Gjestene sier

27. mars 2020

Vietnam – inntrykk og refleksjoner fra gjengen på Lillehammer

Kortversjonen er at Vietnamreisen vår var fantastisk! Vi var ventet overalt vi kom, kunnskapsrike og hyggelige guider var på plass, det samme var gode sjåfører og trygge busser. Kort sagt: det fungerte!

Det er helt utrolig så mye vi rakk å oppleve fra nord til sør. Reiseprogrammet ga oss et rikt og interessant innblikk i historien, kulturen, mangfoldet, ulikheter mellom nord og sør og Vietnam i dag med sine utfordringer. Vi opplevde at vi dro «turistløypa», og sånn må det jo være på en slik komprimert reise. Samtidig hadde vi noen opplevelser som ga en følelse av noe mer autentisk, og bare for oss. Det var verdifulle innblikk i kulturen og naturen. Særlig gjaldt dette opplevelsene i SAPA. Her kom vi tett på folk og hverdagslivet deres, og vi fikk rørt litt på oss.

Dag 1:
Reisedag og ankomst til Hanoi.

Dag 2:
Gondola hotell var bra og beliggenheten var flott – midt i smørøyet. Programmet denne dagen var bra med kunnskapsrik, behagelig og fleksibel guide.

Vi gikk i utgangspunktet glipp av mausoleet fordi det var stengt den dagen det var lagt inn i programmet. Litt overraskende at dette ikke var sjekket ut. Deler av gruppen tok turen dit dagen etter. Det var en stor opplevelse.

Chapa Express - nattog var en opplevelse for oss 60+. Vi ville ikke vært den foruten. Men, det holdt med en vei. Vi var takknemlig for at guiden tok opp med oss om vi kanskje ønsket en alternativ retur. Det ble en god løsning.

Dag 3:
Vår flotte guide og sjåfør brakte oss trygt opp i høyden. Hele området var imponerende vakkert og like imponerende godt utnyttet til jordbruk. Markedet var en stor opplevelse.

SAPA Central Hotel, bra rom på hotell med type backpacker standard+. Rommene var fine. I SAPA hadde vi noen sjelsettende opplevelser på kvelden, med små barn på gata som ikke ble ivaretatt av voksne. Barn som ble utnyttet til å tigge eller selge småting. Enkelte så helt følelsesløse ut der de vandret alene, barbeinte, tynnkledde eller satt med tomt blikk på fortauet med noen varer foran seg. Foreldrene var ikke å se. Dette var egentlig en så sjokkerende opplevelse at vi i fortvilelsen snakket om å skrive brev til borgermesteren, oppfordre til å boikott av turisme til byen og stille krav om å behandle barn i henhold generelle menneskerettigheter. Vi diskuterte med guiden dagen etter. Han forklarte problemet byen hadde, men ga også uttrykk for at politi og kommunen var maktesløse. Så lenge turistene åpnet lommeboka for de stakkars barna ville foreldrene fortsette å utnytte dem for å skaffe lettvinte penger. Rådet de ga turister som oss var å ikke gi noe, i håp om at problemene ville avta.

Dag 4:
Vandreturen gjennom rismarker og små bosettinger var flott. Det var godt å gå og vi kom tett på hverdagslivet til folk. Home-stay var en flott opplevelse hos en driftig familie som gjorde sitt beste for at vi skulle oppleve kulturen og livet på stedet. Topp skår!

Dag 5:
Vi vandret videre, og avsluttet med en lunsj og retur til SAPA. På hotellet fikk vi disponerer to rom for å dusje og skifte. Det var flott. Før vi satte kursen for Hanoi, fikk vi guiden til å ‘off-the record’ å organisere et besøk til en fattig skole på 2000m høyde. Med hans hjelp gikk vi til innkjøp av skrivebøker og fargeblyanter til hele elevgruppen, og litt søtsaker. Det ble et sterkt og meningsfullt besøk. Riktignok kjøpte vi oss litt samvittighet, men vi tror vi gjorde en forskjell for barna denne dagen. Stor takk til guiden for innsatsen!

Reisen tilbake til Hanoi skjedde i behagelig minibuss med vår dyktige guide, og vi var takknemlige for å slippe nattoget og komme til Hanoi igjen grytidlig uten hotell før utpå dagen. Det var godt å komme ‘hjem’ til Gondola hotel.

Dag 6:
Ny dag i Hanoi. Godt å dra rundt på egenhånd denne dagen. Vi tok imot de to siste i reisefølget.

Dag 7:
Reiste fra Hanoi med ny guide i retning Hon Gai. Kunnskapsrik guide igjen.

Gikk om bord i båten. Vi var glade for at vi var litt off-season, for her opplevde vi ‘turistløypa’. Padleturen var en fin opplevelse selv om det bare var en times tur. Fint å ha sett Halong Bay, godt å være på sjøen. Hyggelig personale på båten og fine lugarer.

Dag 8:
Deilig formiddag på båten før vi gikk i land og la i vei mot Hanoi, og flyvning til Da Nang.

Dag 9:
Bra hotell i Da Nang. Ut på sykkel langs rismarker og på mindre veier. Igjen godt å komme nær folks hverdagsliv. Godt program!

Dag 10:
Denne dagen falt ikke helt i vår smak. Opplegget var sikkert godt ment. Båtmannskapet virket stresset, opplegget på Cham Island var unødvendig med en guide det var vanskelig å forstå. Turen ut for å snorkle var preget av at alt skulle foregå litt fort. Vi tror vi kunne snorklet like godt et annet sted. Vi var heller ikke imponert over sikkerheten rundt opplegget. Båter kom og gikk mellom folk som snorklet.

Tilbake på Cham Island så for oss noen gode timer på stranda. Programmet antydet at vi skulle være tilbake på hotellet til 5:30. Hjemreisen ble pusjet til kl 14, og begrunnelsen var været. Været var upåklagelig. Vårt inntrykk var mas for å komme videre. Dermed ble opphold på stranda mye avkortet. Vi tenker at det var unødig mye diesel-utslipp denne dagen for lite opplevelse.

Dag 11:
Reisedag. Ankomst Prague hotell. Bra program og guiding rundt i byen.

Dag 12:
Cooking Class. Dette var godt organisert, lærerikt og morsomt! Flott at det hadde en viss varighet. Cu Chi tunnels var et interessant besøk.

Dag 13:
Mekong delta. Fint at det var lagt inn en tur med sykkel her så vi kom litt nærmere livet folk levde. Det er tankevekkende å oppleve så mye søppel, plast og mangel på infrastruktur. Ganske ufyselig til tider. Videre til Can Tho og Hau Giang hotel. Noen av oss opplevde at dette var hotellet med lavest standard.

Dag 14:
Tidlig av gårde med båt for å oppleve det flytende markedet. Etter hvert tilbake til Ho Chi Minh City, og Prague hotel, og siste kveld med gjengen ute på middag.

Dag 15:
Nok en ‘off the record’. Direkte avtale med sjåfør og guide kjørte vi ut av Ho Chi Minh byen et par timer og tilbrakte noen deilige timer i sol på en behagelig strand. Siste nytelse med varme før vi ble kjørt til flyplassen. En dag med sol og bading er nok et ‘must’ for vinterbleke nordmenn på ferie i Vietnam.

Hilsen

Anne Stine, Kirsten, Sigrun, Karin og Marit.


30. mars 2020

Hei Gry, 

Vil takke for en herlig innsats i å planlegge turen med oss, oppfølgeling av reisen, og ikke minst være behjelpelig med ombooking da vi måtte reise hjem på kort varsel. Tviler på alle reisebyrå hadde vært like rask i og ordne alt vi trengte. 
Vi bruker gjerne Svane Reiser igjen, hvis sjansen byr seg. 
Turen vår gikk ikke som planlagt pga. korona-situasjonen, men tenkte å skrive et innlegg om det likevel. 

Havanna: 
Vi ankom Havanna en torsdags kveld etter en fin flytur med KLM. Bodde på casa particular (Casa Azul), som fungerte bra (veldig lytt, men det ble vi advart mot). Fredagen startet med et nyttig informasjonsmøte med Svane Reiser, etterfulgt av en guidet tur i åpen amerikansk bil. Anbefaler en guidet tur i begynnelsen av oppholdet i Havanna, ettersom man besøker mange av turistattraksjonene, som man kanskje ikke ville fått tid til ellers. 

Lørdagen ble preget av at corona-situasjonen i Norge hadde eskalert, og vi ble anbefalt av Norge, UD og Svane Reiser å reise hjem. 
Veldig skuffende for oss, men lite man kan gjøre i en slik situasjon. 

Cubanere prøvde å lure oss en del ganger, vi ser tross alt ut som skikkelige turister. Forsøkene var ”Vi hadde flaks som ankom Cuba i går. I dag er den årlige salsafestivalen”. 

Det var det samme med sigarfestival og romfestival. Vi ble også fortalt av en utadvendt dame at vi ikke burde spise på den restauranten, vi hadde tenkt til å spise på, ettersom den ble kontrollert av staten. Hun anbefalte en resturante som skulle være billig og familiedrevet. Den var dyr og vi forlot restauranten til fordel for der vi opprinnelig skulle spise. Cubanere som tok kontakt med oss på gaten, hadde som oftes en baktanke. 

Resturanter Havanna: 
Habana 61. Spiste der etter ankomst. Veldig god cubansk mat. 
O´Reilly 304. Ble anbefalt restauranten. Kanskje valgte vi feil rett, men det var ikke særlig godt. Iskald aircondition! 
Paladar La Guardia. Kjent restuarant i Havanna. Vi gikk innom for å reserve bord tidligere på dagen, og var kanskje litt sent ute. Fikk ikke et bra bord. Maten var helt på det jevne. Hadde høyere forventninger.  Fikk uansett tatt et par fine bilder. 
Bembe tapas & bar. Spiste lunsj. Veldig god mat, og coctails.
El Floridita. Drakk kun en daiquiri. Det var veldig fullt
La Bodeguita del Medio. Mye folk der også. Tok kun en Mojito 

Vinales: 
Reiste videre til Vinales med buss på søndagen. Bussen kom ca. 1 time for sent, men ble ikke stresset av den grunn, ettersom vi ble advart mot det også. 
Bosted Casa Maria Luisa. Hyggelig folk, fint rom i et eget lite hus. Vinales var en flott, liten by, men også veldig koselig. 

Sykkelturen var en god start på mandagen, fint vær, perfekt lengde på sykkelturen og en faktisk natur. Veiene var i dårlig stand, så vær obs på det. Vi fikk lunsj på restauranten som jeg tror tilhørte casa particulares - verten. Maten var veldig dårlig, men inkludert i sykkelturen. 

Tirsdag måtte vi reise hjem til Norge pga korona-situasjonen. Gry hadde ordnet taxi fra Vinales, og booket om flyet. Flyselskapet var Air France. Ikke like god kvalitet som KLM syntes vi.  Skulle i utgangspunktet reise videre til Cienfuegos, Trinidad og avslutte på all inclusive hotell i Varadero. 

Resturanter Vinales: 
El Olivo. Helt grei resturant. Italiensk. 
3J. Fin, populær restaurant. God tapas. 
Cubar, Meget bra restaurant, god tapas. Litt dyrt. 

Hilsen

Jørgen & Susanne 


1. april 2020

En liten tilbakemelding fra turen vår til Cuba.
Vi kommer til å anbefale Svane Reiser til andre hvis de skal til Cuba.

Vi ønsket å se forskjellige byer på Cuba, og det fikk vi virkelig. De var svært forskjellige. Vi ønsket å bo slik at vi kunne oppleve maten og kulturen på Cuba slik folket på Cuba har det. Det fikk vi, selv om vi sikkert bodde hos folk som var litt bedrestilt en gjennomsnittet.

Alle steder vi bodde hadde fin sentral plasering. Vi ønsket å kunne gå til det aller meste og det fikk vi. Vi var alikevel lite påvirket av støy, bortsett fra siste natten i Havanna. Vertskapetvar hyggelige på alle plassene vi bodde.

Det ble antydet at maten og utvalget av mat ikke var så bra. Det opplevde vi ikke på de stedene vi bodde eller de restaurantene vi besøkte. Vi fikk bare god mat over alt hvor vi spiste. De hadde reiktignok ikke like stort utvalg som vi er vant til, men vi syntes det var nok å velge i. Vi spiste middag hjemme hos et av vertskapene, og det var litt skuffende. Vi skulle få hummer og den skulle tilbredes på skikkelig Cubansk vis, så vi gledet oss veldig. Desverre ble ikke middagen noen stor opplevelse, Hummeren var tørr og hard (stekt litt for lenge regner vi med) Vi fikk bønnesuppe og ris. Spiste det hver for seg og når det var spist sa vertskapet at de skulle vært blandet. Burde jo har fortalt oss det før vi begynte å spise. Tror eieren ble litt skuffet over at vi ikke syntes det var så godt. Har senere sett hummer bli servert mer likt det får hjemme.

Informasjonen om hvor bostedene våre var og het burde vært litt mer preist syntes vi. La Floridana hadde rikitig navn og plassering. Private House Maria Louisa ble tegnet feil inn på kartet. Både på feil side av gaten og i en sidegate.Vi gikk feil to ganger og måtte be om hjelp to ganger før vi kom riktig. Huset lå i samme gate som bussen stopper bare på motsatt side av gaten i hus nr 142. lett å finne egentlig. Private House Isa og Pepe ble tegnet riktig inn på et lite kart. Vi ble usikre på om vi har kommet riktig for huset heter Hostal Colonial Isabel y Pepe. Casa Blue Media Luna heter egentlig Casa Blue Hostal Henny og Tony. Det ligger i gaten Ernesto V. Munos, men gaten blir kalt Media Luna.

Da vi kom til Vinjales følte vi at dette var bortkastet tid, her var det lite å gjøre som vi var intressert i. Opplevelsen ble likevel positiv. Dette stedet er først og fremst for friluftsfolk og folk som er på aktivitetsferie. Ikke helt vår smak denne gang.
Alle steder vi bodde ble det redd opp og skiftet rene håndklær hver dag, bortsett fra i Vinjales.

Servicen fra Svane Reiser syntes vi var helt fantastisk helt fra vi tok kontakt første gangen. Oppfølgingen når Corona-problemene oppsto taklet dere så flott. Alt gikk som på skinner. Det eneste vi ikke likte var det franske flyet fra Havanna til Paris. Makan til møkkete og dårlig fly har vi aldri reist med. Og dette var i tillegg et langdistasefly. Vi hadde med oss våtservister og tørker alltid av rudt der vi satt som armlener bord og knotter. På det franske flyet ble servietene møkkete med en gang.

Vi var heldige å fikk vekslet penger på vår første overnatting i Havana til nesten samme kursen som bankene brukte. Mye bedre en å ta ut penger i minibank. Der blir valutaen omgjordt to ganger. Først til US dollar og så til COC. Da vi skulle veksle ubrukte penger tilbake på flyplassen måtte vi veksle til Canadensiske dollar. Det var alt de hadde. Dere bør anbefale alle å bruke opp alt, eller forsøke å veksle tilbake før de kommer til flyplassen.

Tusen hjertelig takk for turen.

Lisbeth & Ian Otto 


27. marts 2020

Hei Gry,

Jeg skal prøve å svare deg på vegne av alle fire i vår reisefølget. 
Vår mening om reisen som helhet: En av de beste feriene min kone og jeg har vært på. Inneholdt alt, fra å få nærkontakt med innbyggerne til naturopplevelser og pulserende byliv. Tusen takk for en flott reise dere hadde lagt opp til. Som du skjønner er vi veldig fornøyde. Cuba var virkelig annerledes, mest på grunn av fantastisk hyggelige mennesker.

Du spør om rommene på Sol Cayo Santa Maria. Vi fikk rom i den nyrenoverte delen av anlegget, helt topp moderne, flott bad, god plass, rent og pent. Oppholdet der var fint, men en ting vi ikke var forberedt på var, at det var få besøkende der. Det var fem restauranter, men de brukte kun en av gangen, og flyttet rundt mellom dem. Vi måtte høre i resepsjonen hvor dagens middag var, uten at det var noe problem.

Det var fint å ha leiebil, med den friheten det medførte. Jeg sier at «selvfølgelig» ble utleveringa forsinket. Deres representant fortalte at noe venting måtte man regne med. Det ble 4 timers venting for oss, som førte til at vi ble litt kjent i området rundt Capitol. Hva ventinga skyldtes, vet vi ikke, men Deres representant gjorde hva han kunne i forhold til utleiefirmaet. Som plaster på såret, fordi vi fikk for liten tid i Cienfuegos, spanderte han (eller Svane Reiser?) middag på oss hos vertskapet i Trinidad. Veldig hyggelig, det satte vi pris på.

Å kjøre på Cuba var morsomt. Lite trafikk på landeveien, treg trafikk i byene, med hestekjerrer og sykkeltaxier, et avslappet forhold til trafikkregler (forståelse for at en turist kan kjøre feil og rygge et stykke mot kjøreretningen). Men dårlig veidekke, så vi skjønte hvorfor vi ikke burde kjøre i mørket. Da min kone og jeg kjørte alene fra Cayo Santa Maria til Havanna, ville vi se mausoleet over Che i Santa Clara. Der punkterte vi, og den koprte versjonen av historien er at vi fikk oppleve hvor hjelpsomme og hyggelige cubanere er. Det ble en fin opplevelse, tross punkteringen.

Å bo i casa particulares var en fin opplevelse, få snakke med verten og de ansatte, slappe av til frokost, bo i pene rene rom. Maten var god, vi fikk nystekte omeletter og mye frukt. Eierne og personalet var hjelpsomme og hyggelige. Bilturen var fin, fint å se både byer og landskapet ute på landet. Sol Cayo Santa Maria var nydelig, med hvit strand og hyggelig betjening. Havanna var en flott by, selv om mye gjenstår av renovering. Cienfuegos fikk vi som nevnt se litt lite av, men Trinidad var en trivelig opplevelse.

Det var også litt morsomt å oppleve hvordan cubanere støttet hverandre, særlig familien. De hadde alltid en fetter med en god restaurant, og det stemte at maten var god. I gatene var det mange som anbefalte sitt spisested, men de var høflige og lite påtrengende. Hvis vi smilte og sa at vi hadde spist allerde, fikk vi tilbake et ønske om en god dag videre. Ikke slikt mas som mange steder i Europa. Vi skulle gjerne hatt mer tid på Cuba!

Inntrykk av Cuba:
Fattig ennå, men på vei mot bedre tider (særlig hvis USA kunne tenke på andre enn sine egne, og slippe kommunistfrykten). Menneskene er vennlige og hyggelige og hjelpsomme, og stolte av landet sitt. Lite tigging og kriminalitet. Mange er flinke til å finne små jobber de kan tilby, i stedet for å tigge. F.eks i Santa Clara. Da vi parkerte ved minnesmerket over det avsporete toget, kom en hyggelig mann bort og sa at vi kunne gå og ha fint, han skulle passe på bilen for oss. Han tok bilde av den for å bevise at ikke noe hadde skjedd mens vi var borte, og fikk tips for jobben. Alle var fornøyde.

Kommentarer:
Da vi dro fra Trinidad stoppet vi ved et utsiktspunkt over Valle de los Ingenios, dalen som skaffet byen rikdom med sukkerplantasjene. Der fikk vi kontakt med en ung mann som anbefalte tur med hestekjerre inn i dalen, til en restaurant, bading i elva i en kulp, og fin natur. Vi slo til, og det ble kanskje turens høydepunkt. Langt inni skogen var det et skur av et spisested, der vi laget saft av sukkerroer, fikk se en gris bli stekt på spidd og spiste av den etterpå, og gikk på en smal sti fram til badekulpen. Der var det mange folk, så dette var populært. Vogna var ikke stor og ikke komfortabel, og veien var humpete, men det var bare deilig. «Sjåføren» var hyggelig, pratsom og flink til å fortelle underveis om alt vi så.

Vi vil skryte av vår første overnatting, i Casa Yulie Muralia, som vi ble omdirigert til. Yulie er en meget hyggelig dame, snakker godt engelsk, er vant til skandinaver etter å ha bodd i Sverige, og vi fikk en gratis guidet tur i gamlebyen med henne da vi var tilbake i Havanna. Vi bodde i huset hennes, virkelig i hjemmet hennes, og ble godt tatt vare på. Anbefales!

Å tipse:
Det var ikke alltid like lett å vite når og hvem man skulle tipse, og i hvilken grad det var forventet. Vi hadde heller ikke alltid småpenger å tipse med, selv om det gikk veldig greit å ta ut penger i ATM maskiner. Særlig på Sol Cayo Santa Maria ble det litt kluss, fordi vi ikke visste om skiftordningene til de ansatte, og trodde vi kunne tipse siste dagen. Noen av betjeningen ble litt mindre hyggelige ettersom tida gikk uten at vi tipset. Vi skjønte også at det var ulike grupper som skulle tipses, de som tok seg av rommet, de som jobbet ute, de som sto i barene, de som jobbet i resturantene. Vet ikke om dere kan forklare noe om dette for fremtidige reisende.

Restauranter:  
Da vi kom tilbake til Havanna etter rundturen, og bodde i Casa Azul Havanna, fant vi en herlig restaurant like ved. Den heter 5 Esquinas Trattoria, og servere fantastisk italiensk pizza, bl.a. Selv om ingen ansatte har vært i Italia. Ligger i ei gate som heter Cuarteles. Siste dagen da vi spiste der ble det pipebrann, med utrykning av brannvesenet og mye dramatikk. Men de ville være klar igjen senere på kvelden, mente de.

 Mvh

Jan Petter


23. marts 2020

Hei,

Vi er nå vel hjemme i karantene etter en hjemreise som ble ombooket flere ganger.

Vi er meget godt fornøyd med reisen i sin helhet og vi er meget godt fornøyd med Svane Rejser som leverandør av tjenestene. Alt gikk riktig og punktlig etter programmet. 100%. Når vi hadde behov for bistand på Cuba fikk vi umiddelbar respons. 100% fornøyd og vi har reist veldig mye tidligere.

Dette er tredje gang vi besøker Cuba og alle gangene har vi leid bil og kjørt Cuba rundt. Vi fikk utlevert en utmerket Mercedes 2019-modell. Helt super bil og kjøreturen gikk også 100% etter programmet.

Cuba er et veldig spennende og fascinerende land å besøke, samtlige overnattingssteder dere ordnet hadde veldig bra kvalitet og selv om engelskkunnskapene enkelte steder ikke var helt bra gjorde vi oss gjensidig forstått. Det å bo privat er etter vår mening å anbefale fremfor hotell. Beliggenheten samtlige steder var meget god.

Vi er også veldig godt fornøyd med cruiset og med destinasjonene. Kapteinen på Serenade er en privat venn av oss og det gjorde selvfølgelig turen ekstra spesiell. En ting er å spise middag privat hjemme i Bodø sammen med kapteinen. Noe helt annerledes er det å spise sammen med kapteinen på skipet. Det kom også diverse overraskelser til oss på lugaren hver dag. I det hele tatt et fantastisk cruise som egentlig skulle fortsette ytterligere 13 dager, men som måtte endres pga. corona-situasjonen. Den ombooking av hjemreisen dere gjorde gikk også 100% etter programmet.

Vi er på alle måter 100% fornøyd med den jobben Svane Rejser har gjort. Ut over det er det ikke ytterligere å tilføye.

Restaurant-anbefaling er derimot vanskelig. Vi skulle spise en dag på Hemingway-hotellet i Havanna, men det var stengt den dagen pga. vannproblem. På hotellet anbefalte de derimot en restaurant like i nærheten (et kvartal unna). Restaurantens beliggenhet var i toppetasjen på bygningen, men pr nu husker jeg ikke navnet. Ellers er det ikke på grunn av maten folk reiser til Cuba

Flyturen fra Havanna til Miami – som vi på forhånd var urolig for om den skulle gå etter planen – gikk også helt fint og uten bekymringer. Kontrastene mellom Cuba hvor det er mangel på alt til overflodssamfunnet Miami, som var en 40 minutters flytur fra Havanna gjorde totaltopplevelsen ekstra sterk. Til og med nattbussen (en lokalbuss) fra Holguin til Havanna gikk greit og uproblematisk og var en interessant opplevelse

Vi var på reise totalt 5-6 uker og er superfornøyd med alt vi har opplevd og med reisene som sådan.

Mvh

Randi & Tom 


 17. februar 2020

Hei Gry,

Vi hadde en fantastisk reise til Cuba, og er veldig godt fornøyd med opplegget du laget til oss.
Vi synes også at det var veldig hyggelig å bo på casa’ene, og at det var et fint alternativ til hotell. Alle de vi bodde på var fine plasser.

Det var en kollega av meg som var i Havana de to første dagene vi var der, og da var vi så heldige å bli kjørt rundt til steder vi ikke ville ha dratt til selv. Vi ble blant annet bedd hjem til en Cubansk familie på middag.

En plass som er verd å besøke er et nytt hotell ved marinene, ikke langt fra der vi bodde i Havana. Der er det en stor takterrasse hvor vi ser over hele byen. Kjempeflott utsikt, og gode drinker!!!

Beliggenheten i Varadero på Star Fish og likedan maten var veldig bra, men det var «eksos / bensinlukt» som spredte seg på rommet på nattens tider som var veldig sjenerende. Likedan så var det mye støy på rommet til Ellen og Ellen.

Totalt sett så er vi strålende fornøyd med turen.

Mvh

Rita Dromnes


14. januar 2020

Hei Gry,

Cuba er annerledes og gir mange verdifulle opplevelser. Vi hadde en helt topp tur og koste oss masse.
Og for å oppsummere litt: 

Vi er veldig fornøyd med et godt opplegg hvor alt i programmet fungerte praktisk fint, og innfridde våre forventninger. 
Vi er særlig fornøyd med gode og hyggelige casas. 
Vi er generelt også veldig fornøyd med god kundebehandling og service fra Gry sin side.
Vi kan gi våre beste anbefalinger av Svane Reiser til andre som ønsker å reise til Cuba. 

Hilsen oss alle!


3. desember 2019

Hei Gry,

Vi har hatt en fantastisk ferie med mange fine opplevelser!

Alle transfers og planlagte turer gikk som de skulle til rett tid og sykkelguidene Eva, Daniel og Yandi var helt eksepsjonelle, alle tre – vi hadde SÅ morsomme dager sammen med dem! Sykkeldistansene var perfekte.

Jeg har vært på Cuba før og visste hvordan det var der, men Inger var der for første gang. Vi kom tett på i de tre casa’ene, som var hyggelige alle tre. I Trinidad var det fineste, men det var som et hotell – de to andre var mere hjemme-hos. Vi opplevde fornøyde mennesker med mye livsglede og masse fin, levende musikk.

Hotellet i Varadero var litt slitent og ikke like bra som det jeg bodde på siste jeg var der, men vi hadde fine dager der også. Rommet vi først fikk var dårlig, på grunnnivå og luktet ille, men vi fikk heldigvis byttet til 3 etg og der var det bedre. Siste transfer til flyplassen var litt slitsom; det var 6 personer i bilen og meget trangt med alle kofferter og folk.

Alt i alt: En flott ferie som vi er godt fornøyd med!

Mvh Gerd og Inger


3. desember 2019

Hei Gry

Tusen takk! Dette har vært en FANTASTISK reise, men også en tankevekker….gud hjelpe meg, vi har det godt her hjemme når man ser all fattigdom på Cuba. Totalt sett så var reisen langt over forventet og all transport fungerte utmerket.

Hyggelig innkvartering i Havanna og god frokost ved ankomst. Vinales var en av mine favoritter og så stas at vi kunne kommunisere godt med Sandra som snakket engelsk. Der var det en fantastisk dusj med masse vann…hehe….men et bråkete aircondition-anlegg, men det gikk helt fint:)

Storkoste oss også i Trinidad hos en veldig hyggelig familie. God frokost.

Tilbake til Havana til et veldig flott rom. Men tidenes DÅRLIGSTE frokost. Lå igjen to «burgerbrød» og det ene var det mugg på. Ikke noe pålegg. Fikk til slutt ei mindre blid dame til å lage en omelett som vi delte på et brød.

Utrolig glad for å ha fått besøkt Cuba nå da vi så flere påbegynte Melia-resort…tidene vil nok endre der iløpet av noe tid. Trivelig folk og god stemning. Og vi ble veldig begeistret for maten til tross for at folk fortalte at den var smakløs før vi dro. Hadde med penner, fargestifter og en sekk som vi gav bort….folk satte så pris på å få ting.

Et TIPS til andre som reiser: Ta med en pumpe og flate fotballer og gi til ungdomsgjengene i gatene…de vil ha så mye glede av den. Angret så på at vi ikke tenkte på å ta med det.

Takk for utrolig god service, Gry.

Med vennlig hilsen

Anders Pettersen Bleken


27. november 2019

Hei Gry!

Ja, da er vi hjemme og tilbake på jobb igjen. Men vi savner Cuba allerede og kunne godt tenke oss tilbake. 

Det var en veldig spennende, interessant og fin reise. Opplegget gikk smertefritt og var veldig godt lagt opp. Så lenge man er litt fleksibel og tålmodig, er det ingen problem å være turist på Cuba. Inger var en flott og proff reiseleder som hadde full kontroll på det meste. Hele opplegget var meget bra. 

Til tider litt hektisk men det må det jo være om man skal få med seg så mye som mulig. Men vi er veldig fornøyde med at vi tok noen dager ekstra på egen hånd på slutten der vi bare ruslet rundt i Havanna.

Alt i alt en tipp topp tur og vi har egentlig ikke så mange innspill til hvordan turen kunne vært bedre lagt opp fra deres side. 

Tusen takk for en spennende og lærerik opplevelse.

Mvh
Hanne og Christian. 


26. november 2019

Hei kjære Isabella,

Tusen takk for en uforglemmelig opplevelse, denne går inn i minneboken for evig tid! Reisen vare helt fantastisk - disse hyggelig menneskene, kulturen, smilene, musikken - ja absolutt alt.

Overnatting i Havana var upåklagelig, den skjønne jenta Nicolle var bare helt herlig, flotte mennesker. Guiden vår var kjempe koselig - eneste minus denne dagen vare at det var maraton noe som gjorde at vår guidet tur ble nok litt annerledes og noe forsinket ifh program.

Vi hadde spist morgenmat kl 7 og fikk først spist frokost kl 14.30 og det var nok litt i lengste laget for oss å vente. Vi fikk beskjed på forhånd av deg å ta med barer men tenkte ikke det gjaldt denne turen da vi sparte disse til buss-turene. Men men vi fikk i oss deilig mat og humøret ble på topp igjen.

Reisen var perfekt - når det gjelder bussturene så gikk dette egentlig greit, ventet 1 time i havana til Cienfuergo men ikke noe vi ikke forventet fra før. Buss fra Trinidad til Varadero droppet vi da denne var litt for tidlig på morgenen og brukte dobbel så lang tid som taxi.

Vi betalt 150 CUC for taxi ( som var stor, trygg og med sikkerhets-seler ) til Varadero og den brukte ca 3 timer pluss en stopp for frokost. Kunne også får en for 100 CUC men vi tenkte sikkerhet først.

Hotellet i Varadero var helt ok. Ble en enorm kontrast ifh til resten av landet så vi savnet faktisk selve Cuba men fikk noen gode dager å slappe av på.

Kanskje et tips ang all inclusive er å presisere at vi må booke bord med det samme vi ankommer hotellet - vi fikk ikke dette med oss og endte opp i den store salen to dager på rad. Også dette med å gi tips kan være en ide. Vi ønsket å tipse etter god service, på dette hotellet gjorde de annerledes, de tipset først så kom servicen etterpå. Når vi først forstod den så kom alt vi bare måtte ønske oss:-)

Alt i alt tipp topp tur, kommer så absolutt til å bruke deg igjen og vi gir dere våre beste anbefalinger!

Med vennlig hilsen

Kirsten Sørheim, Coop Prix Grødem


23. november 2019

Hei Gry!

Da er vi tilbake i Nord etter 15 fantastiske dager i Vietnam. Det kjennes både viktig og riktig å gi dere tilbakemelding. Vi er så fornøyd med hele arrangementet. Fra ende til annen! Vi har virkelig fått se et tverrsnitt av landet. Med alle kontrastene! Abolut Asia Travel gjorde en kjempejobb. Det var aldri tvil om noe som helst. Alle avtaler ble overholdt, -og gjerne med god margin. Med unntak av guiden i Hanoi, var alle fantatiske! Kunnskapsrik og imøtekommende/vennlige. 

Skulle vi komme med noen forslag til endringer er det flg:

1) Nattoget mellom Hanoi og Lao Cai var veldig støyende, og hadde svært mange stopp underveis. Umulig å sove. Et alternativ hadde vært å benytte buss, som på ny motorvei brukte 6 timer.

2) Det holder med et puppet show. De to vi så var i praksis identiske.

3) Programmet er nokså tett og med mange inntrykk. Vi fikk en ikke tiltenkt fridag i Hoi An grunnet kansellering av turen til Cham Island (dårlig vær). Den var kjærkommen! Kan hende det er fornuftig å legge inn 3 dager til egen disposisjon, så man får summet seg litt og latt inntrykkene synke.

Men alt i alt, en helt strålende ferie! Vi kan trygt anbefale Svane Reiser til alle som spør! 

Mvh
Kjersti Grimsbo/Just Thoner


22. november 2019

Hei Gry,

Dagen i dag er den dagen man kan sette jeg ned og skrive mye fint om Cuba. Vi er kjempefornøyd med turen til Cuba, jeg var jo i utgangspunktet ikke så veldig interessert, men med veldig hyggelige mennesker, og en dyktig guide, så glemte jeg fort min skeptisk.

Inntrykket av Cuba er at det er et veldig vakkert land, veldig frodig, blide hyggelige mennesker, som holder det i gang med musikk og dans.

Det ble snakket om at den ene turen vi hadde på reisen var litt lang, at vi kunne mellombooket oss på et sted som heter Vinales, vi hadde en veldig lang busstur, det er jo ikke akkurat bare rette og hullefrie veier, men vi er jo også vant med norske veier, men vi er vel litt bedre enn Cuba.

Vi har hatt en strålende ferie, mangt og si om maten, men har ikke sultet, de gjør så godt de kan av de midler de har. Jeg synes Cubanerne er et meget hyggelig folkeslag, de er blide og fornøyde, veldig høflige om det er et lite barn eller en eldre mann.

Tilbakemeldinger til Inger, er alt over 10 poeng, kjempehyggelig dame, blid, innkluderene, kunnskapsrik, og utrolig dyktig. Hang stort sett med oss over 50-77 år hver dag, hun behøvde ikke det, og vi behøvde ikke henge i hennes skjørt heller, men kjemien var så god at vi trivdes så bra sammen.

Nå er en ukes jobb unnagjort, med gode minner fra Cuba.

Med hilsen

Irmelin og Per Moe


16. november 2019

Hei igjen,

Vi er kjempefornøyd med Cuba-turen - profesjonelle og hyggelige folk, guide, sjåfør og ikke minst reiseleder Inger. Store kunnskaper og sosial intelligens vil vi absolutt si om Inger. Rafael var et oppkomme av kunnskap så litt mye kunne det bli innimellom særlig en tidlig morgen - synes Inger var flink til å se dette men som skrevet følte vel Rafael at han måtte få ut alt han kunne der og da om stedet og det var mye. Han er jo ekstrem kunnskapsrik.

Alt gikk smidig og ukomplisert for seg. Maten og drikke var kjempebra. Selvfølgelig kunne vi savne grovt brød og norsk melk men det får være grenser for hva man kan forlange. 

Fantastisk hyggelig gruppe noen er mer sosiale og pratsomme enn andre og det er viktig for å holde gruppa samlet. Så takk til dem som trakk oss alle sammen. Heldigvis var det også rom for å være litt alene i fred og ro av og til for oss to sytti-åringer.

Cuba er et fantastisk land med trygge men kanskje også litt triste mennesker - vi var aldri redde selv om vi var to som gikk alene i gatene både i Habana og andre steder. Minimalt med  tigging. Folk var ikke pågående men snakket vi til dem var alle veldig hyggelig og hjelpsomme. Selvfølgelig var det trist å se falleferdige  spanske bygårder og stusselige hus i spesielt i Habana men også andre steder. Men vi ble jo også overrasket over hvor fint det var inne i våre casaer. Renslig og fint var det akkurat som de behagelige menneskene på Cuba så rene og flotte.

Artig å oppleve styrtregn som en "forrett" første dagen i ettt kvarter og regn og torden den andre dagen i den koselige byen Trinidad. Etter ett par timer var himmelen like blå og solen skinte varm og god igjen. Vi skjønner jo hvorfor denne øya er så grønn og frodig og strålende.

Synes vi fikk innblikk i hverdagslivet på Cuba både i Habana og ut på bygdene. Nydelige natur og flotte parker og mye frodiget overalt   og spennende skog og planter. Utfluktene til kulpene var både spennende og fascinerende. Båtturen til øyene og grotte-turen likeså. Alt var bare helt herlig rett og slett. Takk for en fantastisk godt arrangert tur. Vi drar gjerne på ny tur til Cuba.

Vi glemte å nevne all den medrivende og rytmiske musikken vi fikk oppleve. Med salsa-kurs og dansing i gatene var det så jeg fikk oppleve min fars beskrivelse som sjømann(maskinist) i Havana tidlig på 40-tallet. Mange virkelig gode musikere som fikk for dårlig betalt. Min far beklaget på dødsleiet  at han aldri tok med mamma til Cuba. Men da sa jeg at jeg og Jan skal til Cuba "for dere". Vi tok hverandre i hendene på det og sånn ble det.

Denne drømmen har gått i oppfyllelse så takk for Svane Reisers bidrag til dette.

Hilsen

Tone O. og Jan Ivar Jansen 


15. november 2019

Hei igjen,

Dette var en herlig reise. Vi fikk oppleve Cuba og menneskene der. De er et herlig folk. Opplegget fra Svane Reiser tyder på at det er bygget på gode erfaringer og tilbakemeldinger fra turister.

Det er jo alltid spennende å se hva man får når man skal overnatte i casa particular, men disse var det ingenting å utsette på. Rent og pent og veldig hyggelig vertskap. Jeg fikk oppleve steder som jeg sannsynligvis ikke hadde fått hvis jeg hadde reist på egen hånd.

Salsakurset var en suksess. Tenk å bli opplært av spreke cubanere som har rytmen i blodet. Det var også en perfekt løsning å avslutte turen i Varadero på et nydelig hotell. Det å bade, både i Karibien og i Atlanterhavet, er jo en spesiell opplevelse jeg kan leve lenge på.

Noen tanker om gjennomføringen av turen: 

  • Det var en del av programmet som jeg synes kunne vært kuttet ut. Det er besøket hos krokodillene og den gamle indianerøya.
  • Bussjåføren, Hector, var en trivelig, blid og høflig gentleman som tok oss trygt dit vi skulle, og alltid til avtalt tid.
  • Guiden, Rafael, var også en hyggelig, blid og veldig kunnskapsrik mann. Han elsker tydeligvis landet sitt, og øste av sin viten. Mye var veldig interessant. Når sant skal sies, kunne det bli vel mye info og detaljer som tok for lang tid. Det er kanskje vanskelig å begrense seg når man har så mye på hjertet, samtidig som vi som reiser på en slik ferie kanskje kunne ønske en mer overfladisk  info. Det var også flere som ønsket å høre om hvordan dagens cubanere lever og takler hverdagen, som ser ut til å være ytterst krevende.
  • På de lange bussturene kunne det vært fint om det ble tilbudt litt frukt og snacks. 

Inger er et kapittel for seg. Hun var ei jente som virkelig gikk inn for oppgaven. Hun var raus og blid, med humor, hun ga av seg selv, og delte kunnskap. Hun var til og med bank, da i hvert fall jeg, ikke fikk tatt ut penger på et tidspunkt. Hun var med oss på stranden, ut om kveldene, holdt styr på oss og forsikret seg om at alle var med og tok godt vare på oss alle til enhver tid. Stor takk til henne. 

Til slutt vil jeg også få med at denne gruppen, som jeg reiste sammen med, var en herlig gjeng som det var lett å bli kjent med. Heldigvis ingen primadonnanykker hos noen av oss. Det blir opprettet en facebookside hvor vi skal dele bilder og opplevelser. 

Takk for turen til Svane Reiser!

Hilsen

Kirsten


30. oktober 2019

Hei Gry! 

Vi har hatt en fantastisk reise til Cuba. Jeg vil takke for et meget bra organisert opplegg. Alle overnattingene og transport fungerte som oppsatt.

Vi ønsket oss en annerledes feire hvor vi fikk oppleve «ekte» Cuba og se deler av landet. Vi fikk absolutt innfridd våre forventninger. Veldig stas å bo på casa particular- en god måte å komme i kontakt med folk. 

Den eneste kommentaren jeg har er at Varadero ikke var noe særlig da det ble som en «all-inclusive» som man kunne fått hvor som helst i verden. Servicen var dårlig og maten var ikke noe særlig. Anbefalingen ville nok vært og heller hatt de siste dagene på en strand- men ikke Varadero. 
Et annet tips - vi fikk ikke bruk for Euro. Planla uttak i minibank og brukte CUC. 

Takker også for meget god service og info som ble sendt før reisen. 

Jeg kan absolutt anbefale dere til andre som skal reise til Cuba og jeg benytter meg gjerne av dere som reisebyrå neste gang vi skal ut i verden for å oppleve et nytt land. 

PS! Ungene var også superfornøyd med reisen!! 

Hilsen fra

Anne Siri

Se alle våre reiser til Cuba her


12. juli 2019

Hei Gry,

Da har vi kommet hjem fra en fantastisk tur til Mexico.  Alt fungerte etter planen og vi er superfornøyde.

Vi ble tatt imot i Mexico City selv om flyet ble en time forsinket og kjørt til hotellet. Hotel Majestic hadde fanatstisk beliggenhet med utsikt mot Constitution square. Hotellet hadde også beholdt gammel storhet fra 1937 med betjent elevator med gitterdører.
Jeg hadde håpet at jeg kunne besøkt Garibaldi-parken, men ble frarådet det på hotellet. Området er ikke trygt, så da lot vi det være.

Vi hadde kunnskapsrike og entusiastiske guider og strålende vær på utfluktene.

Videre til båtturen i Sumideo canyon. Denne også i strålende vær. En fantastisk naturopplevelse.
San Christobal de las Casas var en perle. Hotellet var kjempefint med god beliggenhet. Et fantastisk torg med mye liv. Spennende utflukter til bl. a. Chamula, som var noe av det særeste jeg har opplevd. Henting klokken 04.00 var ikke helt ønskelig, men nødvendig for en fem timers nedoverbakke til Palenque. Vi fikk besøkt Agua Azul og Misol Ha med sin vakre natur. 

Våre første mayaruiner ventet i Palenque. Litt regn i starten, men det gikk fort over. Dessverre var strømmen borte, så vi kunne ikke komme inn i pyramiden. Neste dag var en heldags busstur i en behagelig buss som tok oss til Merida. Nok en gang fikk vi et fint hotell som lå sentralt til alt vi trengte. Dessverre kom det et kraftig uvær som blåste et tre overende ut i bassenget, så det fikk vi ikke benyttet. Vi fikk i stedet se kreftene i uværet.

Vi fikk igjen kunnskapsrike og engasjerte guider på utfluktene til Uxmal og Kabah. Vi ble også spurt om vi ønsket å se ruinbyen Mayapan mot et lite tillegg. Vi takket ja og fikk en stor opplevelse i en ruinby hvor det kun var oss og tre arkeologer til stede. Den samme guiden tok oss også med til Chichen Itza, og folkehavet der.

Siste del av turen hadde en helt annen karakter. Vi kom til Playa del Carmen og var plutselig på sydenferie. Vi hadde avtalt med Dune Mexico Blue Dream om dykkerkurs og sertifisering. For å få kurset på to dager tok vi teorien online på forhånd. Dette ga oss fire dykk i fargerike fiskestimer og koraller. Hvis andre spør om dykking i Playa del Carmen kan jeg varmt anbefale dette stedet. Vi kom inn og ble en del av familien umiddelbart. Resten av tiden lå vi på stranden og ble solbrent eller ventet værfast på hotellrommet mens torden og regn passerte.

Rikelig med is og god mat hele veien. Vi var friske og opplevde absolutt ingen ubehageligheter overhode.

Vi har fått en opplevelse for livet. 
Takk for et godt gjennomarbeidet opplegg.

Vennlig hilsen

Oskar, Andreas og Per


12. juli 2019

Kjære Gry!

Vel hjemme etter en fantastisk flott tur. Alt har gått knirkefritt og vi har hatt en super ferie. Det er ingen ting å klage på og det var enn fornøyd gjeng som skiltes etter ankomst  Norge.

Veldig hyggelig å bo på caza og spesielt det vi bodde på i Zienfuegos, men også veldig hyggelig i Trinidad. I Varadero fikk vi rom ut mot gata og levde med musikken i litt sene kveldstimer, men ingen sure miner av den grunn. I Cienfuegos hadde Per bursdag og overraskende stilte herskapet med kake og bursdagssang til jubilanten.

Veldig fint program som var lagt opp og spennende turer på sykkel og til fots. Det var ett par av oss som sto over hesteturen.

Tusen takk for den jobber du og dere har gjort for oss. Vi er som sagt veldig fornøyde. Dette var min tredje tur til Cuba og helt sikkert ikke den siste. Cuba er noe helt spesielt og jeg blir faktisk veldig glad av her.

Fortsatt god sommer!

Mange hilsener

Kurt


Høst 2019

Gruppen er enig om at vi hadde en veldig bra og på nær sagt alle måter vellykket ferie.

Hovedårsakene til det var at vi hadde et meget godt samarbeid med Gry i Svane Reiser i forkant av turen, guiden Melina Sanches og vår sjåfør Yunier Quintero Porez som begge var med oss i 10 dager. Begge de sistnevnte var dyktige, kunnkapsrike og hjelpsomme. Melina snakket meget godt engelsk og tok seg tid til å fortelle om samfunnsliv, politikk, historie mv når vi spurte. Hun hadde stadig innspill/forslag til aktiviteter, spisesteder etc. Alt dette gjorde at vi fikk en meget opplevelsesrik tur. Overnatting i casas particulares var helt grei. OK bespisning der. Bra at vi fikk mer enn en enkelt overnatting flere steder, bidro til turen ikke ble «oppjaget». Ebba og Tobias var for øvrig også fornøyd med sin utvidede uke i Playa del Este.

Noen mindre bemerkninger som kanskje kan bidra til ytterligere forbedring vil vi også nevne:

Sykkelturen med tilhørende Zipline var for så vidt bra, men syklene var i meget dårlig forfatning (ikke mulig å justere setehøyde, dårlige/ikke fungerende gir). Her bør man vurdere å skifte firma eller gi tilbakemelding til aktuelle firma.

Salsa-kurset var med en instruktør – kanskje ikke med individuelle instruktører som vi fikk inntrykk av i programmet. Men det var greit, vi hadde det meget hyggelig og for enkelte var det lærerikt.

Vi bestilte i Vinales (via guiden) en tur med en fjellklatrer som skulle har 15 CUC pr person, dvs 120 CUC for 4 timers arbeid. Men dette var ikke via Svane Reiser og vi kunne selvsagt har sagt nei til dette.

Det viste seg at noen i reisefølget hadde regionsperre på sine betalingskort slik at de i starten fikk problemer med å ta ut penger i minibanker. Kanskje kan Svane Reiser opplyse mer klart om dette for framtidige reisende?

Men konklusjonen er altså at alle i gruppen er svært godt fornøyd med denne ferien. Vi vil uten forbehold anbefale Svanereiser for framtidige Cuba-reisende.

Generelt om våre inntrykk av Cuba:

Uhyre interessant land å besøke, interessant historie, natur mm.. Vi følte oss velkommen og trygge. Lite kriminalitet? Folk virket stolt av landet. Fortsatt mange fattige (eldre). Landet preget av boikott av USA –dårlig økonomi. Gratis utdanning og helsevesen. Men problematisk at velutdannede flinke unge mennesker begynner som guider og sjåfører for turister etter tre års plikt-tjeneste i staten.

Mvh
Karsten Vada


 

5. mai 2019

Hei Gry! 

Vi hadde en helt uforglemmelig reise til Cuba. Vi er veldig glad for at vi fikk vite om- og valgte å bestille reiserute gjennom dere. Vi fikk på denne måten en avslappende reise i et land som kan virke nokså kaotisk, og da spesielt innenfor transportsektoren. 
Hele turen gikk på skinner i forhold til opphold og transport til og fra de ulike byene vi besøkte. 

Vi fikk spesielle bemerkninger fra hvert bosted vi var på og alle visste at vi var på bryllupsreise. Det vil vi særlig takke deg for og det bidro til at vi følte at vi var på en ordentlig bryllupsreise.

Turen ble ekstra avslappende for oss når vi hadde sjåfør. Han viste oss flere turistattraksjoner i de ulike byene og introduserte oss til lokale restauranter som serverte nydelig cubansk mat (Ropa Vieja ble favorittretten til oss begge). Sjåføren snakket veldig godt engelsk. Vi er usikker på om vi bare hadde flaks på dette området, men de fleste plassene vi var på og menneskene vi pratet med kunne engelsk (spesielt innenfor det private markedet)

Vi la merke til at servicen og kvaliteten på maten var mye bedre innenfor den private sektoren kontra det som var styrt av staten. Dette gjaldt også transport (taxi) og bosteder. Hotel Nacional er unntaket her da oppholdet på dette hotellet var helt fantastisk.

Når vi ser tilbake på reisen er vi begge enige om at Vinales var den byen vi likte best, etterfulgt av Cienfuegos, Havana og Trinidad.

I Vinales tenkte vi at vi fikk den ekte cubanske følelsen. Her møtte vi på hyggelig og blide folk hver dag og en veldig avslappet stemning fra alle rundt oss. Når det nærmet seg kvelden blir det mer liv i gatene, og da spesielt i hovedgaten med god grillmat, dans og livemusikk på cubansk vis. Det hjelper også selvfølgelig på at de har en av de flotteste naturområdene på Cuba og noen av de beste sigarene i verden.  
I Vinales tok vi også en dagstur til Cayo Levisa som var en veldig fin, men turistpreget, øy. Hvorfor reise til Maldivene når du kan oppleve det samme på Cuba?

Tusen takk for at du bidro til å gjøre denne reisen helt spesiell. Vi vil anbefale Svane Reiser til alle nære og bekjente og vi vil definitivt kontakte deg/dere igjen når anledningen byr seg.

Mvh

Philip og Gyda. 


23. mai 2019

Hei Gry!

Da er vi vel hjemme etter en lang reise hjem fra Cuba. Som du vet benyttet vi Star Alliance, noe som gjorde reisen lengre enn om vi hadde benyttet KLM/Air France. Når det så var tåke i Bergen og vårt fly fra København ikke kunne lande i Bergen, var vi ekstra slitne når vi omsider kom oss til Bergen.

Reisedokumenter og alt av skriftlig materiale vi fikk fra deg ga oss all den informasjon vi behøvde, og var meget godt tilrettelagt, slik at vi var vel forberedt til reisen. Jeg leste en fremragende bok om Cuba før avreise, "Dette er Cuba, alt annet er løgn" av journalistene Vegard Bye og Dag Hoel, som du trygt kan anbefale, og som gir en historisk bakgrunn og også dekker dagens Cuba.

Ved ankomst Havana manglet min koffert, noe som ga oss ekstra lang tid på flyplassen med utfylling av papirer og det som ellers hører til sent på kvelden, slik at det tok timer før vi kom oss i bilen inn på hotellet. Dette var selvsagt utenfor ditt ansvarsområde, men irriterende nok for oss etter en lang reise. Transfer helt ok, og innsjekk på Inglaterra problemfri.
Rom helt ok, frokost helt ok.

Damen jeg henvendte meg til i resepsjonen for hjelp med min savnete koffert var uten sidestykke negativ til å hjelpe, helt umulig. Hun ville ikke ringe, og sa hun heller ikke hadde telefon. Da jeg spurte henne hva som skjedde dersom jeg ble akutt syk, sa hun at hun fortsatt ikke kunne ringe, jeg kunne slå 138 eller lignende på hustelefonen og tilkalle lege, hun kunne ikke ringe! Et unikum i dårlig service, og den eneste vi møtte av hennes slag. Kofferten kom etter halvannet døgn, uten resepsjonen hjelp.

Velkomstmøte meget informativt og greit, vanskelig å finne kontoret, ingen skilt som antydet hvor det var, men som sagt helt greiest når vi endelig fant kontoret.

Byrundturen i åpen bil var med engelsktalende guide, og han fortsatte videre med oss til fots, vi fikk en flott kjøring og fin spasertur gjennom byen. Lunchen på Ernest Hemingway's restaurant var under enhver kritikk, stappfullt, meget lang toalettkø, venting, venting, og når vi endelig fikk vår mat og vår drink skulle det spises på rekordfart, slik at nye gjester fikk bordet vårt. Maten også av meget lav kvalitet, overhodet ikke noe å anbefale som lunchsted.

Hotellet var ellers helt ok, vi spiste ellers ute i byen alle måltider og var meget godt fornøyd med de restauranter som du anbefalte, og andre vi besøkte. Selvsagt varierende service og standard, men vi var fornøyd ut fra de forutsetninger vi hadde.

 Busstransfers også helt ok, gode busser, ok service, ingen problemer, 

I Vinales skulle vi ha sykkeltur, den måtte vi avbestille da jeg for første gang fikk problemer med magen, og måtte tilbringe størstedelen av dagen enten på toalettet eller i sengen, men medbrakte medikamenter gjorde heldigvis en slutt på set, slik at vi kunne fortsette med godt mot. Hotellet i Vinales helt ok, verken mer eller mindre.

Cienfuegos, meget koselig hotell med topp service og god mat, meget rent og skikkelig, velutstyrt bad, stedet kan trygt anbefales og var ett en de virkelig gode på vår reise.

Trinidad også ok hotell, hyggelig eier, tok seg noen drinker for mye, men var ellers hjelpsom og grei. Utflukten i Trinidad meget anstrengende, selv om den også var beskrevet som anstrengende hadde guiden det travelt, der var ingen tid til fotografering, ingen stopp underveis, og de ungdommer vi gikk sammen med fikk kjørt seg skikkelig. 

Hotel Nacional i Havanna de to siste dager var også et behagelig bekjentskap. Slitt, men dog "a grand old lady" som hadde beholdt mye av sin sjarm. Vi tok en to timers omvisning på hotellet som var meget interessant, og ga oss et innblikk i både hotellet og byens historie. Særdeles interessant. 

Transfer til flyplassen neste morgen uten problem, dog hadde vi noen timer å vente på flyplassen, slik at vi sikkert kunne dratt fra hotellet noe senere, spesielt når vi sjekket inn ved Business class skranken helt uten kø.

Totalt sett er vi meget godt fornøyd. Særdeles fornøyd med Svane reiser, men også av landet og den service vi stort sett fikk. Vi sitter tilbake med flere spørsmål enn svar, da svarene vi fikk av de vi møtte var så varierende som det kunne få blitt om dagligdagse spørsmål.

Cuba kan trygt anbefales, annerledes og spennende fortsatt, tar sikkert mange år før landet kan nærme seg andre land, men du verden hvor mange hyggelige mennesker vi traff.

Igjen, tusen hjertelig takk fra oss begge!

Med vennlig hilsen

John


9. mai 2019

Hei Gry,

Vi har hatt en utrolig flott ferie på Cuba, skulle gjerne ha vært der lenger. Reisen i sin helhet var veldig bra. Vi fikk se og oppleve mye på kort tid.

Det var et veldig variert program med by og land, natur og strand, og masse musikk!
Busstransporten var komfortabel og den lokale sjåfør og guide var trygge og profesjonelle.

Alle overnattingene i casa var av god kvalitet, spesielt i Havana og Trinidad. Den siste natta på hotell kunne vi ha vært foruten. Vi vil ikke anbefale dette hotellet, eller denne delen av stranden. Hotellet var delvis kondemnert, det hadde 5 etasjer, men ingen heis som virket. Ingen som hjalp til å bære kofferter og et meget likegyldig personale.

Det var skittent over alt, til og med fat, glass og bestikk. Skittent sengetøy og en "all inklusive" som vi ikke benyttet så mye pga dårlig kvalitet på mat og drikke. Stranden var veldig forsøplet og det fristet ikke å benytte den. Likevel velger vi å fortrenge det siste døgnet og sitter igjen med en fantastisk fin opplevelse.

Reiseleder Elin var en viktig årsak til at turen ble veldig bra. Hennes kontaktnett og kunnskap om Cuba og historie var virkelig supert! Hun var dyktig, og tok oss med til steder vi neppe hadde opplevd uten henne. Det var ikke et kjedelig øyeblikk. Vi vil anbefale en reise med Svanereiser til andre mye på grunn av den dyktige reiselederen.

Takk for turen!

Med vennlig hilsen

B. Berg


April 2019

Hei Gry!

Gjennom Svanereiser har vi hatt en fantastisk tur til Cuba, og ønsker gjerne å gi en tilbakemelding på hvordan vi opplevde reisen.

Veldig bra opplegg. KLM er et flyselskap som gjør lange turer litt enklere med god service og filmtilbud.

Overnatting i private hjem ga turen en ekstra løft. Det å komme i kontakt med lokalbefolkningen, og bo privat ga innsikt gjennom hyggelig kontakt og opplevelse.

Programmet var veldig bra, i utgangspunktet passe mengde og god miks av innhold.
Det var fint å se mer av Cuba enn bare Havanna.
En liten gruppe gjør det enklere å bli kjent med medreisende. Vi fikk etter hvert et godt samhold i gruppa.

God mat og fine restauranter som krydret matopplevelsen med salsaband og musikk/dans. Vi hadde også en flink og hyggelig lokalguide som utfylte Elin på en utmerket måte.
Trygg bussjåfør og fin buss fraktet oss rundt fra dør til dør.

Det eneste negative opplevelsen var siste overnatting på statlig hotell. Heisene sto, og ingen bærere gjorde det vanskelig for enkelte å komme opp på rommene i 4. og 5. etasje med koffert (mange trapper og store avstander). Hotellet i seg selv var heller ikke særlig hyggelig. Det bar preg av slitasje bl.a. med takplater som hang og slang. Hotellrommene var greie nok, men må sies å være ganske triste sammenlignet med privat innkvartering. Men - da har vi også opplevd hvordan statlige hoteller på Cuba fungerer.

Cuba er et land med store kontraster der historien fortsatt kan leses. Her er hestekjerrer, gamle amerikanske biler, russiske Ladaer og moderne turistbusser og leiebiler side om side. Seks felts veier nesten uten biler. Det cubanske folket er svært hyggelige og imøtekommende. Det virker som om mye er ved det samme etter Fidel Castros bortgang. Samtidig har samfunnet gått fremover på noen områder, blant annet gjennom telefoni og 3G for den vanlige Cubaner. Det meste av bygningsmassen i byene, og spesielt Havanna, mangler vedlikehold. Folk flest har ikke penger til å vedlikeholde. Cuba ble enda mer interessant ila turen fordi vi fikk mye informasjon som forklarte rikets tilstand. For eksempel ble Che Guevara til et menneske, og ikke bare en frontfigur.

Elin er en erfaren og flink reiseleder krydret det oppsatte programmet med mye mer enn det vi kunne forvente. Hun er svært kunnskapsrik, og guidet gruppen rundt med solid kunnskap om Cuba, enten det var om Hemingway, Cubas historie eller samfunnsmessige forhold. Hennes lokalkunnskap og nettverk ga oss tilgang til mange fine ekstrastopp med mange fine opplevelser.

Mvh 

Astrid, Bjørn og Torstein

Se alle våre reiser til Cuba her


Hei Gry,

Tusen takk for hjelpen (planleggingen, sammensetningen og tilretteleggingen) av en helt fantastisk ferie!!
Vi har hatt det veldig bra, og opplevd utrolig mye! Minner for livet . Cuba er et spennende land!
Og tusen takk for gave og blomster på bursdagen min! Hils også til Mundi Tour for et flott opplegg.

Alle aktiviteter har gått etter planen, bortsett fra turen første dagen (i amerikansk bil).
Det kom ingen til avtalt tidspunkt, men på infomøtet fikk vi ordnet dette og tok turen på ettermiddagen isteden.
(Et tips er kanskje å gi en tydeligere beskrivelse hvor i Hotell Plaza kontoret til Mundi Tour ligger i informasjonen dere gir de reisende. Vi lette i 45 min på hotellet før vi fant det, ute på en terrasse, i 5 etg. Vi var i 5 etg flere ganger, men fant ikke kontoret. Mundi Tour kan kanskje henge opp noen lapper med piler?

Vi hadde en flott Hemingway tur, i en gammel bil - med aircondition. Guiden var veldig flink og spiste middag med oss etter turen. Jeg fikk bursdagssang fra lokale musikere flere steder underveis. Restauranten du hadde ordnet bord på til bursdagen min, La Guarida, var veldig bra. Vi hadde bord rett ved en kjent engelsk skuespiller fra serien ‘Homeland’ (Damian Lewis), så dette er nok et populært sted i Havanna. God mat.

Hotellet (Telégrafo) lå veldig sentralt til og hadde god standard. Baren var litt kjedelig. Derfor var vi ute og prøvde andre steder; Vi var bl.a. på Kempinski hotell og også i den flotte baren/terrassen på Iberostar Packard hotell. Anbefales! Flott utsikt med solnedgang. Gode drinker.

Og så hadde vi en fantastisk sjåfør (og guide) på turen til Piñar del Rio!! Han bodde der, så han var lokalkjent. Godt at jeg snakker forholdsvis bra spansk, for han kunne ikke et ord engelsk! Via ham spiste vi på lokale steder, og fikk tur både til tobakksplantasje, ridetur på hest, besøk i Indio grotten m.m. Viñales var helt fantastisk!
Vi fikk også tatt zipline i Las Terrazas.

Cienfuegos var koselig, spesielt ute på La Punta, men min mann ble dårlig i magen etter middag på Villa Lagarto, så han var sengeliggende hele den dagen vi hadde i Cienfuegos. Men veldig hyggelig restaurant. Vi spiste også på Camilas. 

Trinidad likte vi oss veldig godt i! Kjempekoselig by, intim, og med en del litt nyere, moderne spisesteder. 
Vi besøkte Ancon stranden, og tok en ‘guidet’ tur til Valle de los Ingenios. (Guiden kom ikke, så sjåføren gjorde så godt han kunne:).
Vi hadde nesten booket tur til Topes de Collantes, men så sjekket vi værmeldingen og så det var spådd regn, da droppet vi det. Og regn ble det!
Vi bodde veldig sentralt, og bra standard. Eieren var veldig hyggelig, men litt stressa.... Hans kone, og de som jobbet der ellers, var veldig koselige. Anbefales også!

Jeg er veldig glad for at jeg bestilte privat transport på hele turen. Dette medførte mye mindre stress for oss, og mye større fleksibilitet. Transporten kom alltid når de skulle. Blanding av nyere - og gamle, morsomme biler. Helt topp!

Vi er superfornøyde med ferien!

Hvis jeg skal nevne noe jeg var «mindre fonøyd» med er det:

Buena Vista Club
Kanskje noe for litt eldre mennesker enn oss(?) Følte det var litt utdatert. De var flinke, både sangere og musikere, men det ble litt mye mas. Lokalitetene var ikke noe særlig, litt kjedelig. Treg matservering. Vi dro derfra etter halv forestilling.
(Selve hotellet var fint, med mye historie).Vi opplevde masse flott live musikk rundt i Havanna og Cuba forøvrig, med instrumenter og sang overalt, med amatører (også ganske unge,) som var kjempeflinke! Vi opplevde også et ‘band’ som bare besto av damer i Havanna! Tøft

Varadero
(hold deg fast....) Dette var nok den store nedturen. For oss som ikke har reist med ‘charter’ på ca 30 år, var dette et gufs tilbake til den tiden. Varadero virket som et stort, turistpreget område, som minnet lite om det vi hadde opplevd av Cuba forøvrig. Ikke spesielt pent heller (bortsett fra sjøsiden). Hotellet var litt slitent, og altfor stort og masete.

Er lydømfindtlig og måtte bruke ørepropper i spisesalen inne (frokost-/middagsbuffet) og ute (lunsjbuffet). Måtte også bruke ørepropper om natten pga veldig dårlig dør til rommet (tynn innerdør), og støy fra det åpne atriet i hotellet, hvor det alltid var mye mennesker, musikk osv, og masse fugler som fløy rundt og lagde lyd stort sett hele døgnet - og også bæsjet på møbler m.m. - både i barer og i spisesal. Vi hadde også en stor kakerlakk på vårt rom som som tydeligvis ‘bodde’ der.

Heiskapasiteten var altfor dårlig for et så stort hotell. Mye venting, ble til at man måtte bruke trappen isteden.

I tillegg til ovennevnte virket det som om 80% av gjestene var tyske (mange direkte fly fra byer i Tyskland til Varadero), og så ut som mange av disse var der kun for å benytte seg av ‘all inklusive tilbudet’; om å gjøre å spise, og ikke minst, drikke mest mulig. Ble svært overrasket å se de store medbrakte beholderne/termosene de fikk fylt opp med alkohol hele dagen. Mye ‘slitne’ godt voksne folk både på stranden og på hotellet.

Oppholdet og opplegget på Blau minte meg litt om å være på en cruisebåt eller chartertur; folk står opp tidlig for å holde av stoler ved basseng/på stranden. Man er ‘låst’ i en verden med masse mennesker med støy og mas. (Matservering, underholdning mm.) Ingen steder man kan gå til. Sikkert mange som liker dette, men for oss representerte dette alt det som vi ønsker å unngå nettopp ved å bestille skreddersydde, personlige ferier.

Vi tok en 4 timers båttur til Isla Paradiso for å komme oss bort litt fra hotellet. Det var deilig og fint. 

Dette ble litt negativt, og jeg forsøker å ikke la det påvirke min opplevelse av turen og Cuba forøvrig.

Vi er kjempefornøyd med turen og arbeidet du har gjort, og du får heller ikke ta min beskrivelse av oppholdet/hotellet på Varadero personlig, men heller bruke det konstruktivt for andre reisende...

Jeg burde nok ha lest litt mer om Blau og kanskje valgt et annet hotell. 

Men som sagt, vi har hatt en flott tur til Cuba, og har fått mange tilbakemeldinger fra venner og kjente på bilder vi har publisert i løpet av turen. Alle er imponert.

God påske!


19. mars 2019

Hei Gry

Ja, nå er vi tilbake fra en kjempeflott tur på Cuba.

Vi var godt forberedt, så godt som det er mulig...., ikke minst på grunn av de gode informasjonsmailene fra deg og ditt firma.

Det å bo i casa particulares var bare kjempeflott. Vertene/vertinnene var så hyggelig,  så det anbefaler vi virkelig, og nå forstår jeg din «reklame» for denne boform. Vi er tilbake med utrolig masse inntrykk og opplevelser, en ting er å lese om Cuba, men noe annet er å oppleve det.  

Så må jeg få skryte av våre supre guide, Elin og Anne Bell, disse gjorde reisen til en historietime hver dag med smil og latter. Det var fantastisk å ha en guide som kunne supplere på norsk og  som i tillegg er gift med en cubaner. Elin var helt fantastisk, ta godt vare på henne.

Kun et lite tips fra oss, vi kunne ønsket oss litt mer tid i Havanna for egenutforskning.

Avslutningen på all-inclusive hotellet var super, etter hektiske dager. Supert flott hotell. 

Tusen takk for kjempegod service av deg og de som jobber for at en slik tur skal bli så fin, problemfri, opplevelsesrik, og det har dere virkelig klart.

Vi vil i fortsettelsen gi våre beste anbefalinger for Cuba og Svane Reiser.

Hilsen 

Toril og Sverre


20. februar 2019

Hei Gry

Så er vi (Åse og Helge fra Bergen) vel tilbake fra en fantastisk reise til Cuba. Alt har fungert fint og alt har gått knirkefritt.

ANKOMST
Vi hadde en meget behagelig flytur. Litt skummelt å vende seg til slike gode flyseter og deilige måltider på hvite duker. Når vi skulle få tak i bilen som skulle ta oss inn til Havanna fant vi ikke tralle til bagasjen, det høljeregnet ute, og det tok litt tid før vi fikk en bil.

Det var helt greit og vi hadde roen, men det hadde vært veldig greit om sjåføren stod i ankomsthallen med navnet vårt, slik at vi bare kunne gått rett ut i bilen.

Jeg vet at dette er flisespikkeri, og vi kunne selvfølgelig bare tatt en taxi.

HAVANNA
Vi ble godt mottatt på Hostal Casa Azul, rommet var fint og vi bodde veldig sentralt. Kort vei til koselige restauranter i enden av gaten og inn til sentrum. Frokosten på takterrassen var veldig sjarmerende. Lurer på hvordan det gikk med den under tornadoen. Guiden som hentet oss neste morgen var hyggelig og kunnskapsrik og veldig flink i engelsk. Han hadde jobbet som diplomat. Vi hadde et mohjito-stopp underveis og da ble han litt mer avslappet og pratsom.

Vi hadde en fin rusletur rundt i Havanna dagen etter og fikk sett masse, både i turistområdene og i de innfødte sine områder. Vi storkoste oss!! Må innrømme at det ble lunch på Hotel Kempinski den dagen. Fantastisk utsikt fra takterrassen!! Gøy å være på Hotel National og showet var fint.

Sjåføren kom som avtalt søndag morgen og kjørte oss til Venales. Han kunne ikke engelsk, men vi kom langt med tegnspråk. På Los Jazmines ble vi også godt mottatt, men der måtte vi bytte rom.  Toalettet var ikke skudd fast i gulvet..........Vi oppgraderte oss til de små rekke-hyttene, som var myyyyye finere. Vi betalte kr. 250,- ekstra pr natt. Det var vel verdt pengene.

Vi fikk storm første kvelden og natten. Det var en artig opplevelse når dukene og serviettene på bordene blafret i vinden. Vi fikk god kontakt med dem som jobbet der. Helge vikarierte for kokken som skar opp svineskinken under middagen og jeg fikk stå i baren å lage mohjito. Vi var i indianergrotten, på tobakksplantasje, vandret gatelangs i Venales og vi så det store fjellmaleriet.  Ellers koste vi oss ved bassenget.

Sjåføren vår kjørte veldig behagelig. Han stoppet for lunch langs veien og han visste hvor vi skulle bo. Huset lå idyllisk til helt på stranden og vertinnen var sprudlende og blid. Vi bestilte krabbe til middag når vi kom og rett etterpå var det en ungdom i vannet for å fange krabber. Morsomt.

Rommet vårt her var veldig enkel, men sjarmerende. Det ble ikke vasket, men sanden på gulvet gav god isolasjon. Det var litt kaldt om nettene de dagene vi var der. Badet var fint. Jeg tenkte heletiden på hva du hadde sagt: «Husk at du er på Cuba, Åse». Vi spiste begge middagene våre her, men hadde lunch et annet sted.
Vi gav sjåføren fri neste dag for at vi skulle få nyte hele dagen på den deilige stranden.

CIENFUEGOS
På veg til Cienfuegos ville sjåføren at vi stoppe i Playa Giron for å se museet. Veldig interessant. Sjåføren vår var fra Cienfuegos, den vakreste byen på Cuba, som han sa. Han stoppet på torget og gav oss litt tid til å se oss om.  Deretter ba vi ham anbefale en lunch-restaurant for oss. Etter en deilig lunch i vannkanten, kjørt vi til Villa Lagarto. For et sted! Hyggelige mennesker, flott beliggenhet, fine rom og utrolig god mat!!! Her storkoste vi oss.

TRINIDAD
I Cienfuegos fikk vi ny sjåfør. Vår hyggelige sjåførs sønn, som var like hyggelig og kunne snakke litt engelsk. Ja, det stemmer at vi valgte å ikke bo som planlagt her. Turen gjennom de smale steinbelagte gatene var utrolig sjarmerende.  Det var gaten som vi skulle bo i også. Grunnene til at vi ikke ville bo der var flere:
Rommet var så lite at vi ikke kunne gå rundt sengen når vi hadde fått inn bagasjen og kofferten(e) kunne kun åpnes når den lå på sengen.
Badet var bob-bob.
Det var et mørkt sted og hadde ikke noe trivelig plass å oppholde seg.
Tony, som tok imot oss, skjønte at dette var for lite for oss.  Han tilbød seg å ringe fetteren for å spørre om han hadde et større rom å tilby oss, men vi takket nei til det.
Vi orket rett og slett ikke å bo der, og som du sier, kanskje vi var gått litt i metning.

Vi tok inn på Iberostar Grand Hotel og nøøøøøt luxusen. Vi hadde bare en overnatting i Trinidad. Vi vil selvfølgelig betale for rommet for de to nettene, selv om vi ikke bodde der.

Vi hadde en deilig dag i Trinidads trivelige gater, og lunch´en spiste vi  hos «Syl & Son». Den var bare helt fantastisk.  Vi var de eneste gjestene, men det gjorde ingenting. Den andre restauranten som du hadde anbefalt var stengt. Om kvelden hadde vi middag i en trivelig restaurant like bak hotellet. (Kanskje den het Jose?) De var kjent for god hummer og de var kjent for at du ikke fikk bord med det samme, men måtte vente i en bar rett over gaten. Dette var en artig opplevelse hvor vi ble kjent med de andre som også ventet på bord.

VARADERO
Vi ankom Varadero et døgn før tiden. Vår sjåfør tok kontakt med «the agency» på Cuba. De ble litt stresset, men når de skjønte at vi ville betale for rommet  vi hadde bestilt og ikke var til bry for dem, roet de seg ned. De ordnet med et ekstra døgn på «Blau Hotel Varadeo», i det samme rommet som var bestilt, og som agencyen ønsket, gav vi betalingen for dette døgnet til sjåføren.
Jeg håper ikke dere har fått problemer pga dette.

Det var kultursjokk å komme til Varadero!  Så stort, så mye folk. Første dagen er man jo alltid litt forvirret – i alle fall vi. Bufet-lunch med høy levende musikk i et kaotisk lokale var nedtur nr 1.
Om kvelden hadde vi fått bord kl. 20.30 på grillaften ved bassenget. Vi kom 20.35. Kl. 21.00 var en 4 retters grillmeny ferdig servert og spist, dukene på alle bordene og putene på alle stolene rundt oss var fjernet og grillen var ryddet og forlatt. Vi hadde drukket ett glass rødvin fra et plastglass....
Da så vi mørkt på livet.
Neste dag hadde vi burger-lunch på stranden.  Den tok 10 minutter og det var ingen grunn til å bli der lenger...

MEN:
Så oppdaget vi Palma Real. Det ble vår middagsrestaurant de 5 neste kveldene!! Fantastisk mat, hyggelig personale, gode viner deilig musikk og en avslappende atmosfære. Vi fant også vår lunch-plass, så da hadde vi det fint. Baren i underetasjen ble flittig brukt om ettermiddagen til mojito og nett-tid og vi fant mer og mer roen.  Det er rart med det. Vi hadde også 2 dager i Varadeo med vandring gatelangs og sightseen med hest. Hestekusken var en luring, men så er vi sikkert litt lettlurte også. Vi skjønte at vi var blitt lurt før vi skulle betale så vi tok det med stor ro.

Alt i alt har vi vært kjempefornøyd med opplegget. Alt har klaffet. Det har vært en opplevelse å bo som vi bodde den første delen av turen. Det er vi veldig glade for at vi gjorde. Vi har stor respekt for menneskene vi har møtt og stedene vi har bodd. Vi har vært veldig forberedt på alle mulige slag bo-senarier, men det er gått veldig fint.  Jeg tror at de menneskene som vi har møtt på vår vei har gjort at vi har likt oss så godt.  Vi har også spist alle måltidene hos de aktuelle utleierne. Man kan ikke klage på noe som helst når man vet at vi blir tilbudt det beste de kan gi oss. Til og med vin.

Litt rart å tenke på hvor lett det var å blir sur når vi ikke var helt fornøyd med luxusen rundt oss på Varadeo. Det er til ettertanke og til å skamme seg av!!!!! Heldigvis tok det seg fort opp igjen!!

Tusen takk for flott opplegg og en fantastisk tur.

Vi anbefaler dere gjerne til andre

Hilsen

Åse og Helge Olsen


14. august 2019

Heisan Gry,

Takk for en fin reise på Cuba, og mange gode tips i forkant. 

Turen ble i grunn som vi ønsket den, og Cuba var et flott og spennende land, med mye interessant historie. Rent bortsett fra litt knotete internettløsninger så var nok vårt inntrykk at Cuba i dag ikke skiller seg så mye fra andre eksotiske destinasjoner. Vi fikk noen fantastiske mennesker som både guide i Havana og som sjåfør - de ble begge våre venner. 

Vår guide i Havana var Milena Sanches - hun var utrolig kunnskapsrik ( kunne alt om hele Cuba ), meget behagelig å være sammen med, snakket meget godt engelsk, viste oss det meste som var verd å se, morsom og avslappet. Kunne gjerne hatt henne i flere dager. Hvis jeg noen gang skal tilbake til Cuba så skal jeg bestille henne som min private guide - anbefales på det sterkeste - topp karakter! 

Vår sjåfør på rundreisen var Ivan Ballester - han var også kunnskapsrik og meget behagelig å være sammen med. Han var en god, effektiv og trygg sjåfør, med en fin, ny og ren bil, snakket meget godt engelsk, og viste oss masse som var verd å se på veien. Han var morsom og avslappet, og var med oss på middag både i Playa Larga ( hos vår vert ) og i Trinidad. I Trinidad kjente han de som eide restauranten, så vi fikk topp plassering på en hyggelig takterrrase, meget god service og "cubansk pris" på mat og drikke. Hvis jeg noen gang skal tilbake til Cuba så skal Ivan være min sjåfør - anbefales på det sterkeste - topp karakter! 

Sjåføren fra flyplassen til Havanna var også hyggelig og grei, en helt normal "taxi-tur", men sjåføren fra Varadero til flyplassen var litt spesiell - han kjørte til tider som om han hadde stjålet både bilen og bensinen, og vi fikk nesten følelsen av at vi mest var til bry - en pakke som skulle flyttes fra A til B.  

Bostedene du hadde valgt ut var alle veldig fine og hyggelige. Familien i Havana var veldig gjestfrie og hyggelige, og det ble nesten som å være en del av familien. Lokasjonen var også grei i forhold til det å komme seg rundt i den gamle bydelen - hvor vi var mest. 

Hotellet i Las Terrazas var veldig fint og hyggelig, og det var kjekt å bo sånn i regnskogen. Zip-line turen(e) på totalt 1,6 km var også morsomt - og min datter likte det.

Bostedet i Playa Larga var fint plassert langs stranden - men hvor det ikke var fristende å bade pga. skittent vann, god plass og grei standard. Men ingen i huset snakket engelsk, så det var greit da å ha en sjåfør som tolk. Det var også ekstremt mye mygg fra ca. 20:00, så etter det var det bare å gå inn og "skalke lukene". Det var ikke så mye se i Playa Larga, så jeg tror ikke det nødvendigvis bør anbefales som stoppested, kanskje heller bare kjøre forbi, med en kort stopp ( av historiske hensyn ) og heller stoppe i Cienfuegos ( som Ivan viste oss ) Når vi  dro fra Playa Largo om morgenen tok Ivan oss med til en liten eksotisk oase inne i "skogen", kun 5 min gåtur fra veien - der ble det et herlig morgenbad.

Bostedet i Trinidad var veldig bra - høy standard, og vertene var veldig hyggelige. Der var det også gratis internett. Plasseringen var god med tanke på å komme seg rundt til fots. Det holdt forsåvidt greit for oss å få en lang ettermiddag og kveld i Trinidad, og vi fikk sett ganske mye. Hadde vi valgt å bo der lenger ville vi nok dratt på en tur med det gamle toget, inn i dalen, eventuelt en hestetur. Men det får bli neste gang.

Hotellet på Varadero var fint, og det var relativt greit nett der. Nå blir slike "all-inclusive" hoteller fort litt sånn "oppgradert-charter-tur-aktig", og det er nok ikke helt "my cup of tea", men det var greit med tre rolige dager på slutten av turen. 

Det var litt dårlig med informasjon om hotellet og "virkemåte" ved innsjekk, og ingen informasjon på rommet ( info-kanalen på TV'en virket ikke), men vi lærte etterhvert av andre drevene "cruise - og all-inclusive vante" gjester. Blir litt som "alle andre" strandparadis med tilsvarende strender og turkist hav.

Alt i alt en veldig fin tur, og jeg har allerede anbefalt dere som reisebyrå til andre som går med Cuba tanker.

Ha en fortsatt fin sen-sommer.

Vennlig hilsen

Henning 

Se alle våre reiser til Cuba her


29. januar 2019

Fantastisk super reise til Cuba!

Hei Gry,

Vi hadde en fantastisk super reise.
Her er noen kommentarer fra os. Vær snill å ikke ta det negative personlig, du har gjort en kjempejobb!

Havanna: Hus og eiere veldig bra og hyggelige, fikk det akkurat som vi ønsket.
Omvisning: Kjempekult med 2 rosa biler guiden var også bra. Lærte masse.

Møte med Reiseselskapet på hotel.
Dette føltes ganske unødvendig. Han snakket sykt fort så selv den engelske av oss klarte ikke få med seg alt han sa. Han  visste ikke når vi hadde ankommet, trodde vi ankom søndag kveld. Sjekket papirer mens vi var der, veldig rotete. Det eneste vi fikk vite, som vi ikke viste, var at Hostal i Playa Larga var endret, De viste ikke til hvor, men det ble meldt til sjåføren, så det var helt greit. Nytt hostal var veldig bra :-).
Hostal: Veldig fornøyd med alle. El Capitain i La Boca var også veldig bra og kan fint anbefales til andre. God Standar for Cuba. Det er flotte snorkel muligheter rett utenfor, tips badesko, da det er korallkyst der. Sykkelutleie hadde de også, skaffet også flere sykler når det var nødvendig. God mat og grei tilgang på drikke. Vi hentet self og skrev opp på liste så det føltes nesten som å bo hjemme.

Greit å informere reisende om at de MÅ ha skulderdekkende t-shirt for å få lov til å komme inn på hotellet. Jr hadde siglet og måtte dekke seg til, i tillegg måtte vi ta heisen i bakgården. Fikk ikke lov å ta gjesteheisen.

Sjåfør – En FANTASTISK MANN!!!
Klarte ikke skjønne navnet hans, men han var virkelig helt super. Tok oss med til steder, vi ikke ante eksisterte og var på en måte også guide. Viste ikke hva bra, han kunne gjøre for oss. Bodde i Trinidad, så da fikk han litt mere fri, helt av vårt ønske, så han kunne være hjemme litt også. En kveld fikk vi også hilse på kone + datter, når han ventet på oss for å kjøre oss hjem sent på kvelden. Vi spurte pent, om han kunne hente oss sent, slik at vi kunne spise en litt sen middag i byen, og han insisterte på, at det ikke var noe problem. ALLTID blid og jeg vet virkelig ikke, hvordan jeg skal få gitt han nok ros.
Han fikk 120,- CUC i tips, håper det var nok…

Når vi sa farvel i Varadero, fikk vi denne tilbakemeldingen av han: You are my favorite family!
Dere kom alltid til den tiden dere sa, var aldri forsinket og viste respekt og godt samarbeid. Dere brukte meg egentlig alt for lite.

Varadero.
Ja problemet løste seg ganske kjapt, hotellet var behjelpelige og sendte oss til lunsj mens vi ventet. Ellers var dette vel et typisk all inclusive hotell, etter vår mening alt for mye støy med tanke på aktiviteter ved poolen, det var HØY musikk og Action absolutt hele dagen og ikke noe sted å «gjemme seg» med en solseng. Det er vel slik det er. Personalet bar preg av å være lei turister, det var noen smil å få, men stort sett var de ganske sure, når vi bestilte mat eller drikke eller hadde andre spørsmål.

Hjemreise.
Her er jeg ikke helt fornøyd. Vi bestilte og betalte for seter og ekstra benplass til 2 personer. Når vi kom til flyplassen for å sjekke inn sa de, at det ikke var betalt for plassene, så «ungene» ble spredt rundt der de fant plass til dem. Se vedlagte oversikt, ingen ekstra benplass til min mann, og jeg skal love deg, at han ikke var særlig blid etter så mange timer med setet foran seg presset inn i knærne… Regner med det vi betalte ekstra for ekstra benplass blir refundert? 

Med vennlig hilsen

Sissel 


18. desember 2018

Vi var godt fornøyd med Cuba reisen

Hei Gry.

En liten hilsen fra oss etter Cuba turen 5. til 16. desember. Alt fungerte veldig bra for oss på denne turen.
Fly med mellomlandinger og transport med taxi og buss var bra organisert.

Fikk oss også et par turer med gode gamle amerikanske biler. Fant kontoret i Havanna og kom oss på Tropicana Cabaret (veldig bra). Kjørte litt rundt med «hopp on / hopp off buss» og fikk gjort oss litt kjent med Havanna. Var på Floridita vor vi både spiste og drakk. (Ernest Hemingway)  Ellers litt rundt om kring til fots, gøy å bare være i Havanna. Innkvarteringen i Havanna funket bra, trivelig sted med imøtekommende trivelige folk.

Buss til Varadero funket bra med en kunnskapsrik gaid som pratet i vei. Blau Varadero er nok et bra alternativ, snakket med  turister som ikke var like fornøyde med andre hoteller. Bra service, god mat og stort sett bra show på kveldene.  Flott bassengområde og en fantastisk strand. Fikk oss også noen turer rundt i området, var i Varadero Marina og byen Varadero.

Kjempe vær bortsett fra et par dager med litt regn. Funket bra med vekslingskontoret ved flyplassen og bra med minibanker både i Havanna og på Varadero.  Smart å sørge for å ha nok 1 og 3cuc i lomma til tipps. Vi opplevde at det kanskje ikke er så vanskelig som tidligere å få tak i ting og tang. Bra med butikker i bestemte strøk av Havanna, også på Varadero.

Vi er godt fornøyd med denne reisen.

MVH

Steinar & Eva


17. desember 2018

Vår tur til Cuba ble en våre absolutt beste ferieturer!

Hei Gry!

Vår tur til Cuba ble en våre absolutt beste ferieturer! Dette er vår andre tur med Svanereiser, og det blir sannsynligvis ikke den siste. Vi synes vi fikk god forhåndsinformasjon om turen, og servicen har vært topp !

På forhånd hadde du gitt positiv omtale av reiselederen så det skapte jo noen forventinger. Men reiselederen Inger overgikk alle våre forventninger. Hun var rett og slett svært bra !

Inger har et vinnende vesen og et svært godt humør.  Hun var hele tiden i forkant av det som skjedde og leverte service på høyt nivå.  Ofte skjønte hun hva vi hadde behov for før vi forstod det selv, og hun hadde en genuin trang til å vise oss det ekte Cuba. Underveis gjorde hun enkelte små endringer i programmet som helt klart gjorde turen enda bedre for oss.  Hun var opptatt av at alle skulle ha det bra, og hennes bakgrunn som sykepleier kom  også godt med.  Vi ble nærmest litt bortskjemt.
Det var rett og slett veldig kjekt å være på tur med Inger ! Vi gir henne de aller beste anbefalinger.

Dere ønsker å få tilbakemelding på selve turopplegget og reisen, så vi tar med et par punkt som vi tror hadde toppet turen ytterligere:

- Besøket i hotellrommet til Hemingway kan utelates til fordel for egentid i Havanna.

- Lunch i fiskerlandsbyen Cojimar anbefales erstattet med mer tid i Havanna. Og gjerne med lunch utendørsJ  (vi vestlendinger er opptatt av å kunne sitte ute, så gjerne flere utendørsrestauranter )

- Den første fotturen til saltvannsgrotten kan gjerne erstattes med litt mer tid til å se Cienfuegos.

Da vi dro fra Havanna etter tre dager, kjente vi på at vi skulle hatt mer egentid til å bli kjent med byen– derfor var vi veldig glad for at vi hadde utvidet turen med to dager.  Disse tilbrakte vi i den gamle bydelen i Havanna, og syntes det var utrolig fint å kunne rusle rundt og bli kjent på egenhånd.

- Flyturen med KLM var veldig bra.  Tror at de som reiste med Air France ikke var så fornøyde.  Dette bekrefter min tidligere oppfatning av disse to flyselskapene.

- Den cubanske guiden, Rafael, var et levende leksikon.  Til tross for litt vel mye datoer, så var han en veldig engasjert , blid og  positiv guide.  Han fortalte oss mye historie (litt forsvant i dårlige høyttalere på bussen) og han gjorde virkelig sitt ytterste for å vise oss Cuba.

Han må dere fortsette å bruke !

Med hilsen fra MEGET fornøyde Cubareisende

Astrid og Stein 


5. desember 2018

Jeg har fått skikkelig valuta for pengene

Hei,

Vi har hatt en eventyrlig rundreise i Cuba. Jeg føler jeg har fått skikkelig valuta for pengene. Er strålende fornøyd med hele pakka. Fått oppleve natur,  kultur og en perfekt trope klima.
Takk til Svane Reiser og Inger som tok godt vare på oss gjennom hele turen.

Reiser gjerne med Svane Reiser igjen.

Med vennlig hilsen

Tommy 


1. desember 2018

Eventyrlig reise til Cuba

Hei Gry,

Turen gikk helt som planlagt uten problemer og vi har hatt en eventyrlig reise til et helt spesielt land. Samtlige casas particulares var opp til standard men veldig forskjellige som gjorde det spennende. Siden jeg snakker spansk kom jeg i veldig god kontakt med vertskapet.

Som du godt vet er det et land med økende forskjeller både på godt og vondt og vi hadde mange diskusjoner underveis om betydningen av turisme som jo utgjøre 30 p c av BNP. “Alle” vil jobbe innen turisme og at leger kjører drosjebil er et tankekors. Dette er noe som landet må selv finne ut av men vi stusset over nivået på “tips” til sjåfør. For oss er det lommerusk men når vi vet hva øvrige befolkning tjener og at disse får ekstrainntekten skattefritt er det betenkelig og ubekvemt. Vi traff andre norske på guidet busstur som delte dette synet. På den andre siden ble de smågavene, såpe, tannpasta, tegnesaker til barn tatt godt imot av vertskapet og fordelt til flere. På gate fikk noen av de fattigste mødrene  små såpestykker da de ba om det. Det var åpenbart at nordmenn var kjent for å ha med seg såpe og dette ble satt veldig pris på. På restaurantene syntes vi det var best med 10 p c på regningen da vi føler at det blir beskattet på rett vis.

Hvis jeg skal legge til noe så må det være at en liten lommelykt er kjekt å ha når strømmen svikter eller man befinner seg i Trinidads mørklagte gater. Takk for et fint opplegg og oppfølging som vi er veldig fornøyd med.

Vennlig hilsen

Janet 


19. oktober 2018

Fantastisk reise til Vietnam!

Hei Gry

Vi har hatt en helt vanvittig og fantastisk reise! Hotellene har vært veldig bra og det meste har stemt veldig bra.

Spesielt Nicolay kunne nok tenkt seg litt færre stopp i Hanoi – han syns den byen var lite spennende etter et par dager der og kunne godt spart seg for stopp innom mellom Mai Chau og Halong Bay, he, he. Et alternativ til andre der kan være en rundtur fra Mai Chau og direkte til Halong Bay istedenfor tilbake til Hanoi. Men det jeg nevner her er bare bagateller og kanskje mest for at vi satt og snakket hvor vi kunne spart inn tid for å kunne vært 1 dag til på Phu Quoc. Deilig paradis og herlig avslapping.

Guiden i Hanoi og Mai Chau -Vinh- var helt super! Veldig god i engelsk, mye kunnskap og mye latter og moro. Guiden i Hue var også helt grei, men ikke så bra i engelsk og litt overfladisk, men vi fikk sett det vi ville og det var helt greit! Guiden i Saigon/Mekong var til tider vanskelig å forstå hva sa på engelsk. Hyggelig fyr og gjorde nok sitt beste altså. Andre dagen i Mekong ble litt det samme som dagen før. Litt vanskelig å si hva vi ellers kunne gjort, så føler vel at jeg bør “klage” når jeg ikke kan komme med noen alternativer….

Følte også at vi kom litt seint til floating marked. Godt mulig at det ikke er så bra på en onsdag og heller bedre inn mot helgen, men det var veldig få båter og lite liv når vi var der ca.kl.08.30. Normalt er det vel på sitt travleste ved 6-7 tiden på morgenen.

Homestay i Mai Chau var også veldig ok. Skulle nok gjerne sett litt mer hos selve familien, men det blir også vanskelig å hoppe midt inni livet deres og det blir også litt kunstig, så det var helt topp som det var. Vi er begge enige om at vi er ikke 20 år lenger og sover ikke godt overalt lenger, men en natt på en hard madrass går greit, hi, hi

Ang. penger gikk det veldig greit å ta ut på ATM og vi brukte litt dollar til tips, men det hadde også vært helt unødvendig å ta med egentlig. Fikk ikke brukt for moskitonettet – i Mai Chau hadde de hengt opp når vi kom og skulle legge oss og på hotellene var det ikke nødvendig.

Vi reiste jo ekstremt lett – begge hadde sekk/bag som veide 7 kg ved avreise Gardermoen og hjem veide den bare 4-5 kg. Deilig å ikke drasse på koffert eller noe tungt og det holde lenge med det vi hadde med – mao. riktig pakket av begge to.

Veldig greit å fly Vietnam Airlines – hørte flere andre som hadde litt styr med Vietjet air med forandring av tider hele tiden og mye forsinkelse. Kan hende det var tilfeldig, men blir litt dumt når man ikke har nett hele tiden og man knapt vet hvilken oppdatering som gjelder når det kommer mange meldinger.

Sum sumarum  -helt fantastisk og veldig bra opplegg fra din kollega i Vietnam.

Vær så snill å gi ros videre. Vi fyllte ut et skjema mht. ris og ros der nede også, men veldig fint at det kommer fra deg til dem også.

Takk for all hjelp og håper vi plutselig er tilbake og skal ha en reise eller ti

Snakkes og ha en fortryllende god helg

Anne Grethe


23. august 2018

Kjempeflott og fascinerende reise til Cuba

Hei Gry!

Vi har hatt en kjempeflott reise! Cuba er et fascinerende land. Jeg har aldri opplevd så hjelpsomme og imøtekommende folk. Mye å se både langs landeveien, i byene og på landsbygda! Det hadde vært en fordel med litt bedre spansk kunnskaper. Da hadde vi nok kommet tettere inn på folk.
Tusen takk for at du laget et så flott opplegg for oss!

Alle stedene vi bodde var en opplevelse, og vi har truffet masse trivelige folk. Leiebilen fungerte fint og kjøringen gikk fint (klarte å unngå de fleste hullene i veien:). Appen maps.me var helt genial.

Transfer til og fra flyplassen gikk glimrende. Taxiene stod klar da vi kom. Super service! Informasjonsmøtet vi hadde med Munditours var veldig nyttig. De var også svært hjelpsomme når jeg trengte råd under turen.

Azur no 61 i Havanna var bra. God frokost oppe på koselig takterrasse, og veldig hyggelige folk. Maria La Gorda var flott! Nesten som å bo på en øde øy. Hotellet var helt ok. Vi hadde en fantastisk tur med guide i nasjonalparken på vest spissen av Cuba. Veldig kunnskapsrik og hyggelig guide som vi hadde for oss selv nesten hele dagen. Flott fugle – og dyreliv, og planter. La Terrazas var også flott! Fascinerende å bo midt i regnskogen.

Cienfuegos var også bra. Los Delfinos hadde veldig flott beliggenhet, og folkene der var svært hyggelige. Veldig god mat! Vi hadde en flott tur med guide til nasjonalparken i Zapata.

Guanabo (Baby`s Beach) var også bra. Veldig koselige folk og super mat! Her ble vi nesten en del av familien. Det var helt perfekt å runde av turen her med et par rolige dager på stranden og noen turer i Guanabo.

Vi hadde en stopp i Pinar del Rio på vei til Maria La Gorda. Her var det en og annen “jineteros” som tok kontakt med oss, men ikke noe ubehagelig, bare folk som stort sett ville hjelpe. Det lyste nok turist av oss lang vei.

Trinidad stod til forventningene og var veldig flott. Her var det også mye turister. Vi likte oss godt i Santa Clara, hvor vi hadde en stopp på vei til Guanabo. Mindre turister, stilige kafeer, og avslappet atmosfære.

Vi fikk sett og opplevd mye i disse 2 ukene. Selv om kjøreavstandene ikke var svært lange så tok det likevel sin tid å komme frem med den ujevne veikvaliteten. Et par dager ekstra i Cuba hadde derfor vært perfekt:).

Tusen takk for at du laget et så flott opplegg for oss! Vi håper å få reise tilbake ved en senere anledning.

Beste hilsen,

Stein Kjetil 


 

5. april 2018

Hei Ditte!

Ja vi har hatt en fantastisk reise! – og det er svaret på ditt første spørsmål.

Inntrykk av Cuba: spennende. Interessant. Annerledes naturligvis. Hyggelige mennesker. Store kontraster, både i byene (spesielt Havanna) og mellom byene.  Både fattigdom og forhold som var langt bedre enn det.

Mange gode restauranter, mye musikk!

Servicen: vi er meget tilfreds med servicen. Vi fikk utmerket service før vi reiste.

Opplegget på reisen var  prikkfritt! Alt fungerte. Vi vil sterkt anbefale en slik «semi-pakkereise» - en perfekt blanding av tilretteleggeing fra deres side og vår «uavhengighet» på den andre.

Bostandarden var god, transporten gikk punktlig.

Altså: topp score fra oss! Intet negativt. Så, ja, dere er absolutt kvalifisert til å arrangere en(evt) ny reise!

Vennlig hilsen

Bjørn T

På vegne av oss tre

Se alle våre reiser til Cuba her


19. mars 2018

Vi har hatt en helt fantastisk Cubatur, og dette er blitt et minne for livet! Jeg tok mange bilder disse dagene, og det er ikke få ganger jeg har sett gjennom disse etter at jeg kom hjem.

Jeg vil ta det hele fra begynnelsen og si litt om Svane Reiser sin service. De to damene jeg reiste sammen med hadde bestilt sin reise, og jeg ble en etteranmeldt. Det var ikke noe problem for Gry, hun ordnet raskt opp og fikset billett og overnatting også til meg – i 3-mannsrom. Og hver gang noen av oss tok kontakt på e-post, kom det raskt svar - det liker jeg! 

Vi fikk god informasjon om turen, hva som var lurt å ha med, litt om kulturen og ellers litt om hva vi kunne vente oss på Cuba - veldig nyttig.

Betalinga skulle skje i to omganger, og linken for betaling som lå ved var grei å bruke. (Andre runde holdt jeg nesten på å «glemme», men fikk ei påminning fra de andre to. Ble litt svett fordi jeg ikke husket hvordan jeg hadde betalt første gangen, men da jeg gikk inn på vår epost-utveksling var det hele gjort på 5 minutter. Puhh!)

Flyreisen og ankomst gikk veldig greit. Vi ble møtt på flyplassen av en hyggelig mann med en plakat med navnet mitt på. Han viste oss først hvor vi kunne ta ut penger, og videre hvor bussen ventet på oss. En ny hyggelig mann kjørte oss til hotellet. Store rom med store senger. Flott frokostbuffet!

Vi hadde bare mottatt vouchere for transport fra flyplassen til Havanna og for første natt på hotell. Dette førte til at vi bestilte taxi fra hotellet til flyplass ved avreise siste dag. Da vi skulle dra dukket det opp to taxier, en som vi bestilte og en som allerede var bestilt...vel, vel ... vi fikset det. Bedre med to enn ingen!

Neste morgen skulle vi møte guiden. Vi møtte opp i resepsjonen der vi ventet ei lita stund. Vi kjente ikke guiden og han kjente ikke oss. Det viste seg at vi hadde feil navn i våre papirer, og han ventet på 3 menn. Vi beklaget at han måtte ha med tre «kvinnfolk» i stedet for menn … han responderte raskt med å si at dette var en bedre løsning. Kontakten var sikret!

Hvilken luksus å ha egen buss, egen guide og egen sjåfør. (Hadde vi kjøpt denne pakken i Norge hadde vi blitt ruinert!) Og så ble det bare oss tre!

På en reise til Cuba ser du amerikanerbiler i Trinidad

Guiden vår var Alien Hernandez Ruiz som gjorde en flott jobb for oss, en rolig og behagelig mann. Sjåføren vår var Roul, lun og hyggelig. Vi følte hele tiden at vi var i trygge hender. Guiden fortalte mye om Cuba, kultur, politikk og ellers samfunnsliv. Vi fikk spørre og han svarte. Ellers ordnet "guttene" opp med transport, tilrigging av sykler, omvisning etter programmet, bespisning der det var planlagt og overnatting. Vi hadde kjøleskap i bussen, og guiden ordnet med vann for oss slik at vi til enhver tid hadde kald drikke. Luksus.

Syklene var i god stand, og guiden og sjåføren rigget disse ut og inn hver dag sykling sto på programmet. Mer luksus.

Lengden på sykkelturene ble vel 30km hver dag, akkurat passelig for oss! Den første dagen droppet vi syklingen etter råd fra guiden (for å unngå stress), og den andre dagen ble turen kuttet noe ned pga dårlige veier. Gode råd som vi fulgte. 

Det var fantastisk å sykle gjennom landsbygda. Vi så bonden på åkeren (uten maskiner), mannen som pumpet vann fra pumpe utenfor huset, hestekjerrer som passerte, blide folk som ropte hola og vi hilste tilbake. 

Interessant å besøke både tobakksfabrikken, kalksteinsgrotta, orkidèhagen, grotta der Che Guevara holdt til, Las Terrazas og gamlebyen i Havanna. 

Siri og hennes venner på stranden i Cayo Jutias

Turen til Cayo Jutias likte vi godt. Litt mindre sykling enn det sto i programmet, og dermed fikk vi litt lengre tid på den vakre stranda. Lite folk og rolige forhold. En opplevelse å bade i det Karibiske hav!

En dag stoppet vi i Pinar del Rio for å ta ut penger. Dette var ikke enkelt. I den første banken slapp vi ikke inn fordi vi gikk i shorts, heller ikke fikk vi ut penger fra minibanken fordi kortene våre inneholdt chips. Guiden tok oss med til en annen bank der vi, etter litt diskusjon, ble sluppet inn av en dørvakt, og etter mange prosedyrer fikk vi ut penger. (En interessant opplevelse – en del av tidsreisen.) 

På en reise til Cuba opplever dere de flotteste solnedganger

Fint at vi fikk tips om å ta med gaver. Bla hadde vi fått tak i tavlekritt fra en barneskole her hjemme - dette fikk vi gitt til en skole langs sykkelveien. Hyggelig å treffe barna og de voksne. 

Vi følte oss trygge hele veien, møtte bare hjelpsomme folk. Passet selvfølgelig godt på verdisakene våre, men opplevde ikke noe negativt i så måte.

Kanskje lurt å lære seg spansk før neste tur ... ikke mange som snakket engelsk.

Passelig lengde på turen. Mange inntrykk hele tiden, og det skal fordøyes.

Stor takk til Svanereiser!

Siri + 2 til.


14. mars 2019

Hei Gry,

Takker for fint opplegg og kjempetur til Cuba. VIP-mottak på flyplassen var en suksess. 

Havanna:
Overnatting i Havanna var ikke i samsvar med det jeg hadde søkt opp, men leiligheten vi hadde var helt grei. Utflukter i Havanna veldig bra.

Vinales:
Veldig bra med oppgradering på leilighet, sykkeltur og utflukt fantastisk.

Grisebukten:
Leilighet lå fint til med stranden. Rom var ikke klart når vi kom, manglet  sengetøy, ikke toalettpapir, etc. Ble ordet opp i dette.

Trinidad:
Alt topp med overnatting, en helt annet mottakelse enn i Grisebukten. Reint og fint, veldig hyggelig betjening. Flott utflukt i fjellet med russisk militærbil (fikk regn på oss i fjellet, men bare friskt ).

Innom Santa Clara på vei til Varadero, og på museum her, veldig bra.

Varadero Hotell:
Høy stander, noe slitt hotell, veldig god mat og service. Koste oss.

Sjåføren:
Snakket ikke noe engelsk, litt problemer i starten. Gikk på lapper og fingerspråk, meget hyggelig og god  service. Sikker og behagelig sjåfør.

Oppsumering:
Meget flått opplegg og kjempetur, mange inntrykk og bilder tatt. Koste  oss
Vil anbefale Svane Reiser til venner og kjente. 


12. mars 2018

Kjære Gry og Cuba Reiser/Svane Reiser

 Først av alt - tusen takk for at du/dere la alt til rette for en strålende og uforglemmelig tur for oss. Vi er veldig glade for at vi valgte å gjøre bestillingen om dere. Vi hadde neppe fått de samme opplevelsene hvis vi hadde reist helt på egenhånd. 

Opplegget var helt supert for oss. Vi følte oss trygge og ivaretatt, samtidig som vi følte frihet til å gjøre egne valg underveis. 

Eldstemann i reisefølget var på forhånd veldig skeptisk til innkvarteringen, men det tok ikke lang tid før han også ble avslappet og vel fornøyd med opplegget. Når det gjelder innkvarteringen, kunne vi ikke vært mer heldige. Alle var svært imøtekommende og koselige. Vi ble servert deilig frokost, og vi spiste også to middager hos vertsfamilien i Cienfuegos.

Forøvrig var vi godt fornøyd med maten vi spiste ute. Før vi reiste hjemmefra, ble vi fra flere hold advart mot maten, men vi ble kun servert god mat, og ingen av oss fikk magetrøbbel. Vi var også veldig godt fornøyd med maten og forholdene ellers på Blau Varadero (nok et godt valg av deg). 

Cuba er et land som må oppleves. Det er vanskelig å beskrive atmosfære, lukt og miljø. Vi sa det flere ganger til hverandre når vi sendte meldinger hjem. Vi skrev stelvfølgelig om de flotte bilene i Havana, om hønene, oksene, grisene og hestedrosjene, men det er noe annet å se og bo i det. Vi var derfor glade for å være flere sammen om opplevelsene. 

Cubanerne opplevde vi som vennlige og hjelpsomme. De virket fornøyde og glade og tydelig stolte. Ungene hoppet og spratt smilende i rene, pene klær. Dårlige boforhold sett med norske øyne og manglende bekvemmeligheter synes ikke bidra til sure miner og dårlig livskvalitet. Kanskje har vi som bor i rike land, mistet noe på veien?

Uansett var dette en tur som setter seg fast i minnet, og som det tar tid å fordøye. Vi er alle glade for å ha fått oppleve Cuba, og vi vil helt klart anbefale Cuba og Cubareiser til andre. 

P.S. Vi må også få berømme Mr. Humberto (vår vert  i Trinidad) for hans innsats med å ettersende Odds vinterjakke til Varadero. Vi takker også kontoret i Havana som ønsket å hjelpe oss.

Som du/dere forstår har vi hatt en flott tur til tross for at vi ble akterutseilt i Helsinki og dermed mistet en dag i  Havana. Også dette løste dere på en flott måte.

Stor takk fra Gunn og Odd. Resten av reisefølget hilser også og takker.

Med vennlig hilsen

Gunn og Odd

Se alle våre reiser til Cuba her


27. februar 2018

Hei Gry !

Generelt.
Turen var fantastisk, på både godt og vondt. Og vi hadde perfekt og fint vær hele tiden. All nøden er svært ille å se, men vi får trøste oss med at pengene vi legger igjen kommer Cubanere til gode. Gunvor ble raus med tips etter hvert, ikke minst fordi Are bommet på kursen og tok ut cash basert på kursen for CUP og ikke CUC. (Resultatet var at vi tok ut rundt 20.000 NOK som vi dro rundt med i kontanter. Heldigvis så fikk vi vekslet det i EUR på flyplassen på vei hjem, og solgt noe til en venn vi møtte.)

Vi lånte den av Ares foreldre og leste boken "Dette er Cuba, alt annet er løgn" (revidert i 2006), og den gir en morsomt og fin gjennomgang av Cuba og cubanere. Mer etter tema enn kronologisk. Vi så på forhånd de 8 stk. times- episodene om Cubas historie på Netflix; "Cuba Libre", som derimot var kronologiske fra Columbus til Raul. Samtidig var vi veldig heldige og kom i kontakt med to cubanere som har bodd i Norge og som snakker norsk. Det gav oss en mer autentisk kontakt direkte inn, og det var lett å spørre om nyanser i opplevelsene våre, når vi kunne gjøre det på Norsk. (Vi snakker ikke spansk.) Vi har derfor følelsen av å ha kommet Cuba litt inn på livet.

Det triste med det er at vi ser et samfunn hvor alle prøver å lure hverandre og hvor den doble økonomien er i fred med å ødelegge folks tillit til hverandre. De snyter hverandre også, ikke bare turister. Dette i følge Jaysi (Om henne, se lenger ned). I alle fall i Havanna. Det vil ta generasjoner etter kommunismen å gjenopprette en tillit, gitt at vi ser på demokrati som det endelige målet.

Tilfeldigvis viste det seg at en av Gunvors venninners datter, Sunniva (30), kom til Cuba dagen etter oss og skulle reise hjem to dager etter oss. Vi var noen dager sammen med henne i Havanna, og hun kom til oss på Varadero på julaften (Kjøpte day-pass til 90 CUC). Hun skulle reist med en venninne, men dro alene da venninnen meldte avbud. Hun snakket spansk, og vi gav hverandre gjensidige tips.

Programmet for reisen.
Du hadde lagt opp et veldig fint program, og det fungerte perfekt. Fordelingen mellom dagene i Havanna, Cienfuegos og Varadero var veldig riktig for oss nå. Vi føler at vi fikk opplevd mye i Havanna, men at det begynte å bli nok på slutten. Skulle det vare lenger måtte man angripe byen på en annen og grundigere måte, mye mer detaljert. Gamlebyen er en turistfelle, og den var relativt raskt fordøyd.

Møtet hos Mundi på toppen av Plaza var veldig behagelig, og vi følte at vi hadde et sted å gå om det trengtes. Det trengte vi ikke.

I tillegg til ditt program bestilte vi av Mundi en dagstur til Fincaen til Hemingway, fiskelandsbyen hans, og Hotel Ambos Mundos og hans rom der, og ble avsluttet med at de hadde booket sen lunsj. Vi bestilte dette fordi vi ikke hadde planlagt så mye av hva vi ville se på forhånd. Guiden var veldig hyggelig, kanskje ikke så veldig og detaljert kunnskapsrik. Lunsjstedet var tydeligvis en overraskelse de planla, og den var på Hotel Santa Isabel. Sikkert dyre greier, for det var en dyr tur. Guiden forlot oss der og Lidelay i Mundi møtte oss kort før maten, og var tydelig spent på hva vi syntes. Han hadde jobbet på dette hotellet før sa han.  Dette var nok veldig vel ment, og vi spiste i et vakkert blått rom, men satt helt alene i restauranten, og maten var sånn passe. Men dette var jo et opplegg vi selv hadde kjøpt hos Mundi, etter forslag fra dem. Det er vel også det eneste vi ikke var 100% fornøyd med.

Vi tok en to- timers standard rundtur i åpen bil, men fikset også en spesielle rundtur i områdene Vedado og Miramar, fordi vi ville se litt rundt, og spesifikt på husene fra de to store epokene, begynnelsen av 1900-tallet, og 1950 tallet.

Overnatting.
Las Maletas var et fint sted å bo. Vi fikk et lite rom helt øverst, med en liten glugge ut mot en gårdsplass til en nabogård. Helt greit. Hyggelige folk, sentralt og grei mat. En dag vi kom hjem om kvelden hørte vi heftig musikk i området, og gledet oss til å komme hjem og slappe av. Det viste seg at musikken kom fra vårt casa, og de feiret 3 års dag for Las Maletas med hele familien. Skikkelig fest. Som hadde startet midt på dagen, med hel gris osv. Vi orket ikke hive oss med, men det ble stille kokken 11, så vi klager ikke :)

Villa Lagarto var et perfekt sted. Det blåste litt om kvelden vi kom, men neste morgen lå vannet som et speil. Fintg sted å starte å se byen fra. Vi gikk derfra og inn til byen først.

Rommene og badene var veldig fine, og kjempebra service. Gode senger. Det eneste som kan bemerkes er at air-condition på rommene var svært gamle, og bråket skikkelig. De var ikke mulig å bruke på natten uten å vekke alle rommene

Villa Lagarto i Cienfuegos er en av våre favoritt casa particular

Royalton Hicacos var et veldig bra resort. Alt perfekt, og MEGET god service og oppfølging. Fascinerende å se hotellsjefen som til og med gikk rundt og ryddet i spisesalen. Han var skikkelig PÅ, og fulgte alt mer argus-øyne.. De la stort arbeide i å holde høy standard. Vi ble møtt av en personlig butler som viste oss rundt og som var den vi alltid kunne ta kontakt med. Hotellet er en adskilt internasjonal oase, og hadde selvfølgelig lite med Cuba å gjøre. Det var en aha-opplevelse å komme ut derifra når vi skulle hjem igjen. Men det var jo dette vi ønsket denne gangen. Vi var kun utenfor hotellet en gang, da vi gikk en morgentur på 1,5t før frokost, ut til spissen av Varadero. Vi la merke til at flere av hotellene var stengt og under oppussing. Bla. Paradisus Varadero, i alle fall deler av det. På meg virker det som det er kommet en del hoteller nå, som har løftet standarden slik at de som har vært der lengst nå må ruste opp.

Hotellet hadde et stort sentralt bassengområde med mye musikk/scene og støy, men samtidig to små oaser i endene som var helt stille. Vi var på stranda hver dag, og fikk først sett på det fine treningssenteret, squashhall, spa og tennisbanen siste dagen. Hadde vi vært der lengre ville vi nok hatt tid til dette også

Royalton Hicacos har et stort sentralt bassengområdeRoyalton Hicacos i Cuba er et stort resort med stort basseng og flere barer

Transport
Drosjetransporten mellom byene var perfekt arrangert, og kom presis når den skulle. Veldig behagelig med litt nyere taxier med aircondition.

Restauranter
Vi ble på forhånd advart mot maten på Cuba av flere vi kjenner som har vært der. Vi var derfor nøye med å velge restauranter, og ble ikke skuffet. Av en eller annen grunn spiste vi ikke på de som dere hadde skrevet på listen, men det var mer pga. tilfeldigheter.

I Havanna var Paladar La Guarida (Fra filmen Jordbær og sjokolade) en opplevelse, ikke minst for oss som arkitekter.

I Cienfuegos spiste vi på Villa Lagarto som hadde veldig god mat. Der møtte vi også et ungt Norsk par, og spiste dessert med dem. Vi prøvde neste dag restaurant Las Mamparas (på Hjørnet Paseo El Prado/Avenida40), som var veldig bra. Vi hadde tenkt å spise på Dinos Pizza og var innom der. Det så greit ut, men fikk beskjed av den norsktalende Cubaneren vi møtte at den var dårlig og var drevet av staten, og han overtalte oss til å spise på en restaurant en av hans venner drev. Den het noe med Flasken, og hadde et flaske-skilt utenfor. Den var helt OK. Den lå litt lenger opp i D’Clouet gaten enn Dinos Pizza.

På Varadero spiste vi kun på hotellet, som hadde mye god mat. De pyntet frokost/spisesalen fantastisk til jul (alltid buffet med stort utvalg), og det var en fin stemning. De hadde også tre alacart restauranter som hadde grei mat, men smalt utvalg. Italiensk, Tex-mex og Creolsk. De var i litt «kjønnsløse» lokaler, som nok brukes til flere ting på dagtid. Men helt greit

Opplevelser
Vi startet selvfølgelig med biltur. En to-timers guidet greie, hvor vi var på en definert rundtur. Helt ok for å få litt oversikt. Vi var litt «høye» på opplevelsen og hadde det veldig gøy.

Havanna på Cuba er som å reise tilbake i tiden

Vi så etterpå fra gaten at det var en takterrasse på toppen av det nye Hotell Manzana – Kempinski Havanna. I prinsippet bare for hotellet gjester, men vi gikk dit to ganger og kom inn begge gangene. Både for en drink og for en pizza. En luksus-oase med basseng og utsikt, men det var den sentrale beliggenheten og utsikten til solnedgangen, Capitol og operaen som var interessant. Vi har hatt venner som var der etter oss, som ikke kom inn/opp der. (Vi så at heis-vakten etter et spørrende blikk, fikk et nikk fra resepsjonen som en godkjenning på at vi slapp inn. Vil mann inn dit må man kle seg som en velstående…)

På en reise til Cuba kan du nyte utsikten fra takterrassen til Hotell Manzana

På en reise til Cuba kan du drikke en Mojito på en takterrasse i Havanna

Der oppe på takterrassen, helt tilfeldig, så stopper en ung cubansk pike oss der oppe, og spør på norsk, om vi er norske. Det viser seg at hun heter X og er gift med den norske musiker Y, som også kommer bort til oss. Hun studerer musikk i Kristiansand i Norge, og har jobbet i den Cubanske Opera i 5 år før det (Gran Teatro de La Habana), på tross av sin unge alder på 26 år. Når de hører vi er arkitekter forteller de om at de har kjøpt et hus på Concordia, 15 min gange fra Capitolio, (Litt bortenfor restauranten La Guarida), som de pusser opp, og de lurer på om vi dagen etter vil komme å se det. Vi lovet ikke noe, men endte opp med å besøke byggeplassen deres. Hennes foreldre møtte oss også der, og kunne kun spansk. De var 65 og 79 år gamle. Han var historiker og pensjonert rektor, hun var matematiker og lærer. Y forteller oss at de bor en time utenfor byen men skal flytte in i i huset og drive Casa Particulare med tre rom som har bad, når det er ferdig. Han fortalte også levende om at han kjøpte stekovn til dem før jul i fjor. Det hadde de aldri hatt, og de fikk laget verdens beste kalkun til jul.

Vi endte med å gå innom restauranten La Guarida på vei tilbake mot gamlebyen, for å bestille bord til neste dag. Her var de fire med oss opp, og X forteller om hvor vanskelig det er å være Cubaner, som alene ikke kan komme inn på slike steder. Begge foreldrene var med oss opp. Etter dette endte vi alle 6 på en restaurant i gamlebyen som de anbefalte; El Chancullero.

Dagen etter endte vi på Jazzklubb sammen med X og Y. På Jazz Club La Zorra Y El Cuervo. En fin aften med god musikk.

En av de første kveldene dro vi på. Fabrica de Arte Cubano. http://www.fac.cu/  Det var noe Sunniva hadde fått anbefalt, og var helt fantastisk for oss som liker kunst, film og musikk. Et stort multikulturelt senter, med felere spisealternativer. Vi endte på den beste restauranten, og fikk plass uten å bestille på forhånd. Meget god mat. Så vi kortfilm, konsert og utstilling både før og etterpå. En stor kulturfabrikk. Meget bra kveld, selv om vi ble skikkelig lurt av drosje-sjørene tilbake.

Vi besøkte bla. Castillo de le Real Fuerza (Fordi Are var interessert). Vi var innom den store Christus statuen og hotell National på rundturene med drosjene, men ikke så mye mer av severdigheter. Vi var utenfor Buenavista Sosial Club, men avsto fra å kjøpe show/middag da vi mistenkte dette til å være dyrt og kanskje veldig turistifisert, og vi fikk for så vidt fikk opplyst senere at dette levde mye på fordums prakt, men vi vet jo ikke faktisk hva vi vi glipp av. Vi gikk på en katolsk messe første søndagen.

Vi opplevet jo ikke selve jula annet enn på Varadero.  Og hotellet var vedig pyntet, og det var show på scenen. Vanskelig å vite hvor mye fest/feiring som er vanlig på Cuba ellers. Vi så jo også at det var litt pyntet i butikker og restauranter i Havanna, men ingenting i Cienfuegos.

Internett
Det tok litt tid før vi fant ut av dette, og hvor vi kunne kjøpe kort for dette. Det tok det litt tid å forstå at staten «eide» alle WIFI-sonene, og at samme kort kunne brukes alle steder. Vi gikk en lang runde i Havanna og ble misledet flere steder, men fikk tilslutt kjøpt kort i resepsjonen på hotell Sevilla. Der det også var en WIFI-sone. (Vi fikk aldri kommet oss opp på restauranten i øverste etasje der). Kortet varer en time og kostet 4,0 CUC. På hotellet i Varadero kostet det kun 1 CUC, og det var WIFI-sone i bar og resepsjonsområdene der. Til dels i restauranten også. I Cienfuegos var det WIFI-sone i parken utenfor rådhuset, der en kunne se antennene på taket.

Dette var jo en rask gjennomgang av det jeg kom på fra turen.

Er det spesifikke ting du ønsker svar på, så bare spør.

Med vennlig hilsen

Are

Se alle våre reiser til Cuba her


21. februar 2018

Hei, Gry

Ja, nå er vi hjemme igjen, til minusgrader og slaps. Litt av en overgang

Vi er svært fornøyd med turen vi har hatt og opplegget fra Svane-reiser. Både reiser/ transport og oppholdene fungerte veldig bra.

Selv om vi hadde en liten hick-up i Vinales ifm transporten, som vi forøvrig mener skyldes 50% oss og 50% feil info fra Mundi tours guide, gikk overføringene veldig bra.

Rating av byer/ Casa Particulares:

Havanna/ Casa Youlie:

Score: 8,5 (av 10)

Veldig hyggelig vertskap. Hjelpsomme. Rent og pent. Sentralt. God brief fra Mundi Tours på Hotel Plaza første dag. Fantastisk god guide, kunnskapsrik og god tilrettelegger.  Fantastisk guidet tur i amerikansk bil.  Trekker litt for bosted i 6. etg i blokk m heiser til tider var ute av drift.

Ville vi ha bodd der igjen: JA!

Havanna var bare fantastisk og vi storkoste oss i en by med fantastiske mennesker og SJEL..!!!

Vinales/ Casa Dra. Maria Luisa

Score: 9,0 (av 10)

Veldig hyggelig vertskap. Hjelpsomme. Rent og pent. Eget lite hus, svært sentralt. Solnedgangen over Vinales er fantastisk i egen recliner, ute på egen veranda.... Fantastisk god guide og fantastisk guidet tur til grotte og tobakksplantasje. Trekker litt for feil info fra verten rundt hvor vi skulle plukkes opp ved avreise.

Ville vi ha bodd der igjen: JA!

Vinales var bare fantastisk og vi storkoste oss. Fantastisk natur og en koselig liten by med veldig hyggelig atmosfære

Cienfuegos/ Casita de Oshun

Alejandra Lopez

Score: 10,0 (av 10)

Alejandra er en utrolig hyggelig dame som for oss skapte en fantastisk stemning. Koblet sammen med fantastisk beliggenhet på La Punta, var dette faktisk for oss turens høydepunkt. Svært hjelpsomt vertskap. Hjalp oss å få tak i bil & sjåfør for tur til El Nicho. Rent og pent. Fantastisk god guide og fantastisk guidet tur rundt i sentrum av Cienfuegos. Ingenting slår frokost i sol-oppgang i bakhagen hos Alejandra! INGENTING å trekke. 

Ville vi ha bodd der igjen: JA!

Vi likte oss svært godt i Cienfuegos. Dette var nok for oss turens høydepunkt

Trinidad/ Hostal Groening

Score: 9,0 (av 10)

Igjen et utrolig hyggelig vertskap, som for oss skapte en fin stemning. Svært hjelpsomme og hjalp oss å ordne transport både ut til stranden og til busstasjonen ved avreise. Rent og pent. Fantastisk god guide og flott guidet tur rundt i sentrum av Trinidad. Trekker litt for at vi store deler av oppholdet var uten strøm (...selv om dette ikke var vertskapets skyld...), og at vi i perioder var uten vann.

Varadero/ Hotel Blau Varadero

Score: 9,0 (av 10)

En flott resort med fantastiske fasiliteter og flott strand like ved. Selv om det var all-inclusive var betjeningen veldig hyggelige(!!).

Rene og fine rom. God rengjøring og oppfølging av rengjøringspersonalet. Deilig og avslappende strandliv. Ok mat.

CUBA.

Ikke mye mer å si om dette enn at vi hadde en fantastisk ferie. Et fantastisk land med utrolig hyggelige og imøtekommende mennesker. Til tross for mye fattigdom, er folk blide og hyggelige. Flott natur og mye å se. Maten var det så som så med. Enten var det veldig bra, eller veldig dårlig. Men det var vi forberedt på så det tok ingen glede ut av turen. Det må her understrekes at all mat vi fikk servert dervi bodde igjennom turen, holdt svært god kvalitet.

Vi skal tilbake. Vi har også endel venner som vurderer samme type tur til Cuba og vi har allerede anbefalt Svane-reiser.

Det siste bør vel understreke at vi er fornøyde kunder...?

Takk til deg personlig, også, Gry. Du har kjørt tett oppfølging og levert hele veien. Du er en god representant for Svane-reiser og en del av grunnen til at vi trygt kan anbefale dere videre.  

Keep up with the good work...og så snakkes vi plutselig......når vi skal tilbake.

Mvh

Anette & Tom


20. februar 2017

Hei Gry!

Her for du et kort resyme og et oppdatert bilde av Cuba...

Da vi landet på flyplassen i Havanna, ble vi møtt vi møtt av en smilende fyr med plakat Mr.Paal! Deretter i maxitaxi frem til vår første overnatting hos Laura & Rodney Barrios. Her ble vi møtt  med fine rom og et svært imøtekommende ektepar. Omvisning i huset og lang og hyggelig samtaler før vi køyet. Neste dag var det en fin byvandring og på kvelden hadde vi avtalt å ha middag hjemme hos ekteparet. Også dette var en suksess. Vi pratet mye med henne og en del med ham. Hun var ‘sjefen’, iflg ham. Han kalte henne også Mrs Havanna Wikipedia. Hun visste mye og fortalte mye. Hun viste også interesse for Norge og Norden. Neste dag var vi på sigarfabrikk og rom-museum. Begge deler artig å ha vært med på. Spesielt sigarfabrikken var en artig opplevelse.

Det var mye støy og tett med eksos i hovedgatene i Havanna nå.

Dette ekteparet var fantatastisk å bo hos . Kan anbefales på det sterkeste!

Turbuss til Vinales.
Bussen reiste presist og vi hadde en behagelig tur. Da vi ankom Vinales var dette det eneste stedet hverken verten eller en sendemann dukket opp men vi fant allikevel adressen lett da vi spurte en vi traff. Her overnattet vi på en ok plass. Når jeg bare sier ‘ok’, var dette pga at mannen var 100% uinteressert i oss. Heller ikke sa han hadde bra når vi gikk ut for å spise på kvelden.Mens vi spiste morgenmat eller lunsj hos ham som vi gjorde en gang, stod han i rommet og ventet på at vi skulle bli ferdig. Han virket egentlig som hadde for kort tid siden sluttet i det militæret ( kort og konsis uten spor av humør). Ellers var det et ok opphold hos ham.Sykkeltur til grottene og fjellet med tegningen var veldig artige. Vi hadde en god og veltalende guide.

Cienfuegos.
Igjen prikkfri transport. Hyggelige vetsskap som dog ikke kunne engelsk. Når det ble for vanskelig å forstå hverandre, ringte de til dattera og jeg overtok tlfrøret og snakket med henne på engelsk! Dette gikk fint. Her fikk Turid problemer med magen, og fruen i huset, uten å skjønne engelsk, kom med urtete til Turid. Søtt og hyggelig. Flott byvandring med god guide. Her fant vi også en god restaurant som jeg ønsker å tipse deg om: Brisar del Mar, Calle 35. God mat og flott beliggenhet.

Trinidad.
Igjen prikkfri transport med en kar som møtte oss ved bussen og kjørte oss til vertshuset. Artig og hyggelig vertskap. Flott by med veldig fin byvandring. Bergeventyr med russisk lastebil var den aller flotteste utflukten vi hadde på turen. Anbefales på det varmeste. God og morsom guide !

Playa Larga.
Igjen prikkfri transport med henting ved bussen. Flott og veldig hyggelig vertskap. Ved et uhell låste jeg meg inne på badet. Da ble det oppstandelse hos vertskapet som umiddelbart skaffet en snekker e.l. som kom og fikk meg ut etter ca 15 min. Hun var veldig oppsatt på at dette ikke måtte å ødelegge hennes renomee som utleier. Jeg forsikret meg om at alt var ok. Da vi kom hjem på ettermiddag var hele dørlåsen skiftet med en ny samt at hårtørker var montert på badet. Fine greier. I Playa Larga ble det mye bading og byvandring for vår del.

Varadero.
Etter en flott transport med minitaxi kom vi til hotel Starfish. Flott anlegg men relativt gammel og slitt. Flott strand. Vår nærmeste nabo var et diskotek som holdt på til kl 02. Vi forsøkte å bytte rom men alt var fullt. Ok frokost og lunsj men ikke så god middag. Spiste derfor ute på restaurant 2 av 3 kvelder. Spisesal var svært bråkete ( dårlig akustikk) og til en frokost måtte vi vente litt med å komme inn fordi det var fullt! Vi hadde nok høyest forventninger til hotellet i forhold til den private overnattingen. Når derfor den private overnattingen til de grader imponerer blir jo dette en suksess i forhold til hotellet. Ellers var det artig å se Varadero. Her er mange canadiske turister og det bygges flere hoteller og det var høy aktivitet over hele linjen.

Buss til flyplassen var også her nøyaktig og fin.

Alt i alt.
En flott tur som vi ikke angrer på. Det lille som skuffet er mye mindre enn alt det som imponerte. Det var nok mat ved alle måltider, ja til tider greide vi ikke å spise opp porsjonene. Ingen mat var dårlig og restaurantene var en fryd å oppsøke. Mye spennende og positivt skjer på Cuba nå! Svært mange hadde nå etablert seg med utleiehus ( Casa Particulares), ikke minst i Vinales. Men her manglet tydeligvis en del turister..

Mest imponert ble vi kanskje av alle de avtalene som er inngått for lenge siden av dere mht transport, tidspunkter osv fungerte 100%. Veldig hyggelig. Vi anbefaler alle overnattingstedene vi hadde ,kanskje med unntak av den i Vinales.

Lykke til med salg av turer til Cuba!:)

Mvh

Pål

Se alle våre reiser til Cuba her

Få et spesialtilbud i innboksen din
Ikke gå glipp av det beste tilbudet!
Tilmeld deg nyhetsbrevet vårt og motta gode tilbud direkte på mail!