Fakta om Peru
Lokalt navn: República del Perú
Hovedstad: Lima
Offisielt språk: Spansk
Valuta: Nuevo sol (PEN)
Areal: 1.285.220 km2
Innbyggertall: 27.925.628 (2005)
Kontinent: Sydamerika
Befolkningen
Siste offisielle folketelling var i 2005, og her blev innbyggerne telt til 25,662,000. Av disse bor 72,3 % i de store byene. Peru er et land med blandet etnisk baggrund. Gjennom landets historie har det vært møtested for forskjellige nasjoner og kulturer. Spanjolene beseiret den opprinnelige nasjonen for ca. 500 år siden. Som et resultat av dette, kom der mange afrikanere, europeere og asiater til landet, som er skyld i den rike blanding av karakterer i landet.
Tidssone
Peru ligger 5 timer etter Norge i tid. Når klokken er 12 i Norge, er klokken 7 om morgenen i Peru.
Pas og visum
For å reise til Peru, skal passet ditt – i de fleste tilfeller – være gyldige i opptil 3 måneder. Husk å sjekke passets utløpsdato og ta en fotokopi med på reisen, som du kan ha på deg hele tiden. Som nordmann skal du ikke ha turistvisum til landet. Vi anbefaler allikevel at dere sjekker utenriksministeriets hjemmeside før avreise, i fall der er endringer.
Forsikringer
Man skal ha reiseforsikring når man reiser til Peru, i tilfelle av annulleringer, medisinske utgifter, reparasjoner, tapt bagasje eller lignende.
Vaksinasjoner
Hvis du skal til regnskogen, anbefales det at du får en vaksine mot gullfeber minst 10 dager før avreise. Hvis du er i tvil eller har spørsmål, kan du kontakte Folkehelseinstituttet.
Språk
Spansk er det offisielle språket i Peru, men det blir snakket mange andre språk i landet, som f.eks. Quechua, Aymara og forskjellige dialekter i Amazonas-regionen. Mange steder og i turistområdene snakker man engelsk.
Valuta
Den offisielle valutaen er Nuevo Sol (S/.), som kan deles i 100 cents. De har disse myntene: 5, 10, 20 og 50 cents, og 1, 2 og 5 Nuevos Soles. De har følgende pengesedler: 10, 20, 50, 100 og 200 Nuevos Soles. Amerikanske dollars aksepteres på mange restauranter og bensinstasjoner. Kredittkort som Visa, Master Card, Diners og American Express aksepteres de fleste steder. Minibanker er til finnes på flyplassen, i shopping sentre, i banker og turistområder.
Avreiseskatt
Ved avreise fra Peru skal man betale $30.25 i skatt lokalt. Ved innenriksflyvninger varier skatten alt etter hvilken by man reiser fra/til. I gjennomsnitt er det $6.05 per innenriksflyvning.
Elektrisitet
220 volt. Her benyttes runde stikk. Noen 4- og 5-stjernede hoteller har også 110 volt.
Drikkepenger
I restauranter og barer er det normalt å gi 10 % i drikkepenge. Hvis servicen har vært veldig god, gir man gjerne 15% i drikkepenger.. På hoteller gir man normalt $1 per dag til rengjøringshjelpen, $0,50-$1 per bagasje til portieren og 10 % ved room service. Taxisjåfører forventer ikke drikkepenger, men hvis de bærer bagasjen din, forventes litt i tips. Dette er kun retningslinjer, og ikke noe som skal følges slavisk. Drikkepenger er ikke obligatorisk.
Høydesyke
Høydesyke i disse områdene kalles for ”Soroche”. Mange opplever dette de første dagene i Cusco, Puno og Arequipa. Symptomene er hodepine, svimmelhet, kvalme, manglende appetitt, søvnløshet og nedsettelse av åndedrettet. For å unngå dette, anbefales det at man unngår fysiske utfordringer den første dagen, spiser lette måltider, reduserer røyking og inntagelse av alkohol, og at man drikker masse ”mate de coca” (te laget på kakaoblader). Symptomene varer nogen dager. Hvis de varer lenger, bør man oppsøke en lege.
Ting man bør være oppmerksom på
Ta normale forbehold mot lommetyver. Ha alltid en kopi av identifikasjonspapirene på deg. Ha originalene i en sikkerhets boks på hotellet, og skriv ned hva du legger i. Verdigjenstander skal bæres diskret, og unngå å ha mange penger på deg. Hold øye med bagasje og vesker, og unngå å veksle penger på gaten. Sent om kvelden bør du unngå å gå i områder alene med dårlig belysning.
Gastronomi i Peru
Peruansk gastronomi har i løpet av de siste par årene oppnådd internasjonal anerkjennelse for sine interessante fusjoner, eksotiske ingredienser og store mangfoldighet. For nylig vant Peru "World Travel Award" for beste kulinariske destinasjon ved å slå berømte kulinariske destinasjoner som Frankrike, Kina, Italia, Spania og Thailand.
Etter at den peruanske matkulturen oppnådde internasjonal anerkjennelse, spredte det seg med stor fart i hele verden. Den peruanske kokken Gaston Acurio har åpnet flere enn 30 peruanske restauranter og laget forskjellige prosjekter i 9 forskjellige land. Han har fokusert mye på å utvikle utenlandske og lokalt baserte sosiale prosjekt som Pachacutec Culinary School som ligger i ørkenen utenfor Lima, som har gitt over 80.000 peruanere gratis kulinarisk utdannelse. Gjennom disse prosjektene har han gitt håp og muligheter for tusenvis av mennesker ved hjelp av den peruanske gastronomi.
Det som gjør at det peruanske kjøkkenet distanserer seg fra de andre i konkurransen, er de store gastronomiske fusjonene fra de forskjellige regionene og kulturene som spansk, afrikansk og asiatisk inspirerte gastronomi. Alle forskjelligartede matkulturene kombineres for å skape en ny og unik genre fusjonsgastronomi.
Et godt eksempel på en kulinarisk fusjon er kombinasjonen mellom den spanske og tradisjonelle retten kalt "criolla",
som ble kreert i løpet av kolonitiden, da de spanske erobrerne ankom Peru. Deretter har de fått andre fantastiske retter som Papas a la Huancaina og den mer krydrede Aji de Gallina, begge utarbeidet med kokte poteter og en kremet melkeaktig oste-lignende saus med en antydning av den peruanske chili kalt aji. Dessuten brakte kolonimaktene afrikanske slaver til Peru og dermed kom der liv til den afrikansk-peruanske fusjonen. Det uttrykte seg i retter som den smakfulle Tacu Tacu, perfekte stekte ris med smør-aktige bønner og bemerkelsesverdig gode Anticuchos (grillet kuhjerte marinert i søt hjemmelaget barbeque saus).
Siste fusjonsinspirasjon er fra asiatisk gastronomi, som blev innført til Peru i 1849, da en bølge av kinesiske innvandrere rammet landet, hvor de medbragte den ukjente ingrediensen i soya saus, som inspirerte til en av de mest populære rettene i Peru kalt Lomo Saltado, bestående av saftige strimler av kjøtt, frisk tomat og løk stekt i en salt soyasaus sammen med hjemmelagede pommes frites, servert med dampende varme ris.
En annen medvirkende faktor for å gjøre Peru til en kulinarisk " supermakt " er den ekstraordinære kvaliteten på de friske ingrediensene som Aji chili, mais, friske skalldyr og poteter. Peru har over 3000 forskjellige slags poteter, som ofte brukes til å forberede mange forskjellige retter såsom den lokale Causa, som er en slags kald potetmos i flere lag, blandet med krydret frisk lime og krydret chili. Med hensyn til opprinnelsen av denne retten er en forklaring: under Stillehavskrigen i 1879 var det en kvinne som begynte å selge retten til å tjene penger for å støtte soldatene i krig. Hendes salgsslogan for retten var " por la causa ", som har gitt navn til retten
I Peru er den internasjonale retten innenfor frisk fisk og skaldyr den lokale Ceviche (en slags sushi), som består av fint utskårne stykker av rå fisk marinert i lime og chili som gir retten et friskt «kick». Ceviche blir marinert i lime for å holde fisken frisk.