu Picchu, som ligger dypt inni Cusco jungelen. Det finnes flere alternativer som absolutt lever opp til dette: 5 dagers Inka Trek, 5 dages Salcantay, Lares Trek osv. I Peru er det ikke bare høydene som vil ta pusten fra deg, men også de helt utrolig natursceneriene. Svane Reiser kan varmt anbefale trekking turer i Peru.

Se våre reiser til Peru på den danske nettsiden


Finn din tur til Peru


Områder

Ved Stillehavskysten er det både ørken og frodige daler, og i nord er det vakre strender. I Lima og ved kysten generelt er det varmest i månedene desember til april. Det er også på denne tid av året solen skinner mest. Juni til august er mere fuktige. I månedene fra juni til oktober regner det innimellom lett. Fra oktober til mai måned er luftige klær passende til klimaet.

Andes høylandene er dominert av Andesbjergene, hvor Mount Huascan strekker seg helt opp på 6768 meters høyde. Her veksler været mye i løpet av døgnet; fra ganske kaldt om natten og i de tidlige morgentimene, til varmt om formiddagen. Det anbefales at man tar på seg klær som enkelt kan skiftes, så man lett kan tilpasse seg de varierende temperaturene i løpet av dagen. Det er regntid fra desember til mars, så regntøy bør medbringes i disse månedene.

Amazonas Regnskog er hjemsted for stor variasjon av tropisk vegetasjon, og er Perus største naturreservat. Her er det best å kle seg i lette klær, men med lange bukser og tynne bomullsskjorter med lange ermer. Klærne skal ikke være for varme, men skal beskytte mot insekter. En god ting å huske er gummistøvler, eller vanntette sko, gummisko til å gå i, hatt, regntøy og badetøy.

Peru


Praktisk informasjon

Peru flagg


Fakta om Peru

 

Lokalt navn: República del Perú

Hovedstad: Lima

Offisielt språk: Spansk

Valuta: Nuevo sol (PEN) 

Areal: 1.285.220 km2

Innbyggertall: 27.925.628 (2005)

Kontinent: Sydamerika

Befolkningen

Siste offisielle folketelling var i 2005, og her blev innbyggerne telt til 25,662,000. Av disse bor 72,3 % i de store byene.  Peru er et land med blandet etnisk baggrund.  Gjennom landets historie har det vært møtested for forskjellige nasjoner og kulturer. Spanjolene beseiret den opprinnelige nasjonen for ca. 500 år siden. Som et resultat av dette, kom der mange afrikanere, europeere og asiater til landet, som er skyld i den rike blanding av karakterer i landet.

Tidssone

Peru ligger 5 timer etter Norge i tid. Når klokken er 12 i Norge, er klokken 7 om morgenen i Peru.

Pas og visum

For å reise til Peru, skal passet ditt – i de fleste tilfeller – være gyldige i opptil 3 måneder. Husk å sjekke passets utløpsdato og ta en fotokopi med på reisen, som du kan ha på deg hele tiden. Som nordmann skal du ikke ha turistvisum til landet. Vi anbefaler allikevel at dere sjekker utenriksministeriets hjemmeside før avreise, i fall der er endringer.

Forsikringer

Man skal ha reiseforsikring når man reiser til Peru, i tilfelle av annulleringer, medisinske utgifter, reparasjoner, tapt bagasje eller lignende.

Vaksinasjoner

Hvis du skal til regnskogen, anbefales det at du får en vaksine mot gullfeber minst 10 dager før avreise. Hvis du er i tvil eller har spørsmål, kan du kontakte Folkehelseinstituttet.

Språk

Spansk er det offisielle språket i Peru, men det blir snakket mange andre språk i landet, som f.eks. Quechua, Aymara og forskjellige dialekter i Amazonas-regionen. Mange steder og i turistområdene snakker man engelsk.

Valuta

Den offisielle valutaen er Nuevo Sol (S/.), som kan deles i 100 cents. De har disse myntene: 5, 10, 20 og 50 cents, og 1, 2 og 5 Nuevos Soles. De har følgende pengesedler: 10, 20, 50, 100 og 200 Nuevos Soles. Amerikanske dollars aksepteres på mange restauranter og bensinstasjoner. Kredittkort som Visa, Master Card, Diners og American Express aksepteres de fleste steder. Minibanker er til finnes på flyplassen, i shopping sentre, i banker og turistområder.

Avreiseskatt

Ved avreise fra Peru skal man betale $30.25 i skatt lokalt. Ved innenriksflyvninger varier skatten alt etter hvilken by man reiser fra/til. I gjennomsnitt er det $6.05 per innenriksflyvning.

Elektrisitet

220 volt. Her benyttes runde stikk. Noen 4- og 5-stjernede hoteller har også 110 volt.

Drikkepenger

I restauranter og barer er det normalt å gi 10 % i drikkepenge. Hvis servicen har vært veldig god, gir man gjerne 15% i drikkepenger..  På hoteller gir man normalt $1 per dag til rengjøringshjelpen, $0,50-$1 per bagasje til portieren og 10 % ved room service. Taxisjåfører forventer ikke drikkepenger, men hvis de bærer bagasjen din, forventes litt i tips. Dette er kun retningslinjer, og ikke noe som skal følges slavisk. Drikkepenger er ikke obligatorisk.

Høydesyke

Høydesyke i disse områdene kalles for ”Soroche”. Mange opplever dette de første dagene i Cusco, Puno og Arequipa. Symptomene er hodepine, svimmelhet, kvalme, manglende appetitt, søvnløshet og nedsettelse av åndedrettet. For å unngå dette, anbefales det at man unngår fysiske utfordringer den første dagen, spiser lette måltider, reduserer røyking og inntagelse av alkohol, og at man drikker masse ”mate de coca” (te laget på kakaoblader). Symptomene varer nogen dager. Hvis de varer lenger, bør man oppsøke en lege.

Ting man bør være oppmerksom på

Ta normale forbehold mot lommetyver. Ha alltid en kopi av identifikasjonspapirene på deg. Ha originalene i en sikkerhets boks på hotellet, og skriv ned hva du legger i. Verdigjenstander skal bæres diskret, og unngå å ha mange penger på deg. Hold øye med bagasje og vesker, og unngå å veksle penger på gaten. Sent om kvelden bør du unngå å gå i områder alene med dårlig belysning.

Gastronomi i Peru 

Peruansk gastronomi har i løpet av de siste par årene oppnådd internasjonal anerkjennelse for sine interessante fusjoner, eksotiske ingredienser og store mangfoldighet. For nylig vant Peru "World Travel Award" for beste kulinariske destinasjon ved å slå berømte kulinariske destinasjoner som Frankrike, Kina, Italia, Spania og Thailand.

Peruviansk gastronomi er smakfull og god, og skal prøves når man er i Peru

Etter at den peruanske matkulturen oppnådde internasjonal anerkjennelse, spredte det seg med stor fart i hele verden. Den peruanske kokken Gaston Acurio har åpnet flere enn 30 peruanske restauranter og laget forskjellige prosjekter i 9 forskjellige land. Han har fokusert mye på å utvikle utenlandske og lokalt baserte sosiale prosjekt som Pachacutec Culinary School som ligger i ørkenen utenfor Lima, som har gitt over 80.000 peruanere gratis kulinarisk utdannelse. Gjennom disse prosjektene har han gitt håp og muligheter for tusenvis av mennesker ved hjelp av den peruanske gastronomi.

Det som gjør at det peruanske kjøkkenet distanserer seg fra de andre i konkurransen, er de store gastronomiske fusjonene fra de forskjellige regionene og kulturene som spansk, afrikansk og asiatisk inspirerte gastronomi. Alle forskjelligartede matkulturene kombineres for å skape en ny og unik genre fusjonsgastronomi.

Peru's kjøkken er påvirket av mange land på grunn av landets historie

Et godt eksempel på en kulinarisk fusjon er kombinasjonen mellom den spanske og tradisjonelle retten kalt "criolla",

som ble kreert i løpet av kolonitiden, da de spanske erobrerne ankom  Peru. Deretter har de fått andre fantastiske retter som Papas a la Huancaina og den mer krydrede Aji de Gallina, begge utarbeidet med kokte poteter og en kremet melkeaktig oste-lignende saus med en antydning av den peruanske chili kalt aji. Dessuten brakte kolonimaktene afrikanske slaver til Peru og dermed kom der liv til den afrikansk-peruanske fusjonen. Det uttrykte seg i retter som den smakfulle Tacu Tacu, perfekte stekte ris med smør-aktige bønner og bemerkelsesverdig gode Anticuchos (grillet kuhjerte marinert i søt hjemmelaget barbeque saus).

Siste fusjonsinspirasjon er fra asiatisk gastronomi, som blev innført til Peru i 1849, da en bølge av kinesiske innvandrere rammet landet, hvor de medbragte den ukjente ingrediensen i soya saus, som inspirerte til en av ​​de mest populære rettene i Peru kalt Lomo Saltado, bestående av saftige strimler av kjøtt, frisk tomat og løk stekt i en salt soyasaus sammen med hjemmelagede pommes frites, servert med dampende varme ris.

En annen medvirkende faktor for å gjøre Peru til en kulinarisk " supermakt " er den ekstraordinære kvaliteten på de friske ingrediensene som Aji chili, mais, friske skalldyr og poteter. Peru har over 3000 forskjellige slags poteter, som ofte brukes til å forberede mange forskjellige retter såsom den lokale Causa, som er en slags kald potetmos i flere lag, blandet med krydret frisk lime og krydret chili. Med hensyn til opprinnelsen av ​​denne retten er en forklaring: under Stillehavskrigen i 1879 var det en kvinne som begynte å selge retten til å tjene penger for å støtte soldatene i krig. Hendes salgsslogan for retten var " por la causa ", som har gitt navn til retten

På en reise til Peru bør du absolutt smake den ferske Ceviche

I Peru er den internasjonale retten innenfor frisk fisk og skaldyr den lokale Ceviche (en slags sushi), som består av fint utskårne stykker av rå fisk marinert i lime og chili som gir retten et friskt «kick». Ceviche blir marinert i lime for å holde fisken frisk. 

Peru

Få et spesialtilbud i innboksen din
Ikke gå glipp av det beste tilbudet!
Tilmeld deg nyhetsbrevet vårt og motta gode tilbud direkte på mail!